• Uchwała Zarządu KDPW Autor: ~Niewiem [83.7.184.*]
    http://www.kdpw.pl/pl/Regulacje/Uchwaly/2021/0722-2021.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwirzLfv_oXxAhXXHXcKHQxPAikQFjAAegQIBxAB&usg=AOvVaw2xLwefn_6H8CEG5uvlqQvH
  • Re: Uchwała Zarządu KDPW Autor: ~od_tak [5.173.65.*]
    Proszę napisać, co ta uchwała wnosi dla akcjonariuszy. Z góry dziękuję
  • Re: Uchwała Zarządu KDPW Autor: ~Mark [86.172.127.*]
    Nie wiem co wnosi ale akcje zniknęły z konta maklerskiego . Mam nadzieję , że jakąś tam stratę będę mógł odliczyć ale nie wiem , może trzeba jeszcze coś zrobić w tym temacie , ktoś coś wie ???
  • Re: Uchwała Zarządu KDPW Autor: ~Taaa [46.134.122.*]
    Nie bedziesz mógł
  • Re: Uchwała Zarządu KDPW Autor: ~Tom [94.196.194.*]
    A dla czego nie można odliczyć straty skoro ona jest ?
    Bo strata się robi podczas sprzedaży danego instrumentu. Ci z Idei mają to przećwiczone. Papier po prostu znikl z rachunku i nie ma transakcji którą mozna rozliczyc. Bylo full czasu na sprzedaz poza rynkiem.
  • Re: Uchwała Zarządu KDPW Autor: ~Niewiem [37.248.174.*]
    Nie ma straty, przecież nadal jesteś akcjonariuszem, zmieniła się tylko forma spółki (niepubliczna) a akcje nadal są tyle że nie notowane na giełdzie. Strata jest jak sprzedasz akcje, teoretycznie nadal możesz to robić dopóki spółka nie zostanie zlikwidowana.
    Jak znikly z rachunku to nie jestem pewien czy one dalej są. Ale jak tak to racja.
  • Re: Uchwała Zarządu KDPW Autor: ~stary_inwestor [83.29.161.*]
    ja sprzedalem na ymowie cywilnej za 1 gr i odliczylem strate, w US przeszło
  • Re: Uchwała Zarządu KDPW Autor: wic [83.19.128.*]
    tu garść informacji w temacie
    https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/akcje-idea-banku-umorzone-a-prawo-mowi-nie-ma-straty-to-patologia-prawa-podatkowego/0y207wx
  • Re: Uchwała Zarządu KDPW Autor: ~NIEwiem [91.233.60.*]
    Tamta sytuacja była trochę inna. Samo wykreślenie spółki z notowań niczego nie zmienia. Do momentu wykreślenia spółki z rejestru akcje dalej można sprzedawać i nabywać w drodze umów cywilnoprawnych. Wniosek o wykreślenie spółki z rejestru składa syndyk po zakończeniu postępowania upadłościowego (chociaż w pewnych okolicznościach może tego nie zrobić). Dopiero faktyczne wykreślenie spółki z KRS stanowi teoretyczną podstawę do stwierdzenia straty na akcjach, a czy można to faktycznie zrobić i czy tu też zachodzi taka sama dziura w prawie podatkowym jak przy Idea Banku to już nie wiem.
  • Re: Uchwała Zarządu KDPW Autor: ~exit [185.189.127.*]
    Tu lepsze wyjaśnienie:
    https://strefainwestorow.pl/artykuly/prawo/20200722/zawieszone-akcje-sprzedaz-rozliczenie-podatek
    Stratę można bez problemu rozliczyć tyle że ręcznie z w zeznaniu a nie przez BM.
    Pewnie będzie wiązało się to z kontrolą z US po wysłaniu PIT, ale wszystko lege artis
[x]
FLUID -4,76% 0,10 2020-02-17 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.