• Podatek od dywidendy pytanie. Autor: ~Leszcz [83.26.225.*]
    Czy podatek od dywidendy 19% to automatycznie zostanie odjete z tej złotówki dywidendy (Atende to rozlicza)?Czy trzeba to zapłacić samemu w urzedzie skarbowym ? Nie wyzywajcie mnie od leszczy jakoś zawsze omijam spólki dywidendowe.
  • Re: Podatek od dywidendy pytanie. Autor: ~bystra80 [89.64.56.*]
    Na konto maklersie wplyna pieniazki juz po odliczeniu dywidendy - jest to chyba podatek pobierany u zrodla - czyli niejako Atende przeleje do Urzedu Skarbowego odpowiednia kwote.
  • Re: Podatek od dywidendy pytanie. Autor: ~Leszcz [83.26.225.*]
    Dzieki .Znalazłem coś takiego :
    Płatnikiem podatku staje się spółka wypłacająca dywidenda akcjonariuszowi. Niezależnie od formy prawnej podmiotu otrzymującego dywidendę, stawka podatku wynosi 19%.
    Podatek od dywidendy powinien zostać naliczony w dniu przekazania środków posiadaczowi akcji. Obowiązkiem spółki jest wpłacenie podatku do urzędu skarbowego. Ma na to czas do 20 dnia miesiąca, który następuje po wypłaceniu dywidendy.
    Jeżeli beneficjentem dywidendy jest osoba prawna, płatnik powinien przesłać deklarację CIT-6R do urzędu skarbowego wg siedziby podatnika. Natomiast w przypadku kiedy dywidendę wypłacono osobie fizycznej, spółka jest zobowiązana do sporządzenia deklaracji PIT-8A i przekazania do właściwego urzędu skarbowego.
    Podsumowując – osoba fizyczna, która otrzymała swój procent od zysku, może od razu cieszyć się zasileniem konta. Wszelkie formalności podatkowe pozostają po stronie spółki wypłacającej dywidenda.

• Re: Podatek od dywidendy pytanie. Autor: ~rtomala [94.31.99.*]
    Chyba ze inwestujesz przez konto ike to nie płacisz podatku
  • Re: Podatek od dywidendy pytanie. Autor: ~Pioter [46.134.104.*]
    Jesteście pewni że podatek płaci firma? Ja musiałem płacić sam ale była to asbis który jest zarejestrowany na Cyprze
  • Re: Podatek od dywidendy pytanie. Autor: ~rtomala [94.31.99.*]
    Jeśli chodzi o Asbis dostanę dywidendę na 4 konta
    ING
    Boś
    Boś ike

I DEGIRO 27 maja zobaczę jak ta sprawa będzie wyglądać a nie chcę wprowadzać w błąd
[x]
ATENDE -4,88% 3,51 2025-10-10 17:04:14
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.