• Spadki Autor: ~pytanie [89.64.63.*]
    Czy ktoś zna jakiś potencjalny powód spadków? Rozumiem chłodzenie po dywidendzie, tym bardziej ze 6 zł było jednorazowym eventem, sam wyprzedałem się z akcji dzień przed dywidendom, ale reakcja po odcięciu wydaje mi się za mocna - w przyszłym roku można spodziewać się spokojnie znów około 3 zł dywidendy, więc na ten moment jest to stopa ok. 7.5%. Ja wracam na spółkę, tym bardziej że nie widze powodu dalszych spadków oprócz panikii
  • Re: Spadki Autor: ~Arthurius [37.47.31.*]
    Po 38 mógłbym wejść.
  • Re: Spadki Autor: ~pytanie [89.64.63.*]
    dość racjonalne, wtedy szansa na ok 10% dywidendy za rok. Ja już pierwsze transze biore teraz, z czasem będę dokupował zgodnie z zasadą że w idealny dołek i tak nie trafię
  • Re: Spadki Autor: ~avallac [80.187.96.*]
    Powrót do normalnej wyceny będzie. Okolice 35 zł jak na mój gust będzie tutaj spokojnie.
  • Re: Spadki Autor: ~doswiadczonyInwestor [195.80.131.*]
    To jest bardzo dobra spółka na długi termin, dla mnie takie promo jak dzisiaj to okazja i skupuję pakietami. Jeśli jeszcze spadnie - tym lepiej.
  • Re: Spadki Autor: -vic [193.59.16.*]
    Moim zdaniem gwałtowny spadek poranny to było celowe zagranie, żeby ustawić kurs pod przewalanie z wora do wora. Wiele razy obserwowałem takie zagrania na innych spółkach. Dwa fundusze umawiają się na jakąś cenę (prawie zawsze z dyskontem dla kupującego), stosunkowo niedużym kapitałem zbijają kurs na tenże ugadany i przewalają papier. Jeśli to co myślę właśnie się teraz dzieje to czeka nas trend boczny przez kilka tygodni przy tym poziomie cenowym z obrotami znacznie przekraczającymi normę. Potem tylko góra jak na Toya
  • Re: Spadki Autor: ~Eurotel [82.145.211.*]
    Prawda, ale mogą być też szybko wzrosty zamiast bocznego..
    Przy moim scenariuszu szybki wzrost odpada bo za mało papieru by przerzucili. W najbliższym czasie możliwe info o zmianie stanu posiadania i wtedy wszystko się wyjaśni.
  • Re: Spadki Autor: ~Eurotel [82.145.211.*]
    A mój scenariusz jak i Twój jest tylko przewidywaniem, więc mój wariant też jest teoretycznie mozliwy:)
    Tak czy inaczej kalafiorem mi to wisi bo i tak ten papier trzymam długi czas i nie zamierzam sprzedawać. C/Z śmiesznie niskie, dywidendy bardzo dobre i stabilne. Nic tylko trzymać.
  • Re: Spadki Autor: ~Marek [37.249.202.*]
    Mają takie obroty rekordowe, że przerzucenie z kieszeni do kieszeni może nastąpić jednego dnia.
    Oby nie było jakiegoś newsa na dniach który zracjonalizuje ten spadek.
    Zależy pomiędzy kim jest wymiana. Więksi mają po kilkanaście milionów w papierze, a dziś do obrotu dorzucili się mniejsi którzy korzystają z okazji tąpnięcia.
  • Re: Spadki Autor: leshek1990 [93.105.176.*]
    przecież wymiany akcji można dokonać poza rynkiem, jakieś mityczne uwalanie kursu pod wymianę po danej cenie brzmi śmiesznie
    Takie wymiany są sporządzane notarialnie i wiąże się to z dużo większymi opłatami niż koszt uwalenia kursu na tak małej spółce.
    Notarialnie lub poprzez pośrednika, czyli najczęściej DM-ów reprezentujących obie strony, a oni też swoje biorą.
[x]
EUROTEL -0,97% 30,60 2025-10-14 09:39:29
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.