Zamiast sprzedawac i odkupywac akcje - mam w portfelu dwie spolki na jednej nieznaczna strata na drugiej zysk. Czy moge przyjac zalozenie przeliczajac srednia cene zakupu akcji ktora mi platforma pokazuje i pomnozyc przez ilosc akcji - bedzie to wyznacznikiem zysku osiagnietego na tej spolce - czy fiskus zada mega dokladnych rozliczen ?? Druga spolka - znam cene zakupu ale tych akcji nie dotykalem od dluzszego czasu wiec jej nie biore pod uwage. Poprosze o konstruktywne odpowiedzi :p
Zysk lub stratę masz WYŁĄCZNIE wtedy, gdy sprzedałeś akcje. Jest to liczone względem najdawniej kupionych. Sam niczego nie liczysz Makler przysyła Ci PIT w postaci papierowej lub elektronicznej.
Niestety niczego nie dostane bo DeGiro nie wysyla rozliczen :( A pytanie polega na tym czy jesli reinwestowalem cala wplacona kwote i wyszla mi srednia zakupu danej spolki i pomnoze to razy ilosc akcji to mam kwote zainwestowana w ta spolke po innych ruchach na akcjach - dla mnie to jest takie najprostsze liczenie :) I mysle ze nie beda mnie scigac o 5 zlotych :p
Ja jestem prostym inwestorem na GPW. Mam swój rachunek maklerski, transakcje przeprowadzam w ciągu kilku sekund lub "wieszam" zlecenie, Z fiskusem rozliczam się na podstawie PIT. Nie wiem jak działa DEGIRO. Obawiam się, że trzeba przeczytać ze zrozumieniem regulamin (nie teksty reklamowe} a on jest pewnie grubości książki.
Dnia 2021-06-25 o godz. 10:09 ~bystra80 napisał(a): > Niestety niczego nie dostane bo DeGiro nie wysyla rozliczen :( > A pytanie polega na tym czy jesli reinwestowalem cala wplacona kwote i wyszla mi srednia zakupu danej spolki i pomnoze to razy ilosc akcji to mam kwote zainwestowana w ta spolke po innych ruchach na akcjach - dla mnie to jest takie najprostsze liczenie :) > I mysle ze nie beda mnie scigac o 5 zlotych :p
Jesli nie wysyla PITu to masz szczescie ze tak powiem, bo kazdy DM ktory wysyla PiT do Ciebie, wysyla rowniez do fiskusa.. mozna by zalozyc ze skoro nie wysyla... to fiskus nie wie... ;)
Tak tez wlasnie zakladam :) suma sumarum i tak na koniec po zamknieciu wszystkich pozycji zaplace te 19 % odliczajac juz kwote wplacona :p Najwyzej dostane jakies ponaglenie zaplaty czy cos w tym stylu :) i sie dowiem wszystkiego jak to dziala :)
Tak, jak było wyżej wspomniane podatek liczy się od faktycznie sprzedanych akcji a nie tych co leżą na koncie. Trzeba pamiętać też, że biuro wylicza zyski / straty na inwestycjach wg FIFO. Ma to znaczenie, jak ktoś kupował w pakietach akcje po różnych cenach. Jak ktoś kupił jednorazowo to nie ma to znaczenia. I można się czasem zdziwić dostając PIT-a... W ogóle temat optymalizacji podatku od zysków kapitałowych wymaga precyzyjnej strategii i planu... Bo po co płacić podatek jak nie trzeba ;-) A czasem warto zapłacić od razu podatek np mniejszy niż potem jednorazowo większy. To też zależy jakimi kwotami się obraca. Ale kolega bystra80 pisał o 50 k akcjach Atende, które ma wiec przy takich kwotach warto zadbać o optymalizację podatku...
Degiro nie wysyła pita. Żaden zagraniczny broker nie wysyła pita do inwestora. Degiro nie wyśle sprawozdania również do polskiego fiskusa. Natomiast ma obowiązek wysłać raport do holenderskiego fiskusa a ten musi przesłać raport do polskiego fiskusa. I tak z czasem polski fiskus dowie się ile zarobiłeś lub straciłeś.
Dzieki za info :) tzn. Ja nie chce nikogo tutaj oszukiwac ale nie chce mi sie bawic w przeliczenia euro/pln kiedy kupilem po ile sprzedalem etc. - chcialbym dokladnie sam wiedziec ile mam zaplacic :p