to było jakieś 10 lat temu kiedy oferowali za akcję SGN ponad 21 zł naprawa SGN przynosi konkretne efekty rezygnacja z nierentownych kontraktów pozostały kontrakty przynoszące zyski nawet od lat niewidziana dywidenda zaparkowana do przyszłej wypłaty inwestor branżowy byłby zdecydowanie lepszy niż finansowy perspektywy dla Sygnity są dobre a czasy sprzyjają zdobyciu nowych kontraktów Asseco Business Solutions potrzebuje mocnego wsparcia, żeby dalej się rozwijać, zobaczymy co będzie pewnie w tym roku a może nawet do wakacji karty będą na stole
Ja nie wierzę w żadne przejęcie przez polski podmiot - wydaje mi się że właściciele nie mają na razie kupca - natomiast nadzieja w tym że firma została oczyszczona i jest niezły czas dla prawdziwych firm IT, więc powinien być naturalny rozwój niezmącony obciążeniami i korzyść dla akcjonariuszy w postaci dywidendy.
Asseco Poland w dniu 22 lutego 2012 roku ogłosiło wezwanie do zapisywania się na 100 procent akcji Sygnity. Zaproponowana w wezwaniu cena wynosi 21 zł za 1 akcję. Przedmiotem wezwania jest 11 886 242 akcji zwykłych na okaziciela. Łączna wartość transakcji wyniosłaby 250 milionów złotych. Celem wezwania jest dalsza budowa Grupy Kapitałowej Asseco. Zarząd jest przekonany, że współpraca z Sygnity pozwoli umocnić pozycję Grupy Kapitałowej Asseco na rynku bankowości, administracji publicznej, energetyki i przedsiębiorstw. W konsekwencji zwiększy się konkurencyjność Grupy Kapitałowej Asseco wobec największych globalnych firm informatycznych.
Zaproponowana przez Asseco Poland cena, zdaniem Zarządu, powinna być postrzegana jako atrakcyjna dla akcjonariuszy Sygnity. Zawiera premię w wysokości 22% biorąc pod uwagę średnią ważoną cenę rynkową z 3 miesięcy, w przypadku 6 miesięcy bonus wynosi 18%. Dodatkowo wskaźnik P/E Sygnity wynosi 29,8 bazując na ogłoszonych niedawno przez spółkę wynikach za cztery kwartały 2011 roku.
Sygnity moim zdaniem za więcej niż 300 mln nie pójdzie nie teraz. Lepiej dla akcjonariuszy byłoby budować spółkę poprzez zdobywanie rynku i nowych kontraktów.
Wg. mnie żadnego mariażu, przejęcia nie będzie ani przez Asseco ani żaden inny polski podmiot. Zresztą wogóle myślę że liczenie na jakiekolwiek przejecie jest mało prawdopodobne. Jedynie naturalny rozwój , normalne wyniki i dywidenda w przyszłości.