• REKORDOWY POCZĄTEK ROKU GRUPY WIKANA Autor: ~obywatel-M [37.47.15.*]
    REKORDOWY POCZĄTEK ROKU GRUPY WIKANA
    2021-05-31
    Notowany na GPW deweloper rozpoczął 2021 rok z rekordowymi wynikami finansowymi. Grupa WIKANA rozpoznała w I kwartale 2021 r. 64,0 mln zł przychodów ze sprzedaży, wobec 29,2 mln zł rok wcześniej. Zysk operacyjny dewelopera wzrósł rdr. o ponad 190%, do 20,8 mln zł, a wynik netto zwiększył się z 5,5 mln zł w I kw. 2020 r. do 15,2 mln zł w minionym kwartale. Był to najlepszy pierwszy kwartał roku w dotychczasowej historii Grupy i najlepszy kwartalny wynik od blisko dekady. O skokowym wzroście przychodów i zysków przesądziło rozpoznanie w wynikach sprzedaży mieszkań z rzeszowskiej inwestycji Wikana Square
    Segment deweloperski Grupy zakończył kwartał z 61 mln zł przychodów od odbiorców zewnętrznych, wypracowując 19,7 mln zł zysku operacyjnego oraz 14,3 mln zł zysku netto. Marża segmentu zwiększyła się rdr. o blisko 8 pkt proc., do ponad 33%. W minionym kwartale Grupa przekazała nabywcom 151 mieszkań i lokali usługowych, w tym 131 lokali w inwestycji Wikana Square. Łącznie w dwóch zakończonych etapach rzeszowskiej inwestycji powstało 280 lokali. Według stanu na koniec marca 2021 r. w ofercie pozostało 81 lokali w Wikana Square, a 68 lokali było sprzedanych, a nieprzekazanych nabywcom.
    - Wikana Square to jeden z najbardziej udanych projektów Grupy, również pod względem finansowym. Zakładamy, że dalsza sprzedaż i przekazania lokali w tej inwestycji będą mieć zdecydowanie pozytywny wpływ na nasze tegoroczne wyniki. W skali całego roku możemy przekazać nabywcom ponad 300 lokali w projektach w Rzeszowie, Lublinie i Tarnobrzegu – komentuje Piotr Kwaśniewski, prezes WIKANA S.A.
    Segment deweloperski jest głównym obszarem działalności Grupy WIKANA. Ponadto Grupa posiada nieruchomości komercyjne pod wynajem oraz prowadzi działalność w obszarze energetyki odnawialnej. Oba z tych segmentów mają za sobą udany okres – wynajem nieruchomości pozwolił na wypracowanie w I kw. blisko 0,6 mln zł zysku netto, a segment OZE – blisko 0,4 mln zł zarobku po opodatkowaniu.
    Prezes giełdowej spółki podkreśla, że udany początek 2021 r. jest efektem wytężonej pracy u biznesowych podstaw Grupy w latach minionych i zwraca uwagę na potencjał Grupy do dalszego dynamicznego wzrostu. – Jestem przekonany, że zarówno w kolejnych miesiącach 2021 roku, jak i kolejnych latach dostarczymy naszym Akcjonariuszom wielu powodów do inwestycyjnej satysfakcji. Biorąc pod uwagę już zawarte umowy sprzedaży mamy potencjał, by zakończyć 2021 r. z istotnym wzrostem przychodów i rekordowym wynikiem netto. W II kwartał wkroczyliśmy z 200 lokalami w ofercie oraz rekordowym, atrakcyjnym portfelem projektów do uruchomienia. Naszym celem jest istotny wzrost skali prowadzonej działalności, przy utrzymaniu atrakcyjnych marż – komentuje Piotr Kwaśniewski.
    W 2021 r. WIKANA może dołączyć do grona spółek dywidendowych. Zarząd spółki zarekomendował Walnemu Zgromadzeniu wypłatę dywidendy z zysku za 2020 r. w wysokości 0,1 zł na akcję.
  • Re: REKORDOWY POCZĄTEK ROKU GRUPY WIKANA Autor: ~od1993 [78.10.121.*]
    no i co? ze nastepne kwartaly bez przychodow o to ci chodzi bo wszystko sprzedali?
  • Re: REKORDOWY POCZĄTEK ROKU GRUPY WIKANA Autor: ~obywatel-M [37.47.15.*]
    czytaj ze zrozumieniem:

Według stanu na koniec marca 2021 r. w ofercie pozostało 81 lokali w Wikana Square, a 68 lokali było sprzedanych, a nieprzekazanych nabywcom.
    - Wikana Square to jeden z najbardziej udanych projektów Grupy, również pod względem finansowym. Zakładamy, że dalsza sprzedaż i przekazania lokali w tej inwestycji będą mieć zdecydowanie pozytywny wpływ na nasze tegoroczne wyniki. W skali całego roku możemy przekazać nabywcom ponad 300 lokali w projektach w Rzeszowie, Lublinie i Tarnobrzegu komentuje Piotr Kwaśniewski, prezes WIKANA S.A

Jeżeli faktycznie prezes dobrze oszacował ilość oddanych mieszkań jeszcze w tym roku, to wtedy będzie bardzo dobry wynik za cały 2021r. Trzeba się zastanowić jaką wtedy wartość osiągną akcje Wikany ?

Prezes powiedział, że jest przekonany o rekordowym wyniku netto za 2021r.

- Jestem przekonany, że zarówno w kolejnych miesiącach 2021 roku, jak i kolejnych latach dostarczymy naszym Akcjonariuszom wielu powodów do inwestycyjnej satysfakcji. Biorąc pod uwagę już zawarte umowy sprzedaży mamy potencjał, by zakończyć 2021 r. z istotnym wzrostem przychodów i rekordowym wynikiem netto. W II kwartał wkroczyliśmy z 200 lokalami w ofercie oraz rekordowym, atrakcyjnym portfelem projektów do uruchomienia. Naszym celem jest istotny wzrost skali prowadzonej działalności, przy utrzymaniu atrakcyjnych marż – komentuje Piotr Kwaśniewski.
  • Re: REKORDOWY POCZĄTEK ROKU GRUPY WIKANA Autor: ~Gallileo [83.6.164.*]
    Brak przychodow w kolejnych kwartalach to oczywiscie pewne nadużycie, ale ciekaw jestem jak oni zamierzają przekazać w tym roku 300 mieszkan. Patrzac w raport (strona 38) to co mogą przekazac w tym roku to zrealizowane i sprzedane mieszkania Wikana Square (Rzeszow) - 63, zrealizowane ale ciagle niesprzedane (jak sie uda sprzedac) mieszkania Wikana Square - 81, sprzedane mieszkania w Nova Targova (Tarnobrzeg) - 42 oraz ciagle niesprzedane (jak sie uda sprzedac) mieszkania w Nova Targova - 33. Nova Targova zgodnie z planem powinna być zrealizowana w polowie tego roku wiec do konca roku pewnie sie uda. Pozostale mieszkania ktore mają zrealizowane a niesprzedane z innych projektow to Parkowa Dzielnica w Przemyslu -1 i Zielone Tarasy w Rzeszowie - 5. Reszta jest w projektach z terminem realizacji na 2022 i to raczej w maju jak na przyklad Wikana Residence. Biorac pod uwage wysokie ceny materialow, a bardziej nawet ich brak na rynku trudno sobie wybrazic aby ukonczyli projekt pol roku przed czasem. W najbardziej optymistycznym scenariuszu ze uda sie im sprzedac wszystko co maja daje nam to 225 sztuk. Czyli podobnie jak w poprzednich latach (229 w 2019 i 213 w 2020).
  • Re: REKORDOWY POCZĄTEK ROKU GRUPY WIKANA Autor: ~Gallileo [83.6.164.*]
    no chyba ze wliczajac w to juz to co przekazali w I kwartale to wtedy ten wynik rzeczywiscie jest jak najbardziej do osiagniecia
    Prezes przedstawił ambitny plan i zamierza ten plan zrealizować. Ja tez uważam, że spółka ma olbrzymi potencjał, dlatego trzymam spory pakiecik i mam nadzieję, ze dobrze na tym wyjdę. Przeanalizowałem istotne dane , poskładałem kilka informacji i wyciągam wnioski. Mim zdaniem, jest więcej powodów do wzrostów niż do spadku wartości akcji, szczególnie, gdy wyraźnie zarysował się trend wzrostowy.
    Dość szybko zbliżamy się do granicy trendu, więc jest szansa na przetestowanie dolnej linii trendu, a dla niektórych na odbiór akcji od graczy krótkoterminowych. Mam nadzieję, że trend zostanie obroniony, a następnie po WZA spokojnie powrócimy no właściwe tory.
    Faktem jest, że klimat nieco się ochłodził, przez co doszło do gwałtownego ruchu w dół , co w tym momencie mogło wystraszyć niektórych inwestorów. Z drugiej strony wcześniej dość szybko przeskoczyliśmy 6 zł. ale nie udało się utrzymać tego poziomu. Presja spadkowa pobudziła chęć zbycia akcji, przy czym jednocześnie zmalał popyt, co doprowadziło do zniżki ceny na jeszcze niższe poziomy. Prawdopodobnie było to świadome zagranie na zniżkę, lecz to jeszcze niczego nie przesądza. Ja nadal jestem optymistą i liczę na większe odbicie na jeszcze wyższe poziomy. Zobaczymy, czy główny gracz jest zainteresowany zwyżkami ceny, czy też będzie zbiórka na tym poziomie ? Dla mnie jednak cena nie jest tak istotna, ponieważ nie jestem zainteresowany sprzedażą akcji poniżej 10 zł.
[x]
WIKANA 0,00% 7,20 2025-10-31 13:45:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.