Ale Asseco Poland ma podobną dynamikę przychodów (o dziwo, nawet nie przypuszczałem). No troszkę niższą i ma CZ 13,8. Także duża różnica. Niestety nie wiem, co o tym myśleć, nie znalazłem odpowiedniej analizy do tej pory, która by mi to wyjaśniła i mnie przekonała do zakupu. Możecie minusować, ale co z togo.
Dodatkowo Asseco rok rocznie dynamika zysku netto niższa niż sektor, TenderHut kolejne przejęcia i młoda firma, a takie rozwijają się najszybciej, stąd też większe oczekiwania i wskaźniki fundamentalne mogą być wyższe, Asseco bardziej jest już w fazie stabilności niż dynamicznego rozwoju w porównaniu do TenderHut.
THG jest w fazie rozwoju, wiec C/Z nie ma w tej chwili znaczenia. Patrzcie na kapitalizacje, popatrzcie na ile wycenia rynek podogne spółki. Pierwszy cel to 400 - 500 mln kapitalizacji, ale to po przejsciu na GPW, teraz jest tanio bo papier będzie chodził powyżej 200 PLN.
c/z = 16,5 przy cenie 64 zł - przy tej dynamice zysków i ilości start up (moim zdaniem) THD wydaje się znacząco niedowartościowany. Ale kto ma rację pokaże nam Rynek. Osobiście jeszcze dokupię niech tylko THD utrzyma dzisiejszą wycenę. Pozdrawiam Akcjonariuszy.
Historycznie to wszystko jest w cenie, ale co nas obchodzi przeszłość? Co w przyszłości?? Wygląda to bardziej podobnie do Asseco, bo wzrosty obecnie mniejsze, niestety.
Szacunki są: https://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,474935
"W maju 2021 roku Spółka szacuje skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 4,15 mln zł, co stanowi wzrost o 14% w stosunku do maja 2020 roku, kiedy wyniosły one 3,64 mln zł.
Narastająco, w okresie styczeń- maj 2021 roku Spółka szacuje skonsolidowane przychody ze sprzedaży na poziomie 23,05 mln zł, co stanowi wzrost o 27 % w stosunku do okresu styczeń-maj 2020 roku, kiedy to wyniosły one 18,08mln zł."
Wzrostu zysku netto Asseco w 2020: 23,39% Wzrostu zysku netto THG teraz: 27% (lub nawet 14%, ale nie będę już wredny).
Jak dla mnie różnice kosmetyczne, a jednak CZ dla THG dużo wyższy, prawie dwukrotnie.
Jak dla Ciebie dynamika wskazana wcześniej (gdzie przykładowo w 2020 dynamika zysku była dla THG 5-krotnie wyższa) stanowi zmiany kosmetyczne a C/Z 13 a 20 stanowi już dwukrotność to zastanów się nad swoim obiektywizmem, bo o subiektywności to już wiemy. Dodatkowo kolega już wcześniej wspomniał o fazach rozwoju w których znajdują się oba te przedsiębiorstwa i tym, co się z tym wiąże.
I co? Lipa, panie. Już się pojawiają artykuły z wycenami od analityków, że trochę słabo to wygląda, a rynek też zresztą to wycenia spadkami. Artykuły za paywallem, więc nie znajdziesz w googlu.