• czy ktos pomyslal Autor: ~Transpol [195.191.163.*]
    Czy ktos pomyslal co sie stanie z kursem jezeli bedziemy mieli do czynienia z redukcją na poziomie Dadelo?
    91% redukcji było...
    https://strefainwestorow.pl/artykuly/debiut-ipo/20201216/redukcja-akcji-dadelo

Ktoś tu pisał, chyba Winstrol, że co sprzeda ze swojego pakietu do dziś na rynku, to odkupi w emisji...ale skąd pewność że nie będzie w ogóle żadnej redukcji?

Przeliczając na złotówki, to z każdych 100 tysięcy PLN zapisu dostawaliśmy finalnie na rachunku maklerskim 9.000 PLN...
    Wiadomo, to był rynek główny, ale na moje oko zainteresowanie SFD jest b.duże i prezes musiał zrobić wstępne wyczucie rynku, stąd też zdecydował się na dość wysoki próg minimalny jak na indywidualnych tzn. 50.000PLN, bo i tak wiedział, że będzie sukces.
  • Re: czy ktos pomyslal Autor: ~enter [31.60.7.*]
    Nie potrafię ocenić redukcji, ale nie wydaje mi się, że tu będzie jakiś rekord
    (co nie ma wpływu na bardzo pozytywną ocenę Spółki)
    gdyby poszli szeroko: Santander, PKO BP, MBank itp i ta cena to byłby hit jak Nut Love w Biedronce
    (tak śmigneło, że niewielu nawet wyczulonych tropicieli tematu zauważyło)

A tak nie sprzyja wybór takiego brokera, w sumie nie do końca rozumiem dlaczego.
    Wybór raczej pokazał, że mają tak czy inaczej jakiś dogadanych zainteresowanych,
    inaczej raczej poszliby szerzej; jeżeli dobrze pamiętam Dadelo to można się było zapisywać w wielu biurach
    A tu? Mały broker, konieczność otwarcia rachunku itp. Zdecydowanie łatwiej kupić na NC, choć z drugiej strony nie te ilości...

Widzieliście gdziekolwiek np. jakąś reklamę emisji? Ja uczciwie nigdzie.
    Moim zdaniem dagadani inwestorzy rejon 6zł, zły timing, spadek kursu, małe biuro - promocja oferty żadna (albo tego nie zauważyłem) i jest za 5zł fajna cena dla Kupujących i mimo wszystko też całkiem ok w sensie wpływu do Spółki

• Re: czy ktos pomyslal Autor: bialoczerwony1972 [37.30.55.*]
    Żeby się nie okazało ze to dla swoich. Ok cena na dziś dobra, ale samo działanie już nie bardzo....
  • Re: czy ktos pomyslal Autor: ~Endrjiu [37.30.16.*]
    Nie wiem czy się nie mylę, więc może ktoś sprostować ale jeśli cena maksymalna była 6zł a ustalona cena to 5zł to prawdopodobne jest że jest to cena przy której zostaną objęte wszystkie akcje. Wypełniając formularz można było wpisać kilka cen w jakich interesują nas akcje. Przykładowo ja podałem kilka niższych i jedną powyżej 5zł. Cena ustalona jest na podstawie księgi popytu czyli cena jest ustalona już na podstawie tego ile mniej więcej akcji zostanie sprzedane. Nie wiem tylko czy ostatecznie robiąc zapis I przelew można chcieć objąć więcej.
  • Re: czy ktos pomyslal Autor: ~enter [31.60.7.*]
    szczerze, to też nie wiem
    ale jakby tak było, że akcje obejmują zadeklarowani w budowaniu księgi popytu
    to w ogóle redukcji może nie być

nie doczytałem tego, bo nie miało dla mnie znaczenia
    skorzystałem z promocji na NC
  • Re: czy ktos pomyslal Autor: ~Endrjiu [37.30.16.*]
    Po zapisaniu się do księgi dostaje się "zaproszenie" do zapisania się na akcję.
  • Re: czy ktos pomyslal Autor: ~tom [89.64.70.*]
    Tu redukcja 36% , jest bardzo dobrze

[x]
SFD -0,32% 3,09 2025-09-29 16:40:22
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.