Myślę, że może być głębsza korekta, podobnie jak ten pan, jeżeli nie uchwalą dywidendy. Mam nadzieję, że tak nie będzie, gdyż to może prowadzić do niższych poziomów wsparcia. Do 10 chyba na pewno dotrze, także ja jeszcze się zastanawiam jak z poziomem wyjścia, a czasu jest dużo, więc na razie bez pośpiechu.
Korekta to jest wtedy, gdy zaczyna przeważać podaż nad popytem. Teraz mamy celowe działania w celu zaniżenia kursu, idą wielkie pakiety poniżej realnej wartości akcji w danym momencie. To nie ma nic wspólnego z ustalaniem się wartości akcji w automatyczny sposób na zasadzie równowagi popytu i podaży. Dopiero po takich "dzidach" część akcjonariatu panikuje i jest faktyczna korekta. Na szczęście dla wielu to też okazja do dobrych zakupów i następuje prawdziwa korekta, ale w górę (do kolejnego zdołowania wartości akcji). Ważne jest, że komuś zależy na pozyskaniu dużej liczby akcji licząc na pokaźny zysk, bo to świetna inwestycja!
Korekta zawsze następuje wtedy, gdy na większym trendzie wzrostowym jest pomniejszy spadkowy. Teraz tak, korekta może mieć dwie przyczyny. Może to być prawdziwa korekta (przeważa podaż nad popytem) lub fałszywa (manipulacyjna) korekta (fundy robią podejrzane transakcje poniżej faktycznej wartości, to co użytkownicy nazywają "bananem", etc.). To drugie aktualnie dzieje się na Toyi (patrz transakcje z wczorajszego dnia).