Ja też tak myślę . Spółka ma ok 7,5 % rentowności netto. Zainteresowałem się spółką po wypowiedziach Prezes ,że spółka bedzie miała 2 mld przychodów. Czyli celują w tym roku w ok 150 mln ZN. Wychodzi ok 10 zł na akcję. Sprzyja także kurs waluty. Ta nasza GPW to jest mała masakra jeżeli tak wycenia się spółki . Gdyby dzisiaj wchodzili na giełdę to w IPO mogliby się sprzedawać w okolicach 80/100zł i byłaby potężna redukcja. Taka refleksja pod rozwagę. pzdr
jak to czesto na forum bankiera: albo totalna krytyka albo nieposkromiony zachwyt :)
wyniki 150 mln za 2021 raczej nierealne. 3 q jest prawie zawsze najslabszy w roku. nie wykreca tyle. aby uzyskac 10 zl zysku na akcje musialoby byc ponad 150 mln zysku, takze ta prognoza tez solidnie przedobrzona ;) podniecanie sie, ze +871% r/r tez bez sensu bo w 2020 byla wyjatkowo slaba baza.
jak dla mnie wyniki bardzo dobre, daja szanse na solidna dywidende. juz teraz jest to ok 4 zl (70% wypracowanego zysku, czyli prog miniumum dywidendy ze strategii spolki). zachlanny jednak nie jestem, juz teraz jest dobrze. jesli wpadnie cos wiecej to tylko trzeba sie cieszyc.
Ja nie założyłem różowych okularów. Prognoza jest bardzo realna. Jeżeli nie będzie załamania na rynku to utrzymają się kursy surowców i popyt w sektorze motoryzacyjnym. A to już wystarczy aby taki wynik za 2021 zrobić .Przecież już teraz wynik za cztery kwartały to 127 mln. Zeszłoroczne wyniki były robione przy bardzo odbiegających od obecnych cen stopów . Spółka bardzo wzmocni się płynnościowo i uniezależni się finansowo. Ciekawe na jakie pomysły efektywnościowe i rozwojowe wpadną bo takie wyniki dla zarządu też są nową jakością. Zagrożeniem jest pandemia i jej skutki. Mi jednak wygląda na to że nie będzie mrożenia gospodarek bo cóż można poradzić na to że ludzie nie chcą się szczepić. Ryzykują i to oni muszą ponieść tego negatywne konsekwencje a nie cała gospodarka. pzdr
Takie papiery o ograniczonej płynności mogą być wyceniane z punktu małego inwestora "dowolnie" przez OFE. Razem z głównym akcjonariuszem posiadają dominującą pozycję i z łatwością mogłyby zmienić kod ceny na 7+ . Dla mnie wycena silnej fundamentalnie spółki , płacącej dobre dywidendy i w warunkach prawie zerowych stóp procentowych , na C/Z poniżej 10 tj jakiś KRYMINAŁ lub totalna zapaść krążeniowo oddechowa /takie medyczne porównanie /. OFE decydują o wycenie i próba robienia czegoś z kursem wbrew ich strategii tj kopanie się z koniem. Można tylko kupić zacisnąć zęby i czekać. Na Gpw nie ma mowy o stabilnym wzroście jest tylko próba ogrywania się wzajemnie i wystrzały rewolwerowca polegające na doprowadzaniu spółek do skrajnie niskich wycen a poźniej znienacka +15 % i pozamiatane. Mogą sterować kursem bo nakupili tego po przysłowiowy korek. Czyli posiadając takie pakiety wierzą w spółkę a później wycena sugeruje jakby nie wierzyli ??? FREE FLOAT mały więc i obroty nie mogą być pokaźne i działanie tzw Rynku jest tutaj ale też na większości małych spółek bardzo pozorny. pzdr
No niestety nie pierwszy raz Też to widzę na wielu spółkach świetne wyniki a potem 1 miesiąc pół roku nic się nie dzieje ludzie zaczynają się denerwować sprzedają kurs spada i nagle jak już wszyscy mają dość leci kilka pakietów i kurs skacze o 20-50% do góry w ciągu tygodnia czy dwóch jak się ludzie zorientują i zaczyna sie popyt to fundy sprzedają część akcji po dużo wyższych cenach i znowu zaczyna się wszystko od początku