Fantastycznie! i wszystko by się zgadzało gdyby: 1. Standardem na GPW byłoby uczciwe traktowanie drobnych akcjonariuszy. 2. Dynamiczny rozwój dzisiejszej sesji nie zatrzymałby kursu w poziomie 15,50. 3. Gruby usiłowałby zgarnąć dziś wszystko, co jest poniżej 19,71. W tej sytuacji nic się nie trzyma kupy, a jedyna logika leży w tym, że cała ta akcja od dawna jest dobrze zorganizowana oraz niewykrywalna dla KNF. Podsumowując: od dawna i dziś wymieniały się tudzież podmioty zupełnie przypadkowe ;)
A co ma być? Ja tych ludzi nie rozumiem. spółka robi skup prawie od 3 lat akcji własnych, zaciąga kredyty na nowe inwestycje a Ci widzą zamkniecie firmy.
Naprawde to jest bełkot. Ja tu nie widzę nic co by miało jakiś podtekst nieuczciwości.
Spółka umorzy 66% swoich akcji bo takie jest rozporządzenie WZA.
Akcjonariusz chyba na tym nie straci? Przecież są nowe inwestycje o co chodzi?
Tłumaczyłem już że skup nie musi oznaczać że cena musi być gwarantowana szczególnie przy redukcjach. Ja zakładam że teraz będzie bardzo mała redukcja lub jej nie będzie wcale. Uważam że wiele nie spadnie. Będzie raczej oscylować w okolicach pow. 15 zł do rozpoczęcia skupu. Akcji jest coraz mniej więc redukcje już nie będą takie duże. Takie jest moje rozumowanie. Chyba że chodzi o coś innego, jeśli tak jest no to nie da się tego przewidziec
Cena jest gwarantowana. Nikt nie będzie napewno tego zmieniał. Natomiast uważam że redukcja może być obecnie bardzo mała lub jej nie będzie więc automatycznie cena będzie bardziej zbliżoną cenie oferowanej w skupie. Jeśli dalej będą skupować może dojść do takiej sytuacji że kurs będzie wyżej niż oferowana cena skupu. Wynika to z logiki. Poprostu nie będzie już tyle akcji do oddania a wezwanie może ilościowo być większe.
Zawsze jak jest duża redukcja zapisów do sprzedaży kurs jest niżej oferowanej ceny. Wynika to z logiki. Taka sama sytuacja jest na Erbudzie. Cena skupu od 120-160 a kurs chodzi 75 zł.
Więc nie ma co tu szukać dziury w całym. Normalna sytuacja podaży i popytu.
Jak działają na szkodę spółki kupując taniej. Niech skupią jak najwiecej taniej. Spadnie wtedy ilość akcji a wiec kapitalizacja. Są czysci. Nikt nie zmusza do wyzbywania się.
Uważam ze jesli ktoś zapisze się dostanie całą kasę za swoje akcje. No może 90% akcji sprzeda lub wszystko.
Na rynku też jest sentyment do spólek budowlanych i dewloperskich. To całkiem inny czas niż rok temu o tej porze.
Co nie znaczy że fundusze między sobą sobie nie handlują i być może nawet nie wszystko jest czyste. Myślę że tak jest. Dla Nas inwestorów ważne jest że spółka zamienia kasę na akcje umarzając je. Firma defacto się kurczy, jednak lepsze to niż rozwadnianie kapitału. Jednak akcji jest mniej i przez to majątek na akcje jest większy. Zakładając że aktywa nie będą się jakoś specjalnie wyszczuplać. Inwestycje idą.
12 mln euro nikt tak nie daje tak sobie, to ostatnia inwestycja. Myślę że oni są bardzo mocno. Mogą w każdej chwili wyskoczyć z jakąś mega inwestycją. Nigdy nic nie wiadomo.
Pozatym zawsze lepiej będzie odebrane umorzenie akcji niż skup. Zawsze mogło to być uznane jako kolejną ustawka. Po co robić sobie dodatkowy smród. Czasu jest coraz mniej a dewloperka rośnie. To ostatni dzwonek.
Potem mogą robić sobie techniczne skupy po 1 mln akcji. Będą wtedy wszyscy zadowoleni. Kapitał mniejszy do skupu mniejszy a efekty coraz większe.
Nad czym ta cala dywagacja? Skupia 50% akcji po te ok. 20zl. Zostaniecie na pol roku z polowa akcji, wejda dwa kwartaly rozliczeniowe dajace duzy zysk Spolce i pod koniec roku ostatnie wezwanie po 24zl.
Ja mam zakupiony cpd od 2 lat. Bralem udzial w wezwaniu po niecale 15zl i bede bral w kolejnych. Zagladam tu z ciekawosci, bo do tej pory nikt tu przez pol roku nie napisal nic ciekawego poza mna i moze jeszcze jednym kolesiem, a juz wtedy bylo swietne cenowo wezwanie, a teraz piszecie 500 scenariuszy bez analizy tego, co sie dzialo na tej Spolce do tej pory. Do wyciagniecia jest obecnie 4-5zl na akcje, ale nie wiem jak zachowa sie kurs Spolki przy kolejnych rozliczeniach zyskow w raportach, wiec nie wiem jak duzo da rade zarobic na kolejnych wezwaniach. Wazne, ze na tej Spolce sie nie straci
A do ilu ten zjazd? Chętnie kupię po 12 np. To zł niżej wezwania. Jak kupią polowe akcji to tak jak kupione 8 zł niżej obecnej ceny czyli 6 zł. Jak by spadło do 11 to 2 zł. A do 10 to tak jak mieć akcje za free a do 9 to mi 2 zł dopłaca za to że kupiłem. Więc do ilu spadnie przed zakończeniem wezwania?
Nooooo to prawda, ale gielda bardzo czesto nieadekwatnie reaguje do sytuacji, by odpalic badz spasc w nieoczekiwanym momencie, a dzieje sie tak, bo grubasy rzadza gielda