Mam pytanie odnośnie sposobu obliczania wskaźnika Cena / WK, w jaki sposób jest obliczany np. z dzisiaj 0,21 przez bankier.pl? Jaki wpływ na wartość księgową, a więc też wskaźnik C/WK ma zmiana wartości nieruchomości w ciągu roku? Ktoś zna może temat bliżej i może go trochę przybliżyć?
A o czym tu pisać, o regatach? Wszyscy czekają na 30-tego. Jak nie będzie dywidendy, tylko jakieś tanie wymówki to będzie wodospad. Do 2 zł minimum jak będzie dywidenda to może pójdziemy na północ. Tyle w temacie.
Ale wracając do mojego wcześniejszego pytania z jakiej wartości nieruchomości jest obliczana wartość księgowa i wskaźnik Cena / WK? Domyślam się/zgaduję, że bankier.pl przyjmuje wartości przekazywane przez spółki, ale może ktoś to wie i potwierdzi? Poza tym gdzieś mi się obił o uszy termin wartość godziwa nieruchomości, czy jest ona stosowana, a jeśli tak to kiedy, do obliczania WK? Może ktoś objaśnić tak, żeby laik zrozumiał?
Nikt się tutaj na tym nie zna. Wszyscy brali po 1 zł bo było tanio teraz jest po 3 więc nawet nie ma co tego sprzedawać bo zysk jest absurdalnie wysoki. Będzie co będzie dziura w ziemi to tylko dziura w ziemi ale jak powstanie tam osiedle to kilka metrów pod biedre będzie wiecej warte niż kilkadziesiat pod mieszkania.
Dnia 2021-06-23 o godz. 10:50 ~AK napisał(a): > Nikt się tutaj na tym nie zna. Wszyscy brali po 1 zł bo było tanio teraz jest po 3 więc nawet nie ma co tego sprzedawać bo zysk jest absurdalnie wysoki. Będzie co będzie dziura w ziemi to tylko dziura w ziemi ale jak powstanie tam osiedle to kilka metrów pod biedre będzie wiecej warte niż kilkadziesiat pod mieszkania.
No nie uwierzę, że wszyscy inwestują na chybił trafił metodą "a może podskoczy"...
Akurat cierpliwość była wskazana przy Alcie, no ale nie narzekam... Kiedyś na bankierze można było się jeszcze czegoś dowiedzieć/dopytać, teraz jak się wejdzie na co poniektóre spółki, to często można spotkać przekrzykujących się naganiaczy na wzrosty lub na odwrót na spadki, jeśli ktoś chce dokupić.
Dnia 2021-06-23 o godz. 08:47 ~Nowy napisał(a): > Ale wracając do mojego wcześniejszego pytania z jakiej wartości nieruchomości jest obliczana wartość księgowa i wskaźnik Cena / WK? Domyślam się/zgaduję, że bankier.pl przyjmuje wartości przekazywane przez spółki, ale może ktoś to wie i potwierdzi? > Poza tym gdzieś mi się obił o uszy termin wartość godziwa nieruchomości, czy jest ona stosowana, a jeśli tak to kiedy, do obliczania WK? Może ktoś objaśnić tak, żeby laik zrozumiał? > > Pozdrawiam
Przypominam się z pytaniem Może ktoś coś podpowie...?
Dnia 2021-06-25 o godz. 23:38 ~Aga napisał(a): > Przecież WK masz w raportach (Aktywa minus zobowiązania), spółka sama to wylicza, a rewident sprawdza. Portale tylko uaktualniają po raportach.
W moim pytaniu bardziej chodzi o stosowanie wyceny (a także oceny wyników działalności) w odniesieniu do inwestycji według wartości godziwej. Z czego to się bierze, jaka jest różnica względem wartości rynkowej itd.? Dziękuję za odpowiedź, strasznie ciężko jest uzyskać na forum bankiera jakiś informacji przydatnych osobom początkującym... Odnośnie WK na portalach tak się domyślałem, ale jeszcze raz dzięki.
Wyceniam tylko Siewierz. Kapitalizacja 38 mln / ok. 112 ha daje grunt po ok. 34 zł/m2. Na jesień 2020 sprzedali 1 ha za 5 mln - 500 zł/m2. Kupując Altę w tej cenie, kupujesz grunt za około 7% docelowej/potencjalnej wartości. Mnie to wystarczająco przekonuje.
Jeśli masz rację w tych wyliczeniach to zastanawiam się czy jest możliwe potencjalne wezwanie w celu przejęcia spółki. Przecież dla kupującego to czysty wielki zysk.
Ludzie proszę was, z tych 112 ha do sprzedaży jest pewnie nie wiecej niż połowa (trochę jest już sprzedane). Reszta to parki, lasy, drogi itp., które wymagają inwestycji i pomniejszają zysk z inwestycji. Reasumując wycena Siewierza to maks. 200 mln. zł. Do tego sprzedaż tego będzie w czasie kilkunastu jak nie kilkudziesięciu lat więc od tej kwoty trzeba odjąć jeszcze niemałe wynagrodzenia zarządu i pracowników. Na moje oko minimum 30-50 mln. przez ten czas, plus straty na wartości nieruchomości wynikające z nieuniknionych korekt lub kryzysów na rynku nieruchomości (teraz. mamy hossę). Reasumując wycena Siewierza w księgach jest optymalna jak nie zawyżona więc nie ma się czym podniecać. Więc kto zarobi już wiemy. Czy my zarobimy,to już inna kwestia, stąd obecna wycena akcji.
Dnia 2021-06-27 o godz. 12:27 ~TUP napisał(a): > W perspektywie kilkunastu lat oczywiście
Oczywiście, że może się zdarzyć tak jak piszesz, jednak nie wiem, czy obecnie ktokolwiek może przewidzieć, kiedy coś takiego nastąpi. Wygląda jakbyś się trochę martwił na zapas... Jeśli przyjdzie bessa na rynku budowlanym, to może być tak, że sprzedaż nieruchomości spółka rozciągnie w czasie. To nie zakład przemysłowy, czy zakład fryzjerski... Poza tym zakładasz, że ceny nieruchomości będą spadać. Ja się zastanawiam, czy przy obecnej inflacji ceny nie będą się dalej piąć? Ale to już bardziej przypomina wróżenie z fusów, bo jak się zachowa rynek to nikt nie wie...
Ja nie wiem czy Ty czytasz co piszę ze zrozumieniem. Zakładam, że ceny pójdą w górę ale nie w takiej dynamice jak teraz. To, że Alta może rozciągnąć w czasie sprzedaż w razie spowolnienia lub kryzysu raczej działa na naszą niekorzyść bo koszty w postaci płac będą rosły, więc nie jest to żadne pocieszenie.
Dnia 2021-06-28 o godz. 19:14 ~TUP napisał(a): > Ja nie wiem czy Ty czytasz co piszę ze zrozumieniem. Zakładam, że ceny pójdą w górę ale nie w takiej dynamice jak teraz. To, że Alta może rozciągnąć w czasie sprzedaż w razie spowolnienia lub kryzysu raczej działa na naszą niekorzyść bo koszty w postaci płac będą rosły, więc nie jest to żadne pocieszenie.
TUPie nie denerwuj się proszę, tylko przeczytaj na spokojnie to co wcześniej napisałeś...