Powiedz mi filand jak to Ci sie bedzie oplacac jak reinwestujesz to w PZU jak kurs juz zdazyl urosnac pod dywidende - po wydiwendzie spadnie :) Moze znasz sie lepiej na matematyce :p
Przepraszam,że o tak późnej porze. Schemat jest prosty. Mam 1000 PLN (beż lewarowania). Przeczytałem komunikat,że Attende zamierza wypłacić 1 PLN dywidendy na akcję. Kupuję 100 akcji po 5 PLN za sztukę. Razem to 505 PLN z kosztami prowizji. Następnie przy kursie 6 PLN ogłoszona jest decyzja. Za 490 PLN dokupuje akcje pi 6 PLN. Razem mam 181 akcji po średniej cenie zakupu 5,53 PLN. W tym momencie stopa dywidendy netto( po podatku) wynosi 14,65 %. Ponieważ jest to dywidendą jednoroczna ( Na NYSE są dywidendy co miesiąc, co kwartał, co pół roku, co rok) to wynik dzielę przez 12 i mam (14,65/12)= 1,22 % miesięcznie od kapitału. Teraz pytanie co robię? Wariant A zostawiam kapitał wprowadzony w akcjach i gdy jest kurs 6 PLN po odcięciu dywidendy brutto Sprzedaje 166 akcji a 15 akcji zostawiam jako zysk.Te 15 akcji może spaść do zera bo kapitał mam wycofany i ochroniony. Sprzedałem 166 akcji po 6 PLN i mam 991 PLN po prowizji. Otrzymam jeszcze 146,61 PLN po podatku jako dywidendą. Teraz widzę,że mam 1137,61 PLN + 15 akcji Attende. Zatem przeczytałem na forum,że PZU zamierza wypłacić 3,5 PLN dywidendy. Oczywiście o tym wiedziałem przy kursie 33 PLN. Ale mamy kurs 37,5 PLN. Zatem kupuję 30 akcji PZU i...mam 1,1465 x 1,0933 = 1,2535 = 25,35 % stopy zwrotu. A teraz policz sobie jak to działa przy lewarowania np 1:3... Teraz już wiesz dlaczego Attende powinno wzrosnąć o 1,5 PLN do 7,5 PLN. Przepraszam za długi wywód. Dobranoc. Zwolennik dywidend NYSE lub szalony matematyk
Gdzie w ing można sprawdzić wpływ środków? Żeby dostać dywidendę wystarczy posiadać akcję, prawda? Nie widzę dywidendy u siebie. Co mogłem zrobić nie tak?
Na rachunku maklerskim pod zakładką "akcję", powinieneś spojrzeć w zakładkę "środki pieniężne". Możesz też spojrzeć w historię transakcji (rodzaj operacji "dywidendy").
Warunkiem nabycia prawa do dywidendy było posiadanie akcji nie później niż 25.05.br.