• Zwiększony zastaw... Autor: ~Ja [188.146.105.*]
    NIKT NIE MÓWI POD CO ZWIĘKSZONY ZOSTAŁ ZASTAW O KILKADZIESIĄT MILIONÓW, CHOĆ BEZ WĄTPIENIA OBNIZAC TO BĘDZIE KWARTALNE DOCHODY SPÓŁKI. ODNOSZĘ WRAŻENIE ŻE ROBIONE JEST WSZYSTKO ŻEBY ZANIZAC KURS:

Zastaw rejestrowy został ustanowiony tytułem zabezpieczenia wierzytelności BOŚ w związku z umową kredytową w kwocie 55 mln zł z dnia 29 kwietnia 2021 r.

Łączna aktualna wartość ewidencyjna obciążanego mienia ruchomego oraz praw dotyczących Wydziałów Produkcyjnych: Etoksylaty ETE-1 i Siarczanowane ETS położonych w Brzegu Dolnym oraz Etoksylaty ETE-2, położonego w Płocku wynosi ok. 83 mln zł. Tym samym wartość obciążanych aktywów przekracza kryterium 10% przychodów Spółki za ostatni rok obrotowy, co spowodowało uznanie tych aktywów łącznie za znaczące.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.173.151.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Zwiększony zastaw... Autor: ~mroczneśredniowiecz [5.173.9.*]
    Dnia 2021-06-22 o godz. 16:34 ~Ja napisał(a):
    > NIKT NIE MÓWI POD CO ZWIĘKSZONY ZOSTAŁ ZASTAW O KILKADZIESIĄT MILIONÓW, CHOĆ BEZ WĄTPIENIA OBNIZAC TO BĘDZIE KWARTALNE DOCHODY SPÓŁKI. ODNOSZĘ WRAŻENIE ŻE ROBIONE JEST WSZYSTKO ŻEBY ZANIZAC KURS:
    > >
    > >
    > > Zastaw rejestrowy został ustanowiony tytułem zabezpieczenia wierzytelności BOŚ w związku z umową kredytową w kwocie 55 mln zł z dnia 29 kwietnia 2021 r.
    > >
    > > Łączna aktualna wartość ewidencyjna obciążanego mienia ruchomego oraz praw dotyczących Wydziałów Produkcyjnych: Etoksylaty ETE-1 i Siarczanowane ETS położonych w Brzegu Dolnym oraz Etoksylaty ETE-2, położonego w Płocku wynosi ok. 83 mln zł. Tym samym wartość obciążanych aktywów przekracza kryterium 10% przychodów Spółki za ostatni rok obrotowy, co spowodowało uznanie tych aktywów łącznie za znaczące.

Niestety masz rację, chociaż niepotrzebnie krzyczysz.
    Ponieważ dodatkowy kredyt jest w wysokości praktycznie równej rocznemu zyskowi netto, to łatwo zgadnąć, że odsetki obniżą go o jakieś 8% ( dane za 2020r.).

O tym mechanizmie pisałem wcześniej w innym wątku:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-o-malezji-tez-ani-widu-ani-slychu-a-przeciez,47753319.html 
    ale przyplątała się tam jakaś gapa.

Podmiot dominujący drenuje dywidendami kapitał ze spółek-córek w celu swojego wzrostu organicznego, co jest korzystne dla grupy i w odległym horyzoncie przyniesie korzyść spółkom-córkom, ale na etapie takiego finansowania wzrostu kapitał musi być uzupełniany kredytami.

[x]
PCCEXOL 0,00% 2,00 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.