Nie jestem super technikiem ani super znawcą teorii fal i tak jak zaznaczałem wcześniej technika na IPE ma mniejsze znaczenie przy tej płynności. Na wykresie D1 widać 11 fal w trendzie wzrostowym od początku grudnia 2019. Obecnie jesteśmy: - albo w fali 1 kontynuacji trendu wzrostowego, pod korekcie ABC z dołkiem na poziomie ok. 4.80, po przebiciu okolic 6 PLN powinniśmy mieć potwierdzenie, - albo w 4 fali trendu spadkowego średniotermiowego, piąta fala spadkowa potwierdzona byłaby po przebiciu okolic 4.80 PLN.
Krótkoterminowo jesteśmy najprawdopodobniej po zakończonej 5 podfali wzrostowej od dołka na 4.80. z szansą na korektę pedzącą. Być może dziś skończymy podfalę A. Następnie podfala B z przebiciem lokalnego szczytu na 5.82, a późnie podfala C nie niżej niż 5.52. Ale to tylko teoria ;). Przy tak malej płyności dopuszczalne jest przekroczenie powyższych wartości. Duzy zdecyduje.
Zapomniałem dodać, iż przebiliśmy kilka dni temu opór poprowadzony po ostatnich lokalnych szczytach. Dlatego raczej skłaniałbym się ku scenariuszowi, że jesteśmy w trakcie korekty pędzącej w pierwszej fali wzrostowej.