• Informacje z WZA Autor: ~koleś [5.184.230.*]
    Hej,
    Niestety na walne się nie wybrałem, bo druga dawka szczepionki dziś. Czy jakaś dobra dusza będzie w stanie umieścić kilka kluczowych informacji z zebrania?
    Może coś o komercjalizacji, może coś o dalszych projektach?
    Z góry dziękuję
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Czytelnik [37.47.15.*]
    Wątpię żeby coś takiego miało się pojawić bo i dlaczego? Ale pewnie Carlos rzuci trochę światła na to co się działo.
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~xxx [178.42.28.*]
    Carlos byłby tu najlepszą osobą bo jego wiedza jest przeogromna. Miejmy nadzieję, że pokusi się o jakieś szersze podsumowanie.

Ale tak w dużym skrócie - na gorąco tuż po powrocie z WZA:
    - wrażenia bardzo pozytywne choć Spółka unikała podawania jakichkolwiek terminów. Podtrzymują natomiast przewidywane terminy podawane w komunikatach
    - Jest 15 podpisanych umów NDA i dużo więcej firm, z którymi utrzymywany jest stały kontakt. Po certyfikacji panelu MRSA nastąpiło duże ożywienie prowadzonych rozmów
    - Spółka zapytana o transakcję, która jest obecnie benchmarkiem wskazała przejęcie Mesa Biotech (wartość transakcji 550 mln USD) I to mi się podobało najbardziej :)
    - Spółka nie ma problemów z gotówką, podjęte uchwały to tylko domknięcie umowy z EBI, a do zaciągnięcia pożyczki nie musi wcale dojść.
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Jj [37.30.54.*]
    Twoja skrótowa relacja wskazuje na to ze na WZA nie dowiedziałeś się absolutnie niczego. Był jakikolwiek konkret? Chociaż jeden.
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Yeti [5.173.142.*]
    Rozumiem ,że niektórzy już całkiem wymiekli ale bez przesady to jeszcze nie powód obrażania się ,do wiadomości:https://www.biospace.com/article/thermo-fisher-buying-molecular-diagnostic-company-mesa-biotech-for-450-million/
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Yeti [5.173.142.*]
    A tak będzie szybciej,,
    Thermo Fisher Scientific z siedzibą w Waltham w stanie Massachusetts przejmuje Mesa Biotech za około 450 milionów dolarów w gotówce. Istnieje również dodatkowe 100 milionów dolarów w gotówce po osiągnięciu pewnych kamieni milowych.

Mesa Biotech z siedzibą w San Diego w Kalifornii to prywatna firma zajmująca się diagnostyką molekularną. Opracowała i wprowadza na rynek opartą na PCR platformę do szybkiego badania w miejscu opieki nad chorobami zakaźnymi, w tym SARS-CoV-2 (COVID-19), grypą A i B, wirusem syncytium nabłonka oddechowego (RSV) i Strep A. Mesa ma około 500 pracowników, a w 2020 r. odnotował przychody w wysokości około 45 milionów dolarów.

Jego testy Accula Flu A/FluB, RSV i Strep A uzyskały 510(k) zgody i zwolnienia z Klinicznych Ulepszeń Laboratoryjnych (CLIA) od amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA). System Accula otrzymał również zezwolenie FDA na użycie w nagłych wypadkach do testów in vitro na COVID-19 i jest obecnie dostępny w placówkach opieki nad pacjentami. Daje wyniki w około 30 minut.

Test Accula Strep A to trzecia molekularna diagnostyka POC na platformie Accula, która uzyskała zgodę FDA i zwolnienie z CLIA. Wcześniejsze to Flu A/Flu B i RSV.

„Innowacyjna platforma Mesa Biotech umożliwi nam przyspieszenie dostępności niezawodnej i dokładnej zaawansowanej diagnostyki molekularnej w miejscu opieki”, powiedział Mark Stevenson, wiceprezes wykonawczy i dyrektor operacyjny Thermo Fisher. „Od początku pandemii Thermo Fisher działała szybko, aby zapewnić wsparcie naukowcom i pracownikom służby zdrowia na pierwszej linii walki z COVID-19”.

Następnie dodał: „Dodanie łatwego w użyciu, szybkiego testu opartego na PCR firmy Mesa Biotech jest wysoce komplementarne do naszej istniejącej oferty i dodatkowo pomoże nam zaspokoić ciągłe zapotrzebowanie na testy związane z COVID, podczas gdy pracujemy nad szybką skalą i opracować w przyszłości testy przyłóżkowe pod kątem innych chorób zakaźnych”.

W zeszłym tygodniu Thermo Fisher zakończyła przejęcie Henogen SA, firmy Groupe Novasep SAS produkującej wektory wirusowe w Belgii. Ta transakcja opiewała na 725 milionów euro w gotówce. To był ciąg umów w ciągu ostatnich kilku lat, aby wzmocnić produkcję wektorów wirusowych do stosowania w terapiach genowych i komórkowych. Inne przejęcia w tej przestrzeni obejmują Brammer Bio za 1,7 miliarda dolarów w marcu 2019 r. oraz zainwestowanie 50 milionów dolarów w zakład produkcyjny w tym samym roku w hrabstwie St. Louis. W sierpniu 2017 r. firma nabyła organizację rozwoju kontraktów i produkcji (CDMO) Patheon za 7,2 mld USD.

Thermo Fisher od dawna odgrywa dużą rolę w diagnostyce klinicznej dzięki odczynnikom, testom i sprzętowi, a nabycie Mesy to tylko kolejna strzała w jego kołczanie.

„Jestem niezwykle dumny z niezwykłych osiągnięć osiągniętych do tej pory przez Mesa Biotech i podekscytowany perspektywą stania się częścią Thermo Fisher” – powiedział Ingo Chakravarty, prezes i dyrektor generalny Mesa. „Innowacyjna technologia platformy szybkiego PCR firmy Mesa, łącząca dokładność PCR z mobilnością i wynikami testów w ciągu 30 minut, już odegrała znaczącą rolę we wspólnych wysiłkach w walce z pandemią. Skala, innowacyjność i globalny zasięg firmy Thermo Fisher pozwolą nam znacznie zwiększyć wpływ naszej technologii na zdrowie ludzi podczas pandemii i daleko poza nią.”
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~fed [83.31.197.*]
    czy to jest na pewno transakcja bezpośrednio referencyjna dla PCR ONE? tu mówimy o firmie, która ma urządzenie z 5 panelami. Skoro zarobili 45 mln usd w zeszłym roku, to ewidentnie umieją też produkować i sprzedawać w dużej skali. Scope też pewnie będzie potrafił, ale jeszcze tego nie wykazał. Paneli ma na razie 1 gotowy i 1 w testach.

Mam akcje od 2.5 roku i mocno trzymam kciuki za komercjalizację, ale nie mam wrażenia, że porównanie Curiosity Diagnostics i Mesy jest porównaniem jabłek z jabłkami
    Dnia 2021-06-07 o godz. 19:23 ~fed napisał(a):
    > czy to jest na pewno transakcja bezpośrednio referencyjna dla PCR ONE? tu mówimy o firmie, która ma urządzenie z 5 panelami. Skoro zarobili 45 mln usd w zeszłym roku, to ewidentnie umieją też produkować i sprzedawać w dużej skali. Scope też pewnie będzie potrafił, ale jeszcze tego nie wykazał. Paneli ma na razie 1 gotowy i 1 w testach.
    >
    > Mam akcje od 2.5 roku i mocno trzymam kciuki za komercjalizację, ale nie mam wrażenia, że porównanie Curiosity Diagnostics i Mesy jest porównaniem jabłek z jabłkami

No słusznie, w zasadzie należałoby porównywać Curiosity Diagnostics z drugą firmą, która robi PCR One. Co najwyżej w obudowie innego koloru, ale i to będzie jak porównanie dwóch gatunków jabłek, albo tych dojrzałych z niedojrzałymi. No i klops...
    Dnia 2021-06-07 o godz. 17:55 ~Jj napisał(a):
    > Twoja skrótowa relacja wskazuje na to ze na WZA nie dowiedziałeś się absolutnie niczego. Był jakikolwiek konkret? Chociaż jeden.

Chodzi Ci o te poufne informacje, które przekazuje się w kuluarach w zamian za obszerną kolekcję polskich królów albo amerykańskich prezydentów? Takie o których ESPI będzie dopiero za tydzień? Że na przykład w piątek mają sprzedać PCR One, a w następny wtorek Bacteromica? :) I może jeszcze kwoty transakcji miałbym Ci podać? :D
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~CarlosRoca [89.78.142.*]
    szkoda mojego czasu na pisanie na bankierze :) ... zreszta masz już przykład poniżej o braku konkretów w Twoim wpisie ... szkoda na tych trolli pozytywnej energii ...

Dajcie proszę znać kogo z Was poznałem na WZA, tak żebym Was zaczął kojarzyć ...

xxx to już wiem :)
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Ostrożny_optymista [188.146.202.*]
    CarlosRoca nazywanie każdego, kto ma inne zdanie, bardziej krytyczne odnośnie spółki trolem nie najlepiej świadczy o Tobie. Ja uważam że polemika jest mile widziana i odmienny punkt widzenia też potrafi wiele wnieść do sprawy. Chyba, że lubisz klakierów i poklepywaczy. Pozdrowienia
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~CarlosRoca [5.173.179.*]
    Komuś się chciało napisać innym co usłyszał na WZA. Ktoś inny od razu go skrytykował - „... na WZA nie dowiedziałeś się absolutnie niczego” oraz „był chociaż jeden konkret”?

Otóż kolega podał przynajmniej jeden konkret - 15 umów NDA a to znaczy, że nie tylko dowiedział się czegoś nowego ale również podzielił się tą informacją z innymi.

W związku z tym nie nazywam każdego innego o odmiennym zdaniu trollem, tylko konkretnie wskazanego zawodnika, który nie tylko nie skorzystał z przekazanej informacji, ale od razu zaatakował kogoś komu się chciało coś napisać na temat spotkania WZA i dodatkowo zrobił to bez podstawie.

Widzisz różnice ?
    Dostrzega, że po tym walnym na pewno masz poziom tolerancji na mniejszym poziomie ale to naturalne, przecież założenia były inne, a gdzie jesteśmy każdy widzi. Bez zbędnych emocji może jeszcze będzie dobrze. :-)
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~M3 [79.184.127.*]
    Oho, nasz ostrożny troll sugeruje, ze na wza bylo cos, co obniza poziom tolerancji :) Wyborne :)
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~CarlosRoca [5.173.179.*]
    Muszę Cię zmartwić. Mam dobry humor po WZA.

Było dość ciekawie i nawet kilka dodatkowych informacji przemycili w swoich wypowiedziach.

Oceniam to WZA jak umiarkowanie pozytywne do nawet pozytywnego :)

Ale szczegóły nie są przeznaczone dla trolli :)
    Dzięki za tą dogłębną analizę, doceniam, że rozłożyłeś walne na czynniki pierwsze i widzisz to czego rynek nie dostrzega. Popracuj tylko nad tolerancją :-)
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Ostrożny_optymista [80.238.115.*]
    Kurs dzisiaj po walnym "umiarkowanie pozytywne do nawet pozytywnego" cytując klasyka :-)
    Wiesz co Carlos? Masz rację. Po co tu się dzielić z nimi jakimikolwiek informacjami? Zamiast podziękowania dostajesz głupi komentarz, albo osobiste wycieczki.

Proponuję jakieś piwko po kolejnym walnym, co Ty na to?

I co z tego dzielenia się wyszło, tyle informacji, a kurs w dołku. Każdy sam jest w stanie ocenić przekazane informacje. A podane info o 15 umów NDA - OK są, tylko na padło stwierdzenie z jakiej półki są to kontrahenci, może to 3 lub 4 liga. Gdyby było dobre info uwierzcie, że podaliby.
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~TakiSamDebil [178.42.28.*]
    Mój sąsiad Zenek podpisał jedno takie NDA na kacu.

Informacje złe jak ..uj, jutro dwa razy dolne widły, a potem lecimy na 2 złote
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~JSz [95.160.102.*]
    Kurs w dolku...
    Ogolnie, czy odnosisz sie do dzis?
    Bo jak dzis, to nicale 600 akcji bylo w obrocie. A to mniej, niz nic.
    Ja nie bylem na NZWA, nie dostalem urlopu.
    Szanuję chęć innych do podzielenia się informacją
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Jj [37.47.53.*]
    Ok 15 umów NDA. Taki konkret... Ja postoje z boku, zostawię sobie jedna akcje żeby obserwować co tracę. Zastanawia mnie ze dzisiaj nie komentujecie WZA tylko mój skromny wpis. Co złego to nie ja. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~tomek [37.248.156.*]
    Na jakiej podstawie ktokolwiek z forum sadzi, że na Walnym można podać istotne dla kursu informacje ?
    Od tego jest ESPI.
    Czy dyskusja o aktualnym kursie na tego typu spółce - czekamy na finalizację sprzedaży- ma sens?

Na logikę po co 15 umów NDA jak wystarczyłaby jedna, a konkretna. Chłopaki cały czas szukają i wchodząc na szczyt złapali zadyszkę. Nie jest to do końca ich wina ale informacje, które Scope podaje są opakowane w kolorowe sreberka aby nie zarazić posiadaczy akcji. Nie do końca się to jednak udaje jak widać. Oby finał był dla nas pozytywny.
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~TakiSamDebil [178.42.28.*]
    Dnia 2021-06-07 o godz. 21:07 ~Ostrożny_optymista napisał(a):
    > Na logikę po co 15 umów NDA jak wystarczyłaby jedna, a konkretna. Chłopaki cały czas szukają i wchodząc na szczyt złapali zadyszkę. Nie jest to do końca ich wina ale informacje, które Scope podaje są opakowane w kolorowe sreberka aby nie zarazić posiadaczy akcji. Nie do końca się to jednak udaje jak widać. Oby finał był dla nas pozytywny.

Firma powinna zatrudnić czarownika albo wróżkę, a nie na ślepo podpisywać umowy NDA z tyloma chętnymi. Jedna szklana kula z dobrą czułością i swoistością załatwiłaby wszystko - dobra wróżka wybrałaby tego jednego asa do NDA. Ale żałują kasy na to co naprawdę ważne, a wydają na bzdury jakieś jak Early Access.

Dlatego od jutra mocny zjazd. W niedzielę może być nawet poniżej zera.
    Hahaha, naprawdę wierzysz, że ktoś sie nabierze na Twoja "logike"? :D No ale i tak cel osiagnales i po raz kolejny zabiles ciekawy watek. Tylko co ci to daje?
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Bas [87.13.88.*]
    Panowie xxx i Carlos. Są tacy co doceniają podzielenie się wiedzą. Ja w każdym razie dziękuję.
    Xxx i Carlos, ode mnie też dziękuję.
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~koleś [91.240.130.*]
    Dziękuję bardzo Panowie za informacje, które wychwyciliście.
    Tworzy się bardzo pozytywny obraz na najbliższy czas :)
    Bardzo bardzo dziękuję za odpowiedzi tym, którzy się podzielili mimo troli na naszym forum
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Mcg [79.184.238.*]
    Miło było poznac Carlos (po spotkaniu, juz na zewnątrz, uzyczyles mi "do wglądu" swoich materiałów).

Dla mnie osobiście to WZA było bardzo ciekawym doświadczeniem. Oczywiscie nie mozna bylo poznac daty i ceny transakcji :) Ale kilka ciekawych niuansów dla siebie każdy chyba ze spotkania wyniósł.

Może faktycznie zabrakło wspólnego lunchu po WZA by pogadac w troche luzniejszej atmosferze z malym juz dystansem (Tym bardziej ze prawie 4 godziny tam bylismy - ja przyznam ze zglodnialem pod koniec) - ale to jest do nadrobienia 30go :)

Aby nie bylo ze sie nie dzielę z ogółem - dorzucę też troszkę ze swoich notatek:
    - Liczba NDA podana powyzej nie oznacza iz "nowych NDA" jest 15-ostatnio podawana liczba. "Nowych NDA" jest więcej, gdyż niektóre "ze starych" już przestały obowiązywać.
    - Są bardzo zadowoleni z pracy jaką wykonał dla nich do tej pory Clarfield (kontakt ze 171firmami).

Dziękuję organizatorom, "szeregowym" pracownikom Scope oraz tym z Was któzy byli - za wspólne, ciekawe spotkanie.
    OK, to może uzupełnię teraz mając więcej czasu (i wciąż licząc na to, że są tu osoby naprawdę chcące się czegoś dowiedzieć):

Spółka tłumaczyła wycofanie się niektórych zainteresowanych graczy faktem, iż byli oni zainteresowani dystrybucją produktu, a nie przejęciem Curiosity Diagnostics. SCPFL nie jest obecnie zainteresowana produkcją i sprzedażą PCR One, w planach jest sprzedaż spółki-córki, a zatem technologii. Te 15 NDA to podmioty zainteresowane przejęciem :)
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Jak [79.184.81.*]
    Ja byłem. Siedziałem w drugim rzędzie obok Matiego. Pozdrawiam
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Jak [79.184.81.*]
    Ogólnie pozytywnie to wygląda, ale trzeba się uzbroić w jeszcze trochę cierpliwości. Jak ognia unikali konkretnych terminów, ale widać, że powoli zmierzają do komercjalizacji. Pozostaje spokojnie czekać, tym bardziej, że transakcje benchmarkowe pokazują niezły potencjał komercjalizacji…
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~Patryk [89.65.144.*]
    Dzięki za insight!
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.24.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~dzban [46.134.3.*]
    Dnia 2021-06-07 o godz. 21:37 stachsgh napisał(a):
    > I już się podyskutowaliście nad tym wszystkim i swoje żale?? Pora spuścić papier...
    > https://www.youtube.com/watch?v=JrXeTvSyISM

masz ty musk?
  • Re: Informacje z WZA Autor: ~xyz [31.0.74.*]
    Ja tez byłem po walnym zagadnęliśmy Cię z kolegą o spółkę na M ale na forum się nie udzielam ale jak się jest na walnym to widać że rzeczywistość jest ciut bardziej skomplikowana niż ta prezentowana we wpisach ostrożnego optymisty
[x]
SCPFL -1,24% 175,80 2025-10-21 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.