Spłacili kredyty przed terminem i na dywidendę pewnie tylko tyle zostało. Tak robi odpowiedzialny gospodarz. Teraz jak nie mają zobowiązań długoterminowych i kosztów z nimi związanych to można się spodziewać extra wyników za 2q.
też bym wolał, aby dywidenda była na poziomie 30% zysku, ale akurat taki argument jak chęć podniesienia poziomu ROA do mnie przemawia w momencie, gdy spółka mocno się rozwija, a i myśli o kolejnych akwizycjach. W tej branży, szczególnie w nasiennictwie dochodzi teraz do konsolidacji i może to być okazja do przejęcia większej części rynku.
Dnia 2021-05-28 o godz. 21:31 ~prof napisał(a): > też bym wolał, aby dywidenda była na poziomie 30% zysku, ale akurat taki argument jak chęć podniesienia poziomu ROA do mnie przemawia w momencie, gdy spółka mocno się rozwija, a i myśli o kolejnych akwizycjach. W tej branży, szczególnie w nasiennictwie dochodzi teraz do konsolidacji i może to być okazja do przejęcia większej części rynku.
Prognozowalem że będzie dywidenda wyższa, ale jeżeli kasa pójdzie faktycznie na przejęcia to ok. Liczę na przejęcia jeszcze w tym roku.
internety: """Tak jak to podkreślałem wielokrotnie zależy nam na tym, aby HORTICO SA corocznie wypłacała dywidendę, konsekwentnie pozostając spółką dywidendową. Biorąc pod uwagę osiągnięte w roku 2020 wyniki finansowe, Zarząd zamierza rekomendować Walnemu Zgromadzeniu wypłatę dywidendy z zysku netto osiągniętego w roku 2020. Pomimo tego, iż sytuacja spółki umożliwiałaby wypłatę wyższej kwoty, to biorąc pod uwagę szacowaną przez nas rentowność aktywów (ROA) jesteśmy zdania, iż w interesie akcjonariuszy jest pozostawienie w Spółce środków na sfinansowanie bieżącego dynamicznego wzrostu. Intencją Zarządu jest wypłata dywidendy w wysokości 0,07 zł na 1 akcję"""
zresztą jak sprzedadzą działkę w Ożarowie to dywidenda może być dodatkowa i to znacznie wyższa. Cel przedstawiony przez prezesa, aby we wszystkich kwartałach być na plusie pokazuje jakiego wyniku możemy się w tym roku spodziewać. Moim zdaniem ponad 1 zł zysku na akcję jest bardzo prawdopodobne. Potencjalnie w tym lub przyszłym roku jest jeszcze zysk ze sprzedaży działki.
Zgadza sie, tez bym chcial wieksza dywi, ale rozumiem czemu jest taka (warto przeczytac cale wprowadzenie do sprawozdania nie tylko 1 akapit). Przejeli Ogrofol, splacili zadluzenie - to byly wydatki z zysku za zeszly rok a teraz zwiekszaja skale dzialalnosci (planuja akwizycje - wszystko we wprowadzeniu do sprawozdania) - to wymaga kapitalu. Ja rozumem to tak, ze traz wyplaca troche mniej a w kolejnym okresie (okresach) duzo wiecej.