Dnia 2021-06-22 o godz. 16:34 ~Ja napisał(a):
> NIKT NIE MÓWI POD CO ZWIĘKSZONY ZOSTAŁ ZASTAW O KILKADZIESIĄT MILIONÓW, CHOĆ BEZ WĄTPIENIA OBNIZAC TO BĘDZIE KWARTALNE DOCHODY SPÓŁKI. ODNOSZĘ WRAŻENIE ŻE ROBIONE JEST WSZYSTKO ŻEBY ZANIZAC KURS:
> >
> >
> > Zastaw rejestrowy został ustanowiony tytułem zabezpieczenia wierzytelności BOŚ w związku z umową kredytową w kwocie 55 mln zł z dnia 29 kwietnia 2021 r.
> >
> > Łączna aktualna wartość ewidencyjna obciążanego mienia ruchomego oraz praw dotyczących Wydziałów Produkcyjnych: Etoksylaty ETE-1 i Siarczanowane ETS położonych w Brzegu Dolnym oraz Etoksylaty ETE-2, położonego w Płocku wynosi ok. 83 mln zł. Tym samym wartość obciążanych aktywów przekracza kryterium 10% przychodów Spółki za ostatni rok obrotowy, co spowodowało uznanie tych aktywów łącznie za znaczące.
Niestety masz rację, chociaż niepotrzebnie krzyczysz.
Ponieważ dodatkowy kredyt jest w wysokości praktycznie równej rocznemu zyskowi netto, to łatwo zgadnąć, że odsetki obniżą go o jakieś 8% ( dane za 2020r.).
O tym mechanizmie pisałem wcześniej w innym wątku:
https://www.bankier.pl/forum/temat_re-o-malezji-tez-ani-widu-ani-slychu-a-przeciez,47753319.html ale przyplątała się tam jakaś
gapa.
Podmiot dominujący drenuje dywidendami kapitał ze spółek-córek w celu swojego wzrostu organicznego, co jest korzystne dla grupy i w odległym horyzoncie przyniesie korzyść spółkom-córkom, ale na etapie takiego finansowania wzrostu kapitał musi być uzupełniany kredytami.