Trochę zaskoczyli z tym podwyższeniem dywidendy. Wygląda na to, że Zarząd już wie że wyniki z II kwartału będą bardzo i równie dobrych spodziewają się w dwóch kolejnych kwartałach. Zakładam, że za 2021 rok będą chcieli utrzymać wysoką dywidendę i wtedy dopiero przejść na GPW jak już wcześniej o tym mówili, a mając na uwadze nowe postanowienia Bazylea III to od jesieni może pojawić się bardzo duży popyt na fizyczne złoto.
Lokalne dołki jeszcze będą z całą pewnością ale jak przekroczymy poziom 124zł, a złoto jednocześnie wejdzie ponownie w trend wzrostowy (od sierpnia do kwietnia było w krótkoterminowym trendzie spadkowym) to na przełomie roku przy tych wszystkich dobrych komunikatach można się spodziewać nowego ATH.
W poprzednim roku II kwartał był praktycznie o połowę gorszy od pierwszego, ale to ze względu na problemy z przerwami w łańcuchu dostaw co zostało następnie nadrobione w III kwartale. Nie spodziewam się natomiast, że w tym roku II kwartał będzie lepszy od I ale zakładam również, że nie będzie tak słaby jak w roku ubiegłym. Jeżeli dowiozą w tym roku podobny zysk na koniec roku lub niewiele gorszy to ponownie dywidenda może wynieść blisko 10%, ale wtedy cena już będzie na zupełnie innym poziomie. Widać też po wykresie, że od momentu kiedy pokazali stabilne zyski, czyli po III kwartale, wszystkie akcje poniżej 100zł są szybko zbierane.
To odważnie. Btw. jestem tu od niecałego miesiąca, po dywidendowym przeglądzie z BiznesRadaru zainteresowałem się spółką. No i piękna spółka, po pierwszych zakupach dokupiłem, już w trakcie wzrostów, ale za nie więcej niż 114. Zamierzam tu zostać na długo, może nawet do wejścia na główny parkiet albo dłużej.