Czy orientują się Państwo czym może się charakteryzować wspomniana przez Zarząd zmiana strategii? Wiem, że czekano na szczegóły polskiego ładu/nieładu ale czy to jest coś związanego z magazynowaniem energii czy po prostu tzw. licznikowa obsługa gałęzi OZE? Nie wiem, czy cokolwiek dokupić na przyszły okres już czy w ogóle dać już sobie spokój. Niegdyś miałem fajny pakiecik. Pozdrawiam przychylnych jak i krytyków konstruktywnych.
Można bez przerwy zmieniać strategię ; 1 zakup Rectora -40mln i strata , 2. zakup Elkomtech ok 100mln i klapa(strata) , myślę że z tych dwóch spółek powinna grupa kapitałowa uzyskać trwale (corocznie) , zysku ok 50 mln ,ale nie uzyskała , a cena akcji poszła w dół ,więc ktoś powinien te 140 mln ; zwrócić????. Teraz usiłują te spółki włączyć do Apator S.A , no to chyba wyemitują nowe akcje za ok 140 mln ,żeby nabywcy tych nowych akcji zapłacili te straty , jednak wątpie czy to wyjdzie bo cena akcji spada........ Moim zdaniem zarządzający powinni te pieniądze stracone zwrócić ze swoich akcji ,wówczas te akcjie można kupić ,jeśli cena będzie atrakcyjna. Zeby to przeprowadzić to trzeba ich odsunąć od zarządzania ,ale to trudna , bardzo trudna sprawa............
Strategia jest po to by wyznaczać sobie pewnego rodzaju cele i określać przez jakiego typu narządzi chcemy te cele osiągać. Przykład sprzedałem 1/4 pozycji PZU i kupiłem Apatora za to zamysłem było to, że odkupię a PZU po niższej cenie a teraz doszedłem do wniosku nie będę odkupować PZU już mam inny pomysł.
Indywidualny inwestor musi myśleć o sobie i swoich bliskich dlatego powinien lokować tam swój kapitał gdzie jest mniej złodziei ,nieudaczników, kombinatorów itd....
Jednak, jeśli nasz los jest z takimi apa związany to należy próbować naprawiać tyle ile można
Do : indywidualnego, Panie indywidualny trafne życzenia, ale jak je osiągać, skoro twarda ekipa spółki jest zabetonowana ? Jak dowodzi praktyka najlepiej lokować swój kapitał w kapitale zapasowym spółki wśród swoich jastrzębi. Czas na naprawę powoli się zbliża i apogeum radości przyjdzie świętować wraz z ogłoszeniem postanowień sądu, na które wszyscy czekamy. Płonny pomysł tzw. zarządu i rady nadzorczej w kwestii połączenia spółki zależnej z publiczną spółką matką jest nierealny stojący w sprzeczności chociażby z art.506 § 1.i § 2 ksh, który to zamiar ze względów srticte formalno-prawnych jest niewykonalny. Więc pozostają tylko marzenia. Nawet opublikowane raporty bieżące przez zarząd nie są w stanie zmienić obowiązujący stan prawny wywodzący z ww. art. ksh ! Zamiar pozostanie tylko zamiarem na papierze. "ignorantia iuris nocet".