Należy zwrócić uwagę na wzrosty względem poprzedniego roku po odjęciu dofinansowań cowidowych. Ebitda wzrosty procentowe są bardzo duże a to dopiero początek zmian. Jednak podali szacunkowe nie spodziewałem się przed zakończeniem wezwania. Ja jednak nie rozumiem tych fuduszy
Rentowność co raz lepsza pomimo wzrostu kosztów surowców (polietylen, stal, koszty osobowe, energia). Wyglada to bardzo dobrze
Ebitda za ostatnie 12 miesięcy (2H20-1H21) ok. 20 milionów złotych !
Zysk netto za ostatnie12 miesięcy ~ 10 milionów złotych !
zakładając poprawę w 2 kolejnych kwartałach mamy cena/zysk poniżej 10x a ev/Ebitda 4-5x …
Tanio jak na spółkę, dla której wzrosty dopiero się rozpoczynają :) z samego zysku netto w tym roku z 5-8 milionów złotych dywidendy można pociągnąć. Uwzględniając sprzedaż aktywów po wirbecie na <10milionow złotych 10 mln+.
Przy tej kapitalizacji to 9% stopa dywidendy :)
Ciekawe ile akcjonariuszy przy takich perspektywach odda papier :)
Kurs powinien znacząco powyżej 3 pln się trzymać i cena w wezwaniu powinna zostać podniesiona.
Wyniki super. Takich przychodów się nie spodziewałem. Szacowałem na 40 mln zł za 1H. Marży EBITDA za 2Q spodziewałem się na 14,5%, a tu wyszyło 14,9% przy zwiększonych przychodach o 25%. Maskra. Jak nie będzie większego CITu niż 19%, to zysk netto za 2Q2021 jest podwojony w stosunku do 2Q2020 wyniósł pona 4,8 mln zł. Wartość księgowa na koniec 2Q to 2,835 zł a wezwanie jest po 3 zł. To 5,8% premii. Trochę mało jak na przejęcie kontroli. Zysk na akcję za ostatnie 4Q to 0,247. Przy cenie 3 zł C/Z to 12. Zysk netto za ostatnie 4Q to ok. 9,5 mln zł EBITDA za 4Q to ok. 19,8 mln zł
Finansowi nie będą już skłoni oddawać po tych cenach , jeżeli nawet THC nie podniesie ceny w wezwaniu to kurs tak czy inaczej będzie podążać na północ ,
Informacyjnie. MF skierowało do konsultacji projekt ustawy o rynku finansowym, zakłada m.in zmiany w wezwaniach na akcje 21.07. Warsaw (PAP) - Ministerstwo Finansów skierowało do konsultacji projekt ustawy o rynku finansowym, zakłada m.in zmiany w wezwaniach na akcje. Projekt ustawy zakłada dokonanie zmian legislacyjnych, które obejmą m.in: - poprawienie funkcjonowania instytucji wezwań do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę akcji spółek publicznych, w tym w szczególności zapewnienie pełniejszej ochrony akcjonariuszy mniejszościowych spółek publicznych, które są przedmiotem przejęcia: - ustanowienie progu 50 proc. ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu jako progu przejęcia kontroli rodzącego obowiązek ogłoszenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę wszystkich pozostałych akcji, - ukształtowanie jednolitego modelu wezwania obligatoryjnego jako wezwania następczego, - wprowadzenie mechanizmu wezwania dobrowolnego na wszystkie pozostałe akcje spółki publicznej. (PAP Biznes)
Okazuje się, że jak utrzymałby się taki trend na przychodach jak z pierwszego półrocza. Spółka osiągnęłaby przychody podobne do roku 2018 (168 mln). A Pani Prezes wspominała, że chciałaby osiągnąć w 2021 przychody na poziomie z 2019 roku (147 mln). Czyli zmiana przychodów chyba zaskoczyła nawet Zarząd. :)
A tymczasem kurs chciałby podążać wyżej ale jest blokowany tym nieszczęsnym wezwaniem. Niech już się kończy ta ustawka sprzedaje kto ma sprzedać i uwolnijmy kurs. W sumie w tych okolicznościach i progresach można by dokupić jeśli miało by coś spasc
Wszędzie się pisze o rozwoju sieci ciepłowniczej. Raz że stara jest do remontu. Nowe przyłącza też są realizowane. No i cała ekologia strategia to wyłączanie domowych kotłowni a przyłączanie do sieci ciepłowniczych na to będą dotacje to się będzie realizować z tego będą pieniądze. Ale na to trzeba czakac poprawa będzie z kwartału na kwartał i wzywający o tym wie dlatego wzywa. Ale nie chce dać trochę premi za te perspektywy skoro nie chce dać premi i chce wziąć ta wartość dodana to ja sobie poczekam razem z nim. Spółka jest wyceniana jak by nie miało byc już żadnego progresu koło swojej wartości aktywów netto i nic więcej tak jak by nie było już perspektyw na powiększanie zysku a wręcz na trudności z utrzymaniem obecnego. Ale nic skoro tak to sobie poczekać trzeba. Choć ktoś postawił batona na 3.00 może ktoś od wzywających dla tych co nie chcą się zapisywać i czekać na kasę. W tej chwili jest 90 tys na kupnie można sprzedać w cenie wezwania i kasę mieć za 2 dni nie a nie w sierpniu. Do piątku można kupować jeszcze żeby oddać w wezwaniu. Jak w poniedziałek baton zniknie to znaczy że to ktoś zbierał żeby oddać w wezwaniu. Ciekawy jestem czy będą chętni oddać. Jak pakiet nie zostanie rozebrany to znaczy że nie ma chętnych wśród drobnych. Więc obserwuję pakiet.
Zresztą kij w zgłoszenia niech dają 4 i zapomnę o zgłoszeniu. Na pewno coś się dzieje może jakieś negocjacje z funduszami może ktoś z funduszy pozyskał jakąś informację. Na pewno to na kupnie to nie jest przypadek że ktoś sobie nagle 200 k wystawił i to samo rano zresztą.
Ktoś się postawił wzywającemu albo ktoś pozyskał jakieś info. Jest 200 tys po 3.09 niech pekało popycha jak takie chętne było. Ale nie powiem te ruchy bardzo optymistyczne są. Jakieś info po sesji? Kto się zapisał niech żałuję. Ale wątpię żeby ktoś był na tyle nierozgarnięty żeby się zapisywać tak wcześnie. Więc teraz tylko obserwować