Najprościej i najczytelniej będzie przedstawić to w punktach. Tak więc:
1. 22 czerwca odbędzie się ZWZ akcjonariuszy, na którym podjęte zostaną uchwały o dywidendzie i motywacyjnej obiecywanej emisji akcji w ilości 329 975 szt ( skromnie ) niecałe 2% z dotychczasowych. 2. 1 lipca przypada dzień dywidendy, czyli dzień, w którym trzeba do końca sesji posiadać akcje. Pamiętać należy, że w rzeczywistości jest to 29 czerwca bo akcje muszą przejść swoją drogę w rejestrach giełdy, czyli zasada D- 2. 3. 1 lipca pojawi się z dużym prawdopodobieństwem cenotwórczy komunikat ESPI o szacunkowej sprzedaży spółki w II kwartale. 4. 7 lipca na konta akcjonariuszy wpłyną pieniądze z dywidendy, bedzie to 1zł na jedną akcję minus haracz Belki 19%. ;/ Swoją drogą chyba warto mieć w tym dniu akcje, bo przeważnie kurs odrabia szybko cenę odcięcia, a na Blircie wahania dzienne ceny są czasem większe, jest to około 6% obecnej ceny akcji. 5. Pozostała kwestia emisji akcji, najdalsza w czasie. Zbliżają się wakacje, więc sprawa bedzie miała swój finał prawdopodobnie na jesień zanim przejdzie wszystkie procedury giełdowe.
Czy i ile skorzystamy na tym my drobni akcjonariusze zobaczymy, wiele jednak zależy od nas samych, czyli od twardości naszych rąk. :)
Siemka. Pati dzieki za notatke. Podobne rzeczy sa dla nas wazne. Dzisiejszy poranek niczym sie nie rozni od poprzednich. W piatek slyszelismy tez, ze bedzie wywalanko i znowu nic takiego sie nie wydarzylo. Na zmiane nuda i straszenie i kurs wraca do strefy. A ja kibicuje Blirtowi zeby ogarnial biznes, papier pojdzie za tym. Po ostatnim wywiadzie mam ten sam wniosek, ze tam siedza madrzy ludzie. Kto to powiedzial ze inwestuje w ludzi a pozniej wszyscy to powtarzali? Czytajcie co mowia i pisza ludzie tworzacy spolke. Przede wszystkim czy to nie brzmi zbyt pieknie. Dla mnie, jesli brzmi surowo i logicznie to najlepiej. Milego dnia dla wszystkich. :)
Niezaprzeczalnie Kuba w tym temacie mamy jednakowe poglądy i nie tylko my.
Porównałam sobie( znowu) dla własnego przekonania , Blirt i Biomedlub. Biomed; kapitalizacja 611mln , cena ok 10 zł/akcję ,wynik za I kw - -1,184 mln Blirt: kapitalizacja 299 mln, cena akcji 17,5 zł , wynki netto za I kw 4,300. Mam nadzieję, że niedługo rynek to dostrżeże.
Mj nie neguję wyceny przez rynek Biomedu ale do obecnej ceny też tak jak Blirt wybił się na fali Covidu, to widać na wykresie ,jak w zeszłyn roku w kwietniu dokładnie ze złotówki kurs szedł jak burza do góry, a prace nad tą grupą leków prowadzili już wcześniej i jak na razie bez konkretnych efektów. Więc jeśli na Biomed rynek wycenia przyszłość to może tutaj rynek doceni teraźniejszość . :)
Pati nie ma sensu chyba. Przeciez kolega jeszcze chwile temu twierdzil ze nie jest Krzysztofem mimo, ze nick i ip sie zgadza, no i sam tez nie wie ile akcji Blirta kupil. :)