Czy ktoś zna jakiś potencjalny powód spadków? Rozumiem chłodzenie po dywidendzie, tym bardziej ze 6 zł było jednorazowym eventem, sam wyprzedałem się z akcji dzień przed dywidendom, ale reakcja po odcięciu wydaje mi się za mocna - w przyszłym roku można spodziewać się spokojnie znów około 3 zł dywidendy, więc na ten moment jest to stopa ok. 7.5%. Ja wracam na spółkę, tym bardziej że nie widze powodu dalszych spadków oprócz panikii
dość racjonalne, wtedy szansa na ok 10% dywidendy za rok. Ja już pierwsze transze biore teraz, z czasem będę dokupował zgodnie z zasadą że w idealny dołek i tak nie trafię
Moim zdaniem gwałtowny spadek poranny to było celowe zagranie, żeby ustawić kurs pod przewalanie z wora do wora. Wiele razy obserwowałem takie zagrania na innych spółkach. Dwa fundusze umawiają się na jakąś cenę (prawie zawsze z dyskontem dla kupującego), stosunkowo niedużym kapitałem zbijają kurs na tenże ugadany i przewalają papier. Jeśli to co myślę właśnie się teraz dzieje to czeka nas trend boczny przez kilka tygodni przy tym poziomie cenowym z obrotami znacznie przekraczającymi normę. Potem tylko góra jak na Toya
Przy moim scenariuszu szybki wzrost odpada bo za mało papieru by przerzucili. W najbliższym czasie możliwe info o zmianie stanu posiadania i wtedy wszystko się wyjaśni.
Tak czy inaczej kalafiorem mi to wisi bo i tak ten papier trzymam długi czas i nie zamierzam sprzedawać. C/Z śmiesznie niskie, dywidendy bardzo dobre i stabilne. Nic tylko trzymać.
Mają takie obroty rekordowe, że przerzucenie z kieszeni do kieszeni może nastąpić jednego dnia. Oby nie było jakiegoś newsa na dniach który zracjonalizuje ten spadek.
Zależy pomiędzy kim jest wymiana. Więksi mają po kilkanaście milionów w papierze, a dziś do obrotu dorzucili się mniejsi którzy korzystają z okazji tąpnięcia.