Ogromną zaletą ogniw perowskitowych firmy Saule Technologies są ich niskie koszty produkcji, co może docelowo obniżyć również koszty energii. Dodajmy – czystej energii.l
A minues póki co jest żywotność , pare lat za pare lat może dojdą do 10 lat za 10 lat może to będzie już 30 lat jak krzemowe . Mam akcje śle nie pod organ jak wy łby hura bura
Pewnie dojdą. Ale żywotność ma tu drugorzęde znaczenie bo choćbyś miał panele krzemowe z nieskończona żywotnością to i tak nie będą miały takiego potencjału jak perowskity.
To ciekawe rzeczy wypisujesz bo jak wiemy perowskity będą są montowane między szkłem zamiast foli laminujacej szklo więc raczej nie będę rozbierać budynków za 5 lat bo moduły sie skończą.. jak dla mnie to ma mega długo zywtonosc ale jeszcze tego nie oglosili
Zgadzam się z tym co pisze Toja nie po to wkleja sie panel pomiędzy szkoło, żeby po 10 lata go rozebrać. To nie jest tak, że po 10 latach panel preowskitowy przestaje działać i nie daje nam już prądu, po prostu z czasem spada jego sprawność na skutek degradacji perowskitu. Czyli przykładowo po 10 latach zamiast 17 % będziemy mieć 14 %. Tyle w temacie, pozdrawiam :)