Ktos to juz pisal, ale warto wyjasnic zainteresowanym, ze zgodnie z aktualnym komunikatem spolki, Blirt bedzie wyplacal dywidendy na poczatku lipca, czyli za kilka tygodni. Dywidenda ponad 5% dla posiadaczy akcji, to oczywiscie dobra wiadomosc. Dla mnie praktycznie pewna z prostego powodu - glowny udzialowiec, ktory o niej decyduje, sam uzyska dzieki niej najwieksza korzysc, idaca w kilkanascie milionow pln. Dywidenda to kolejny argument dla ktorego jestem udzialowcem Blirta na dlugi termin. Jesli cos przekrecilem to prosze mnie poprawic.
Tak jak napisal Mars 1 pln na akcje czyli 5-6% czystego zysku po aktualnym kursie. Z kupowaniem spolek dywidendowych przewaga jest taka, ze dywidenda jest zyskiem, ktory dostajesz na konto w dniu wyplaty, bez wzgledu na kurs i bez dodatkowych warunkow. Czyli jest to zysk 5-6% z marszu. Tyle ile masz akcji tyle dostaniesz dywidendy. I nie jest ona pozniej wycofywana czy pomniejszana, po prostu trafia na Twoj rachunek maklerski na poczatku lipca i mozesz ta kasa dysponowac. Patrzac na fakt, ze wlasciciel spolki jest wiekszosciowym udzialowcem czyli beneficjentem dywidend to podejrzewam ze dywidenda stanie sie stala praktyka.
Jak już rzucasz takie hasła to bądź precyzyjny. Owszem, w mechanizmie dywidendy następuje jej odcięcie od kursu oraz natychmiastowe obniżenie o wartości podatku PIT, ale to odcięcie to tylko zmiana kursu odniesienia. Równie dobrze może być tak, że notowania otworzą się na plusie nawet mimo odcięcie. Zwłaszcza, że odcięcie będzie 01.07, a to będą gorące dni.
Ss coraz mniej tych ruchow w dol, ciezko dobrac juz cokolwiek ponizej, piateczek jak widac nic nie zmienil. Mars czy Ty wiesz, ze konwersujesz z Adim w nowym wcieleniu? :P
Jesli ktos trzyma albo kupi przed dywidenda, to zysk z dywidendy wpada na rachunek bez wzgledu na kurs. No ale mamy tu akcjonariuszy, ktorzy jakby nie za bardzo sa zadowoleni z dywidendy. A szczegolnie ze inni sa zadowoleni. :) To 5-6% zysku przelanych na rachunek dla wszystkich posiadajacych papier za kilka tygodni.
Na jaki dzień trzeba mieć akcje aby załapać się na dywidendę? I czy warto inwestować w spółkę przy tej cenie akcji? Tylko proszę o merytoryczną odpowiedź a nie trolowanie. Dziękuję
Dnia 2021-06-16 o godz. 13:20 ~malutka napisał(a): > Na jaki dzień trzeba mieć akcje aby załapać się na dywidendę? > I czy warto inwestować w spółkę przy tej cenie akcji? > Tylko proszę o merytoryczną odpowiedź a nie trolowanie. > Dziękuję
Odsyłam Cię do tematu https://www.bankier.pl/forum/temat_mala-analiza-sytuacji-po-ostatnich-komuniakatach,47348413.html