Widać rotację kapitału z USA do emmerging markets.
Przenoszenie produkcji z Chin do Europy. Za tym idą ogromne inwestycje czyli będą potrzebne kredyty.
Myślę, że będzie testowanie ath na WIG20, a banki wybiją nowe ATH.
Tu będzie jazda jak na Kghm
Tylko rzeczywiście trochę potrzeba tu czasu. Cierpliwość powinna zostać nagrodzona. Teraz, krótkoterminowo, jeżeli uporamy się z oporem na 95, to powinno być wówczas bardzo dobre otwarcie na czerwiec w pokonywaniu kolejnych kroków milowych.
Od dawna powtarzam, że również za satysfakcjonującą mnie kwotę nie przekażę innym inwestorom naszej perełki. Na razie jest bdb. Zobaczymy co dalej. Nie ma co się podpalać. Tu może być naprawdę 'grubo'.
Nawet kupując dla samej dywidendy licząc, że wyniki wrócą do tych z przed lat (nie zakładając poprawy wyników w co nie wierzę - podniesiono opłaty, obniżono koszty) to opłaca się dobierać do 160zł. Przy dywidendzie 8zł - a takie były i nawet wyższe to jest już 4% po podatku Belki.
A wyniki zwiększą się bo teraz zaciągnięto dużo kredytów o wyższej wartości niż dotychczas.
A dywidenda będzie bo ten bank już swoją ofiarę poniósł (wchłonięcie Idei) i ma dobre wskaźniki.
Ugody z frankowiczami i przegrane procesy spowodują, że małe banki będą miały kłopoty, a takie kolosy jak PKO BP i PEKAO (które nie ma problemu frankowego) poradzą sobie z tym problemem.
Banki z kłopotami nie będą w stanie konkurować z PKO i PEO.
Poza tym idzie plan odbudowy. Gospodarka ruszy z kopyta napędzana inwestycjami, aby nie doprowadzić do nadmiernej inflacji stopy będą musiałby zostać podniesione, kredyty są zawierane na wyższe kwoty niż dotychczas, rośnie płaca minimalna, prognozy PKB bardzo dobre.
Idealne warunki dla nowych ATH.
PEO ma potencjał większy niż inne banki. Dlaczego: 1. Fundusze własne banku nie są blokowane możliwymi stratami z tyt. kred. frankowych, co jest nagminne w iinych bankach gdyż PEO ma już utworzone rezerwy na 100% tych kredytów, a ich wolumen nie był duży.
Taka sytuacja stwarza możliwości przyrostu akcji kredytowej i zwiększenia wpływów z tyt. odsetek.
2, Przejęcie IDEA Banku praktycznie bezkosztowe przełoży się na zwiększenie zysku.
3. Bank poczynił istotne zmiany w strukturze zatrudnienia, a koszty z tego tytułu już zostały poniesione.
4. Wysoka dywidenda w II półroczu nie jest wykluczona.
5. Opłata BFG jest już w kosztach I kw.2021. Zysk netto za II kw. może wynieść ok. 500 mln zł
6. Nie można wykluczyć podwyżki stóp procentowych, co przy dużym wzroście aktywów powinno przełożyć się na wzrost zysków.
7. Pokovidowe odbicie jest moim zdaniem zbyt małe jak na PEO w porównaniu do PKO. Uważam ,że cena 120zł za akcje to minimum.
07.05.2007 było 278,4zł . Wystarczy wcisnąć MAX pod wykresem początkujący inwestorze . Ja pamietam b.dobrze 2007r ,gdzie Wig 20 był na maxie 3940pkt ,a ja zwiałem po pierwszym dniu spadków ze szczytów ,zarabiajac w pare miesiecy 1,5 roczną pensje .
Dnia 2024-04-15 o godz. 14:43 ~Ppp napisał(a): > Oby…
Nie złe lanie. Czy to koniec?Licho wie.
Przy takich spadkach myśl o sprzedaży jest rzeczą normalną, ale…, wciąż wierzę w fundamenty banku i naszego rynku. Nie przewiduję też eskalacji konfliktu I-I. Już jeden mają w Gazie i drugi im nie jest potrzebny. Chiny powstrzymują Iran, Stany Izrael.
Pytanie jest o dolara, który powyższe myślenie bezwzględnie zakłóca.
Jutro jest nowy dzień. Będzie po Powellu. Wyniki spółek w Stanach są dobre. Może sytuacja się odwróci. Oby…