• Wyniki Zysk r/r + 871% Autor: ~Janosik [193.104.166.*]
    Zysk r/r + 871%
    przychody 539,9 mln zł

Wygląda na to, że mamy rekord wszechczasów tej spółki. Nie spodziewałem się, że można będzie pobić 1Q a jednak.
  • Re: Wyniki Zysk r/r + 871% Autor: ~twojSzef [89.64.49.*]
    zyski nizsze niz w Q1 mimo wyzzych przychodów :) drugi mercator powrót na 35zł:)
  • Re: Wyniki Zysk r/r + 871% Autor: ~Solejuk [217.70.49.*]
    Myślę że w 2021 r będzie ok 10 zł zysku netto/akcje

C/Z przy cenie 57,8 = 5,8

Dywidenda za 2021 r ok 8 zł/akcje ,
    stopa dywidendy ok 14 %
  • bardzo niedowartościowany papier Autor: ~derton [37.47.60.*]
    Ja też tak myślę . Spółka ma ok 7,5 % rentowności netto. Zainteresowałem się spółką po wypowiedziach Prezes ,że spółka bedzie miała 2 mld przychodów. Czyli celują w tym roku w ok 150 mln ZN. Wychodzi ok 10 zł na akcję. Sprzyja także kurs waluty.
    Ta nasza GPW to jest mała masakra jeżeli tak wycenia się spółki . Gdyby dzisiaj wchodzili na giełdę to w IPO mogliby się sprzedawać w okolicach 80/100zł i byłaby potężna redukcja. Taka refleksja pod rozwagę.
    pzdr
  • Re: bardzo niedowartościowany papier Autor: ~greenhorn [109.89.177.*]
    jak to czesto na forum bankiera: albo totalna krytyka albo nieposkromiony zachwyt :)

wyniki 150 mln za 2021 raczej nierealne. 3 q jest prawie zawsze najslabszy w roku. nie wykreca tyle.
    aby uzyskac 10 zl zysku na akcje musialoby byc ponad 150 mln zysku, takze ta prognoza tez solidnie przedobrzona ;)
    podniecanie sie, ze +871% r/r tez bez sensu bo w 2020 byla wyjatkowo slaba baza.

jak dla mnie wyniki bardzo dobre, daja szanse na solidna dywidende. juz teraz jest to ok 4 zl (70% wypracowanego zysku, czyli prog miniumum dywidendy ze strategii spolki). zachlanny jednak nie jestem, juz teraz jest dobrze. jesli wpadnie cos wiecej to tylko trzeba sie cieszyc.

• Re: bardzo niedowartościowany papier Autor: ~derton [37.47.60.*]
    Ja nie założyłem różowych okularów. Prognoza jest bardzo realna. Jeżeli nie będzie załamania na rynku to utrzymają się kursy surowców i popyt w sektorze motoryzacyjnym. A to już wystarczy aby taki wynik za 2021 zrobić .Przecież już teraz wynik za cztery kwartały to 127 mln. Zeszłoroczne wyniki były robione przy bardzo odbiegających od obecnych cen stopów .
    Spółka bardzo wzmocni się płynnościowo i uniezależni się finansowo. Ciekawe na jakie pomysły efektywnościowe i rozwojowe wpadną bo takie wyniki dla zarządu też są nową jakością. Zagrożeniem jest pandemia i jej skutki. Mi jednak wygląda na to że nie będzie mrożenia gospodarek bo cóż można poradzić na to że ludzie nie chcą się szczepić. Ryzykują i to oni muszą ponieść tego negatywne konsekwencje a nie cała gospodarka.
    pzdr
  • Re: bardzo niedowartościowany papier Autor: ~insi [109.196.60.*]
    załozenia.prognozy swoje a giełda swoje tak to już jest i będzie ,sami wiecie po rekomendacjach różnej maści specjalistów ;]
  • pozycja OFE czyli kopanie się z koniem Autor: ~derton [37.47.254.*]
    Takie papiery o ograniczonej płynności mogą być wyceniane z punktu małego inwestora "dowolnie" przez OFE.
    Razem z głównym akcjonariuszem posiadają dominującą pozycję i z łatwością mogłyby zmienić kod ceny na 7+ . Dla mnie wycena
    silnej fundamentalnie spółki , płacącej dobre dywidendy i w warunkach prawie zerowych stóp procentowych , na C/Z poniżej 10 tj jakiś KRYMINAŁ lub totalna zapaść krążeniowo oddechowa /takie medyczne porównanie /. OFE decydują o wycenie i próba robienia czegoś z kursem wbrew ich strategii tj kopanie się z koniem. Można tylko kupić zacisnąć zęby i czekać. Na Gpw nie ma mowy o stabilnym wzroście jest tylko próba ogrywania się wzajemnie i wystrzały rewolwerowca polegające na doprowadzaniu spółek do skrajnie niskich wycen a poźniej znienacka +15 % i pozamiatane. Mogą sterować kursem bo nakupili tego po przysłowiowy korek. Czyli posiadając takie pakiety wierzą w spółkę a później wycena sugeruje jakby nie wierzyli ??? FREE FLOAT mały więc i obroty nie mogą być pokaźne i działanie tzw Rynku jest tutaj ale też na większości małych spółek bardzo pozorny.
    pzdr
  • Re: pozycja OFE czyli kopanie się z koniem Autor: ~Wojwojciechowski [37.225.17.*]
    No niestety nie pierwszy raz Też to widzę na wielu spółkach świetne wyniki a potem 1 miesiąc pół roku nic się nie dzieje ludzie zaczynają się denerwować sprzedają kurs spada i nagle jak już wszyscy mają dość leci kilka pakietów i kurs skacze o 20-50% do góry w ciągu tygodnia czy dwóch jak się ludzie zorientują i zaczyna sie popyt to fundy sprzedają część akcji po dużo wyższych cenach i znowu zaczyna się wszystko od początku
[x]
ALUMETAL -0,04% 81,30 2023-08-02 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.