Hej,
Niestety na walne się nie wybrałem, bo druga dawka szczepionki dziś. Czy jakaś dobra dusza będzie w stanie umieścić kilka kluczowych informacji z zebrania?
Może coś o komercjalizacji, może coś o dalszych projektach?
Z góry dziękuję
Carlos byłby tu najlepszą osobą bo jego wiedza jest przeogromna. Miejmy nadzieję, że pokusi się o jakieś szersze podsumowanie.
Ale tak w dużym skrócie - na gorąco tuż po powrocie z WZA: - wrażenia bardzo pozytywne choć Spółka unikała podawania jakichkolwiek terminów. Podtrzymują natomiast przewidywane terminy podawane w komunikatach - Jest 15 podpisanych umów NDA i dużo więcej firm, z którymi utrzymywany jest stały kontakt. Po certyfikacji panelu MRSA nastąpiło duże ożywienie prowadzonych rozmów - Spółka zapytana o transakcję, która jest obecnie benchmarkiem wskazała przejęcie Mesa Biotech (wartość transakcji 550 mln USD) I to mi się podobało najbardziej :) - Spółka nie ma problemów z gotówką, podjęte uchwały to tylko domknięcie umowy z EBI, a do zaciągnięcia pożyczki nie musi wcale dojść.
Rozumiem ,że niektórzy już całkiem wymiekli ale bez przesady to jeszcze nie powód obrażania się ,do wiadomości:https://www.biospace.com/article/thermo-fisher-buying-molecular-diagnostic-company-mesa-biotech-for-450-million/
A tak będzie szybciej,,
Thermo Fisher Scientific z siedzibą w Waltham w stanie Massachusetts przejmuje Mesa Biotech za około 450 milionów dolarów w gotówce. Istnieje również dodatkowe 100 milionów dolarów w gotówce po osiągnięciu pewnych kamieni milowych.
Mesa Biotech z siedzibą w San Diego w Kalifornii to prywatna firma zajmująca się diagnostyką molekularną. Opracowała i wprowadza na rynek opartą na PCR platformę do szybkiego badania w miejscu opieki nad chorobami zakaźnymi, w tym SARS-CoV-2 (COVID-19), grypą A i B, wirusem syncytium nabłonka oddechowego (RSV) i Strep A. Mesa ma około 500 pracowników, a w 2020 r. odnotował przychody w wysokości około 45 milionów dolarów.
Jego testy Accula Flu A/FluB, RSV i Strep A uzyskały 510(k) zgody i zwolnienia z Klinicznych Ulepszeń Laboratoryjnych (CLIA) od amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA). System Accula otrzymał również zezwolenie FDA na użycie w nagłych wypadkach do testów in vitro na COVID-19 i jest obecnie dostępny w placówkach opieki nad pacjentami. Daje wyniki w około 30 minut.
Test Accula Strep A to trzecia molekularna diagnostyka POC na platformie Accula, która uzyskała zgodę FDA i zwolnienie z CLIA. Wcześniejsze to Flu A/Flu B i RSV.
„Innowacyjna platforma Mesa Biotech umożliwi nam przyspieszenie dostępności niezawodnej i dokładnej zaawansowanej diagnostyki molekularnej w miejscu opieki”, powiedział Mark Stevenson, wiceprezes wykonawczy i dyrektor operacyjny Thermo Fisher. „Od początku pandemii Thermo Fisher działała szybko, aby zapewnić wsparcie naukowcom i pracownikom służby zdrowia na pierwszej linii walki z COVID-19”.
Następnie dodał: „Dodanie łatwego w użyciu, szybkiego testu opartego na PCR firmy Mesa Biotech jest wysoce komplementarne do naszej istniejącej oferty i dodatkowo pomoże nam zaspokoić ciągłe zapotrzebowanie na testy związane z COVID, podczas gdy pracujemy nad szybką skalą i opracować w przyszłości testy przyłóżkowe pod kątem innych chorób zakaźnych”.
W zeszłym tygodniu Thermo Fisher zakończyła przejęcie Henogen SA, firmy Groupe Novasep SAS produkującej wektory wirusowe w Belgii. Ta transakcja opiewała na 725 milionów euro w gotówce. To był ciąg umów w ciągu ostatnich kilku lat, aby wzmocnić produkcję wektorów wirusowych do stosowania w terapiach genowych i komórkowych. Inne przejęcia w tej przestrzeni obejmują Brammer Bio za 1,7 miliarda dolarów w marcu 2019 r. oraz zainwestowanie 50 milionów dolarów w zakład produkcyjny w tym samym roku w hrabstwie St. Louis. W sierpniu 2017 r. firma nabyła organizację rozwoju kontraktów i produkcji (CDMO) Patheon za 7,2 mld USD.
Thermo Fisher od dawna odgrywa dużą rolę w diagnostyce klinicznej dzięki odczynnikom, testom i sprzętowi, a nabycie Mesy to tylko kolejna strzała w jego kołczanie.
„Jestem niezwykle dumny z niezwykłych osiągnięć osiągniętych do tej pory przez Mesa Biotech i podekscytowany perspektywą stania się częścią Thermo Fisher” – powiedział Ingo Chakravarty, prezes i dyrektor generalny Mesa. „Innowacyjna technologia platformy szybkiego PCR firmy Mesa, łącząca dokładność PCR z mobilnością i wynikami testów w ciągu 30 minut, już odegrała znaczącą rolę we wspólnych wysiłkach w walce z pandemią. Skala, innowacyjność i globalny zasięg firmy Thermo Fisher pozwolą nam znacznie zwiększyć wpływ naszej technologii na zdrowie ludzi podczas pandemii i daleko poza nią.”
czy to jest na pewno transakcja bezpośrednio referencyjna dla PCR ONE? tu mówimy o firmie, która ma urządzenie z 5 panelami. Skoro zarobili 45 mln usd w zeszłym roku, to ewidentnie umieją też produkować i sprzedawać w dużej skali. Scope też pewnie będzie potrafił, ale jeszcze tego nie wykazał. Paneli ma na razie 1 gotowy i 1 w testach.
Mam akcje od 2.5 roku i mocno trzymam kciuki za komercjalizację, ale nie mam wrażenia, że porównanie Curiosity Diagnostics i Mesy jest porównaniem jabłek z jabłkami
Dnia 2021-06-07 o godz. 19:23 ~fed napisał(a): > czy to jest na pewno transakcja bezpośrednio referencyjna dla PCR ONE? tu mówimy o firmie, która ma urządzenie z 5 panelami. Skoro zarobili 45 mln usd w zeszłym roku, to ewidentnie umieją też produkować i sprzedawać w dużej skali. Scope też pewnie będzie potrafił, ale jeszcze tego nie wykazał. Paneli ma na razie 1 gotowy i 1 w testach. > > Mam akcje od 2.5 roku i mocno trzymam kciuki za komercjalizację, ale nie mam wrażenia, że porównanie Curiosity Diagnostics i Mesy jest porównaniem jabłek z jabłkami
No słusznie, w zasadzie należałoby porównywać Curiosity Diagnostics z drugą firmą, która robi PCR One. Co najwyżej w obudowie innego koloru, ale i to będzie jak porównanie dwóch gatunków jabłek, albo tych dojrzałych z niedojrzałymi. No i klops...
Dnia 2021-06-07 o godz. 17:55 ~Jj napisał(a): > Twoja skrótowa relacja wskazuje na to ze na WZA nie dowiedziałeś się absolutnie niczego. Był jakikolwiek konkret? Chociaż jeden.
Chodzi Ci o te poufne informacje, które przekazuje się w kuluarach w zamian za obszerną kolekcję polskich królów albo amerykańskich prezydentów? Takie o których ESPI będzie dopiero za tydzień? Że na przykład w piątek mają sprzedać PCR One, a w następny wtorek Bacteromica? :) I może jeszcze kwoty transakcji miałbym Ci podać? :D
szkoda mojego czasu na pisanie na bankierze :) ... zreszta masz już przykład poniżej o braku konkretów w Twoim wpisie ... szkoda na tych trolli pozytywnej energii ...
Dajcie proszę znać kogo z Was poznałem na WZA, tak żebym Was zaczął kojarzyć ...
CarlosRoca nazywanie każdego, kto ma inne zdanie, bardziej krytyczne odnośnie spółki trolem nie najlepiej świadczy o Tobie. Ja uważam że polemika jest mile widziana i odmienny punkt widzenia też potrafi wiele wnieść do sprawy. Chyba, że lubisz klakierów i poklepywaczy. Pozdrowienia
Komuś się chciało napisać innym co usłyszał na WZA. Ktoś inny od razu go skrytykował - „... na WZA nie dowiedziałeś się absolutnie niczego” oraz „był chociaż jeden konkret”?
Otóż kolega podał przynajmniej jeden konkret - 15 umów NDA a to znaczy, że nie tylko dowiedział się czegoś nowego ale również podzielił się tą informacją z innymi.
W związku z tym nie nazywam każdego innego o odmiennym zdaniu trollem, tylko konkretnie wskazanego zawodnika, który nie tylko nie skorzystał z przekazanej informacji, ale od razu zaatakował kogoś komu się chciało coś napisać na temat spotkania WZA i dodatkowo zrobił to bez podstawie.
Dostrzega, że po tym walnym na pewno masz poziom tolerancji na mniejszym poziomie ale to naturalne, przecież założenia były inne, a gdzie jesteśmy każdy widzi. Bez zbędnych emocji może jeszcze będzie dobrze. :-)
Dzięki za tą dogłębną analizę, doceniam, że rozłożyłeś walne na czynniki pierwsze i widzisz to czego rynek nie dostrzega. Popracuj tylko nad tolerancją :-)
Wiesz co Carlos? Masz rację. Po co tu się dzielić z nimi jakimikolwiek informacjami? Zamiast podziękowania dostajesz głupi komentarz, albo osobiste wycieczki.
Proponuję jakieś piwko po kolejnym walnym, co Ty na to?
I co z tego dzielenia się wyszło, tyle informacji, a kurs w dołku. Każdy sam jest w stanie ocenić przekazane informacje. A podane info o 15 umów NDA - OK są, tylko na padło stwierdzenie z jakiej półki są to kontrahenci, może to 3 lub 4 liga. Gdyby było dobre info uwierzcie, że podaliby.
Kurs w dolku...
Ogolnie, czy odnosisz sie do dzis?
Bo jak dzis, to nicale 600 akcji bylo w obrocie. A to mniej, niz nic.
Ja nie bylem na NZWA, nie dostalem urlopu.
Szanuję chęć innych do podzielenia się informacją
Ok 15 umów NDA. Taki konkret... Ja postoje z boku, zostawię sobie jedna akcje żeby obserwować co tracę. Zastanawia mnie ze dzisiaj nie komentujecie WZA tylko mój skromny wpis. Co złego to nie ja. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Na jakiej podstawie ktokolwiek z forum sadzi, że na Walnym można podać istotne dla kursu informacje ? Od tego jest ESPI. Czy dyskusja o aktualnym kursie na tego typu spółce - czekamy na finalizację sprzedaży- ma sens?
Na logikę po co 15 umów NDA jak wystarczyłaby jedna, a konkretna. Chłopaki cały czas szukają i wchodząc na szczyt złapali zadyszkę. Nie jest to do końca ich wina ale informacje, które Scope podaje są opakowane w kolorowe sreberka aby nie zarazić posiadaczy akcji. Nie do końca się to jednak udaje jak widać. Oby finał był dla nas pozytywny.
Dnia 2021-06-07 o godz. 21:07 ~Ostrożny_optymista napisał(a): > Na logikę po co 15 umów NDA jak wystarczyłaby jedna, a konkretna. Chłopaki cały czas szukają i wchodząc na szczyt złapali zadyszkę. Nie jest to do końca ich wina ale informacje, które Scope podaje są opakowane w kolorowe sreberka aby nie zarazić posiadaczy akcji. Nie do końca się to jednak udaje jak widać. Oby finał był dla nas pozytywny.
Firma powinna zatrudnić czarownika albo wróżkę, a nie na ślepo podpisywać umowy NDA z tyloma chętnymi. Jedna szklana kula z dobrą czułością i swoistością załatwiłaby wszystko - dobra wróżka wybrałaby tego jednego asa do NDA. Ale żałują kasy na to co naprawdę ważne, a wydają na bzdury jakieś jak Early Access.
Dlatego od jutra mocny zjazd. W niedzielę może być nawet poniżej zera.
Hahaha, naprawdę wierzysz, że ktoś sie nabierze na Twoja "logike"? :D No ale i tak cel osiagnales i po raz kolejny zabiles ciekawy watek. Tylko co ci to daje?
Dziękuję bardzo Panowie za informacje, które wychwyciliście.
Tworzy się bardzo pozytywny obraz na najbliższy czas :)
Bardzo bardzo dziękuję za odpowiedzi tym, którzy się podzielili mimo troli na naszym forum
Miło było poznac Carlos (po spotkaniu, juz na zewnątrz, uzyczyles mi "do wglądu" swoich materiałów).
Dla mnie osobiście to WZA było bardzo ciekawym doświadczeniem. Oczywiscie nie mozna bylo poznac daty i ceny transakcji :) Ale kilka ciekawych niuansów dla siebie każdy chyba ze spotkania wyniósł.
Może faktycznie zabrakło wspólnego lunchu po WZA by pogadac w troche luzniejszej atmosferze z malym juz dystansem (Tym bardziej ze prawie 4 godziny tam bylismy - ja przyznam ze zglodnialem pod koniec) - ale to jest do nadrobienia 30go :)
Aby nie bylo ze sie nie dzielę z ogółem - dorzucę też troszkę ze swoich notatek: - Liczba NDA podana powyzej nie oznacza iz "nowych NDA" jest 15-ostatnio podawana liczba. "Nowych NDA" jest więcej, gdyż niektóre "ze starych" już przestały obowiązywać. - Są bardzo zadowoleni z pracy jaką wykonał dla nich do tej pory Clarfield (kontakt ze 171firmami).
Dziękuję organizatorom, "szeregowym" pracownikom Scope oraz tym z Was któzy byli - za wspólne, ciekawe spotkanie.
OK, to może uzupełnię teraz mając więcej czasu (i wciąż licząc na to, że są tu osoby naprawdę chcące się czegoś dowiedzieć):
Spółka tłumaczyła wycofanie się niektórych zainteresowanych graczy faktem, iż byli oni zainteresowani dystrybucją produktu, a nie przejęciem Curiosity Diagnostics. SCPFL nie jest obecnie zainteresowana produkcją i sprzedażą PCR One, w planach jest sprzedaż spółki-córki, a zatem technologii. Te 15 NDA to podmioty zainteresowane przejęciem :)
Ogólnie pozytywnie to wygląda, ale trzeba się uzbroić w jeszcze trochę cierpliwości. Jak ognia unikali konkretnych terminów, ale widać, że powoli zmierzają do komercjalizacji. Pozostaje spokojnie czekać, tym bardziej, że transakcje benchmarkowe pokazują niezły potencjał komercjalizacji…
Dnia 2021-06-07 o godz. 21:37 stachsgh napisał(a): > I już się podyskutowaliście nad tym wszystkim i swoje żale?? Pora spuścić papier... > https://www.youtube.com/watch?v=JrXeTvSyISM
Ja tez byłem po walnym zagadnęliśmy Cię z kolegą o spółkę na M ale na forum się nie udzielam ale jak się jest na walnym to widać że rzeczywistość jest ciut bardziej skomplikowana niż ta prezentowana we wpisach ostrożnego optymisty