• emisja akcji serii G Autor: ~cooms [37.47.100.*]
    Zgodnie z komunikatem

emisja między 1 000 000 a 1 854 000 akcji

zakładane wpływy z tytuły emisji między 1 000 000 i 2 500 000 euro

Czyli cena akcji z nowej emisji między 2.50zł a 11.20zł

• Re: emisja akcji serii G Autor: ~enter [31.60.56.*]
    sorry, ale słaby wniosek

moim zdaniem raczej trzeba podzielić 2.5 mln euro
    (zakładając racjonalnie, że spółka maksymalizuje wpływ kwotowy z emisji)
    przez liczbę akcji i przy max 1.854.000 (zauważcie że max nie jest już 2mln)
    mamy okolice 6zł (zależnie po ile policzymy euro)

jeśli mniej akcji to będzie się to równało wyższej cenie

tyle w temacie i wypełniałoby to odpowiedź podczas czatu przez Prezesa
    o braku obaw co do ceny nowej emisji dla dotychczasowych akcjonariuszy
  • Re: emisja akcji serii G Autor: p4rtyzant [86.144.112.*]
    Taaak, zaraz będą łykali w emisji po 20 zł jak mieli na rynku niedawno po 4-5 zł.
  • Re: emisja akcji serii G Autor: ~enter [31.60.56.*]
    skąd wziąłeś te 20zł?
    nie mam nic przeciwko, ale taka cena nie spina się nawet przy dolnym progu liczby akcji
    wszystkie racjonalne obliczenia wskazują na okolice 6zł
    i nie ma co z tym walczyć cena jest ok
    uwzględnia aktualną wycenę i w moim odczuciu daje perspektywy wzrostu
  • mieli po 4? wszyscy "mieli" a nieliczni mają Autor: ~HODLer [31.178.214.*]
    Tym zyskowny inwestor różni się od trepa z instytucji, dla którego zawsze są za duże ryzyka i wchodzi w PGNiG lub banki, oczywiście na górce, bo tam ma potencjał 20%, ale spółki takiej jak SFD nie zauważy aż mu na tacy nie przyniosą.
    Za głupotę się płaci. Póki co cena tej głupoty wynosi 2 złote, licząc od twoich 4, ale mogą czekać nadal - przy 10 zauważą, że to poważna spółka z perspektywami. I jak tu polecać ludziom fundusze inwestycyjne?

20 lat inwestuje samodzielnie (z dużym powodzeniem), zaczynałem od funduszy ale wytrzymałem tylko parę miesięcy. Po prostu szlag mnie trafił jak przeczytałem w co zainwestowali m.in. moje pieniądze :D
    Od tamtego czasu byłbym pewnie na małym plusie a tak jestem sumarycznie tysiące % do przodu.
    Co do instytucji to zawitają tu gremialnie najpóźniej po przejściu na gpw, tego jestem pewien. Co do ceny też jestem pewien, będzie dużo wyższa niż obecna.

Także oni niech się cieszą, że "mieli" a ja się cieszę, że mam :)
  • Re: emisja akcji serii G Autor: ~inwww [37.157.205.*]
    otóż to :) poniżej 6 zł nie będzie :)
  • Re: emisja akcji serii G Autor: ~Longterm [85.14.70.*]
    Ta zmiana z 2 mln na 1.854 mln to b.dobra wiadomość i rzeczywiście wygląda jakby prezes chciał ustalić min. cenę emisji na 6zł. Jak mówił na czacie o braku obaw, to czułem, że można mu zaufać. Poczekamy na konkrety, ale jestem dobrej myśli.
  • Re: emisja akcji serii G Autor: emptio_spei [178.217.197.*]
    Do kwoty 2,5 miliona euro nie należy się specjalnie przywiązywać, to odniesienie do kwoty podanej z odpowiednich przepisów, które zdaje się pozwalają na odstąpienie od publikowania prospektu emisyjnego. Zapewne musieli złożyć takie oświadczenie z powodów prawnych.
  • Re: emisja akcji serii G Autor: ~xxx [31.0.123.*]
    dokładnie tak. Do 1 mln euro mogą robić emisję z dokumentem ofertowym, między 1 a 2,5 mln euro piszą memorandum a powyżej 2,5 mln euro - prospekt emisyjny
  • Re: emisja akcji serii G Autor: ~der [5.149.250.*]
    To juz bajerujcie na forum i szukajcie leszczy zeby wam te akcje ktos łyknął wyzej niz na runku.Do widzenia rozum
  • po pierwsze nie wiesz po ile będzie cena na rynku w momencie emisji Autor: ~inwestor [31.178.214.*]
    po drugie: TAK. Wielokrotnie instytucje kupowały drożej niż na rynku. I to bywa logiczne bo na rynku kupując milion akcji znacznie podnieśliby cenę, dlatego zdarza się kupić poza nim drożej. Pakietówki też bywają droższe niż na rynku. Skoro to lekceważysz to znaczy, że kiepsko z wiedzą u ciebie.
  • Re: emisja akcji serii G Autor: neuromachine [83.10.8.*]
    No widzisz właśnie na SFD nikt nie nagania po innych forach. Na przestrzeni ostatnich miesięcy jakieś pojedyncze wątki się pojawiały tylko. Większość ludzi która tutaj już długo siedzi nadal akumuluje te akcje. A dla detalicznego inwestora potrzeba czasu na akumulację i powoli sobie zbieramy. Free float to 8.6 mln akcji. Można się domyślać co by się stało jakby instytucja chciała skupić 1 mln z rynku. Żeby skupić tyle akcji musieliby zbierać całą podaż przez pół roku. Mielibyśmy wtedy nowe ath co tydzień pewnie. Więc dla nich skupienie po np. 8 czy 10 zł w pakiecie może być nadal okazją bo jakby zbierali z rynku taką ilość to średnią by mieli np. 12 zł.
    Nikt tu nie chce nic upychać ponieważ teraz mamy dalej znacznie zaniżoną wycenę. Aktywność troli spadkowych świadczy o ukrytym popycie. Przecież jasne jest, że ktoś poświęcający czas na pisanie na forum spółki której akcji nie ma chce je kupić. Macie przewalone. Nic nie piszecie - rośnie, piszecie z zamiarem zbicia kursu - rośnie. Chociaż się postarajcie, napiszcie jakieś logiczne argumenty, może jakaś głębsza analiza ale wiem, że to płonne nadzieje bo fakty wam do narracji nie pasują.
  • Re: emisja akcji serii G Autor: ~Longterm [178.43.247.*]
    Pięknie napisane:-) Sama prawda.
  • Re: emisja akcji serii G Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    @neuromachine 
    Podaż przez pół roku to prawie 2,8mln szt to raz, a dwa właśnie że lataja po wątkach spółek e-commercowych i naganiają!
    Tak więc mijasz się z prawdą mistrzu :)

Czekamy na nowe ATH!
  • Re: emisja akcji serii G Autor: neuromachine [83.10.8.*]
    Weź pod uwagę że znaczna część obrotu to ktoś kupuje np 1 akcje za 2 zł i sprzedaje za 4zł. W wolumenie za pół roku widzisz takie coś podwójnie. Jeżeli ktoś akumuluje to kupuje i nie sprzedaje. Te akcje które kupuje znikają z obrotu. A co do naganiania to widzę że na forum answear jest jeden wątek w którym za cały maj widzę dwa posty. Widzę, że się w tamtym wątku udzielasz. Nie nazwałbym tego naganianiem. Witamy na forum SFD :)
  • Re: emisja akcji serii G Autor: ~Der [116.203.125.*]
    Chyba wy bedziecie tymi instytucjami ktore nabywają drozej niz na rynku.Co do naganiania na innych forach to są tacy którzy na innych forach naganiacie na tego balona
  • tak się staracie a spadać nie chce ;) Autor: ~HODLer [31.178.214.*]
    I nie jest nam przykro. Prędzej czy później stracicie cierpliwość i pomożecie w wybijaniu nowych szczytów. Jak się pojawi info o wejściu do którejś z sieci spożywczych to zapraszam na ten wątek i bredni o balonie. Pozabijacie się o akcje. Dosłownie :)
  • Re: emisja akcji serii G Autor: ~inwww [89.72.176.*]
    tak to byłem ja i właśnie chcialbym zauważyć że to nie było naganianie i można sprawdzić co bardziej urosło answear czy SFD od tamtego czasu :P hahaha chcialem co niektórych uświadomić, wejść w polemikę itp :)
[x]
SFD -4,93% 2,70 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.