Czy ktoś może mi wyjaśnić, o co chodzi z przepisami bazylejskimi? Czytam na Stooq o tym, że zmiany przepisów bazylejskich, mają "zmieść" handel derywatami bez pokrycia. Według autorów artykułu, to będzie miało wpływ na wycenę fizycznego srebra, co jak rozumiem - dla spółki jest zmianą na plus?
Proszę o jak najwięcej informacji, linki do artykułów czy nawet samych przepisów.
Gdyby wystarczyło wpisać w google tę frazę i by wyskoczyło, to bym nie zadawał tego pytania. Skoro jednak piszesz to z taką butą, to pewnie jest to dla Ciebie oczywiste, więc podziel się proszę swoją wiedzą :)
Wybaczcie panowie, ale jak googluje "Przepisy bazylejskie" to wypluwa mi tylko wyniki dotyczące Bazylejskiego Komitetu Nadzoru Bankowego. Ile bym nie szukał w linkach, nie znajduję nic o ETF i srebrze. Są rozporządzenia dotyczące wymogów kapitałowych dla banków (Dziennik Urzędowy UE) - ale tam znowu - nic o ETF i srebrze. Na stronie bis.org jest framework, ale ostatnia chociażby informacja prasowa jest z grudnia 2019.
Więc jeszcze raz powtórzę: Być może nie wiem jak szukać
Ale zachowujecie się tak, jakby to była wiedza oczywista. A jak widać: nie jest. Ponawiam więc prośbę o wyjaśnienie lub podanie linków
Okej, poczytałem, dzięki. Chyba bardziej chodzi o Basel IV? Tam wprost piszą, że wymogi są takie, że wymogi kapitałowe (rozumiem, że również dla ETF) muszą mieć przynajmniej 72,5% pokrycia.
Generalnie chodzi o to, że w Bazylei bazyliszek Bazyli III zamieniał każdego, kto na niego spojrzał w sztabkę złota. Ale zdechł i szukają następcy (IV-tego).