To już było i nic dziwnego, że kurs nie reaguje znacząco! Przychody były znane, ebitda nie ale było wiadomo,że będzie na plusie i zysk też. Moim zdaniem są dwa powody stagnacji kursu: 1. MCI w akcjonariacie Answear ( widać po notowaniach samego MCI w porównaniu do innych tego typu funduszy) 2. Pytanie, jak wielkie wzrosty przychodów utrzyma spółka bez lockdownów.
Ad.1 Jeśli fundusze, nie pojednają się z Czechowiczem to tak naprawdę nie będzie komu podnosić kursu coraz wyżej, pomimo tego że Answear to jeden z niewielu przedstawicieli czystego e-commercu na GPW i każde albo przynajmniej co drugie TFI i OFE powinno mieć jakiś pakiet takiej spółki w portfelu. Ad.2 Rynek nie wierzy, że po luzowaniach Answear będzie nadal się mocno rozwijał. Nawet moi znajomi którzy są na GPW już ze 20 lat nie do końca rozumieją zmiany zachodzące w sprzedaży detalicznej na świecie, Europie i Polsce. Covid je tylko u nas przyśpieszył! Wyniki za 2Q2021 jeśli nie będzie lockdownów tak naprawdę pokażą wahającym się na co stać spółkę. Czy przychody będą większe niż w 2Q2020 w czasie lockdownu i zaraz po nim gdy nawet przy otwartych sklepach panował strach i ludzie raczej unikali zakupów? Tylko na litość boską panie Bajołek nie podawajcie prognoz, bo potem wyniki są już tylko formalnością! Jeśli już chcecie to zacznijcie podawać przychody co miesiąc ( choć wiem że to jest bardzo trudne) albo nie róbcie tego w ogóle!
Korekta na papierze powoli chyba dobiega końca, lokalny dołek za nami ( mam nadzieję) no i czekamy na kolejne wyniki!
P.S po wpisach na forum wnoszę, że nadal tu pełno przypadkowych ludzi którzy maja akcje. Pieniądz lubi ciszę i ulica sporadycznie zarabia na bananie w dłuższym terminie, więc jeszcze sporo cierpliwości będzie potrzeba do zachowania kursu.
Ładnie to wszystko Pan Kolega ujął. Papier jest dla cierpliwych, to nie ulega wątpliwości. Kto ma czas, wolne środki, jakąś wiedzę o spółce/rynku i swoją przemyślaną na to strategię - spokojnie będzie czekał na efekty. Czy one będą, czy nie :> Ja jestem tu od IPO, z dość atrakcyjnie dokupionym pakietem na starcie, więc jestem zadowolony. A co będzie? Pożyjemy, zobaczymy. Pozdrawiam.