Gotówka PGE przy wycenie 17 mld zł ma 2,9 mld zł i zadłużenie tylko w 1 kwartale wzrosło o 2 mld zł Gotówka Kogeneracji przy wycenie 0,5 mld zł wynosi 0,8 mld zł zadłużenie wzrosło o 0,19 mld zł a widać, że spółka nie posiada kredytów gotówkowych
Warto zobaczyć też koszty finansowe spółka ma praktycznie zerowe bo bilansują się przychody z kosztami
w przypadku PGE koszty finansowe 519 milionów złotych ( jeśli tylko pójdą stopy procentowe do góry to będzie zjadało mocno zysk
Bardzo ciekawe porównanie. Dzięki. Czy masz jakieś przypuszczenia: 1) jak może wyglądć bilans po przejęciu EC Zielona Góra (w tej chwili konsolidacja bazuje na mocno historycznych wycenach aktywów ECZG) i rozpoczęciu budowy Nowej Czechnicy (to jednak nakłady inwestycyjne o wartości ok. 1,2 mld zł) a wartość środków w cash pool nie wystarczy na sfinansowanie (bedzie jeszcze coroczna premia kogeneracyjna ok. 35-40 mln zł chyba przez 11 lat?), 2) ile z zadłużenia PGE przypada na "aktywa węglowe" i czy wydzielenie nie będzie tu pomocne?
Piszecie ciagle jak tu dabrze,a kurs coraz nizeji kompletnie brak zainteresowania po stronie kupujacych?!przepatrzylem ile madrych tu pisze jakie wiadomosci maja ,nie wiadomo z jakich zrodel _ale nic to sie nie ma do kursu!
Nie mam takich danych co odejdzie, jak z zadłużeniem
Patrzę tylko na liczby i rozsądek mówi, że spółka jest tania
PGE jest bardziej zielone
budowa około 1,2 mld zł ale potrwa 3 lata do tego czasu w mojej ocenie spółka dozbiera więcej gotówki i trzeba pamiętać, że na ten moment spółka nie ma zadłużenia wiec może kredyt zaciągnąć na to i spokojnie długoterminowo spłacać
na pewno dużym plusem będzie jak wchłoną EC Zielona góra dla bilansu dla zysku netto z którego będzie wypłacana dywidenda
Tutaj symboliczna dywidenda sprawi, że wrócą kupujący tak uważam 1 zł dywidendy na początek będzie dobrym kierunkiem
Dzięki za odpowiedź. Słyszałem też, że nowo budowana Czechnica przejmie częściowo funkcję CE Wrocław, tak że będą mogli spalać mniej węgla a więcej gazu i w dużo nowszej technologii. Co do dywidendy (polityka dywidendy tu do pobrania: https://www.kogeneracja.com.pl/pl/dla-inwestora/akcje-i-akcjonariat/ ) to w zasadzie nie wykluczają wypłaty dywidendy za rok 2021. Wręcz mówią, że "w kolejnych latach (tj. po roku 2020) Zarząd Spółki zamierza rekomendować Walnemu Zgromadzeniu wypłatę dywidendy na poziomie 20%-40% wyniku jednostkowego netto KOGENERACJI S.A. korygowanego o wielkość odpisów aktualizujących wartość aktywów trwałych". Ale wszystko zależy od PGE. A jak wiemy PGE to nie jest spółka nazbyt przyjazna inwestorom, zwłaszcza drobnym.
Ciekawe dlaczego tak leci?a widzac juz po wypowiedziach niektorych to 20 zl wcale nie jest przesadzone ,bo tez maja takie mysli ,pewnie sa jakies klopoty o ktorych nie wiem!