Czy wiadome jest to ile faktycznie Energi będzie wstanie wyprodukować jeden panel np Czy w mieszkaniu znajdzie to zastosowanie gdzie fakgycznie uda się nawet zaoszczędzić w blokach ?
Odpowiednio proporcjonalnie do zużycia :) nie potrafię odpowiedzieć na pytanie ile zużyjesz energii ze źródła odnawialnego a ile z nieodnawialnego, nie mam kryształowej kuli :)
Chyba to chcą Ci powiedzieć tylko nie potrafią wytłumaczyć nam tego bardziej szczegółowo. Ja faktycznie jestem laikiem ale kilka wzorów czy danych pomiarowych z jakiekolwiek prototypu bardziej by do mnie przemówiło niż gadanina że rewelucja hit przeskok cywilizacyjny.
Zawsze możesz napisać o dane do Saule nikt Ci nie zabrania :) chyba umiesz pisać na klawiaturze skoro tutaj chcesz straszyć ludzi licząc na własny dokup :)
A tak już na poważnie pojedź do Piastowa tam już stoją pierwsze produkty Saule, zobaczysz na własne oczy, pewnie skoro interesujesz się OZE to posiadasz też auto elektryczne więc sobie podładujesz :)
Sprawić jak najbardziej się sprawi, problem polega w tym, że trzeba by pewnie łącza energrtyczne odpowiednio przebudować w bloku, przy czym tak jest ze wszystkim, jakbyś teraz chciał zwykłymi panelami blok oblepić ta sama historia, przebudowa bloku. Za to w nowych jak najbardziej to się sprawdzi.
Oprócz bloków można tego używać na telefonach i zakładam się, że nowe telefony już z tego będą korzystać, oprócz telefonów, cenówki w sklepach, na samochodach można przykleić pereskity a biorąc pod uwagę ich właściwości czyli kształy, kolory itp. Każdy będzie mógł sobie wybrać auto z pięknymi kolorkami i pereskitami :) Samoładujące się auto, nawet tylko częściowo to już będzie rewolucja. Oprócz tego IoT, stacje ładowania aut, hulajnóg itd.
Można to stosować wszędzie gdzie się da ogranicza Nas tylko wyobraźnia.
Oczywiście że się sprawdzi, zarówno na starych blokach z czasów Gierka, jak i nowych. Niedługo nowe budynki będą już w fazie projektu miały perowskity uwzględnione. Jakby pokryć całą ścianę w bloku z wielkej płyty to myślę że spokojnie starczyło by na pokrycie energii windy, części wspólnych jak klatki schodowe czy piwnice, a cała reszta energii mogła by być podzielona na mieszkańców(kwestia czy według m2, liczby lokatorów czy zużytej wody), w efekcie płaciliby mniej za prąd.
Na spokojnie w tym roku zobaczysz :) I nie mędrkuj tak, bo otwarcie fabryki i podpisanie umów było w tym miesiącu a Ty byś chciał, żeby to już istniało, proces produkcji trwa, potem proces montażu. Perowskit to nie kartka z papieru, z której zrobisz czapeczkę i założysz na głowę, ale to trzeba mieć pojęcia na temat technologii i siedzieć w podobnych branżach, typowy laik. :)