1. Nie jestem trollem. 2. Chcę kupić po 19. 3. Według moich wyliczeń wycena Spółki na poziomie 33zł będzie adekwatna dopiero za 3-4 lata. 4. Poziom zysków i wartość kapitału własnego są jak dla mnie za małe.
... ja np. obstawiam za 3 lata sprzedaż 2 mld zł, rentowność netto 7%, czyli 140 mln zł zysku netto. Ile taka spółka powinna być warta - to już każdy sam ocenia. W każdym razie dla mnie to przy C/Z = 13 akcja powinn być ok. 80 zł
Po pierwszym kwartale już widać, że zyski nie będą mniejsze niż 50 mln zł w ciągu roku. ( I kwartał = około 12mln zysku jednostkowego) To daje - wedle jasno określonej polityki dywidendowej z ESPI - około 2,23 zł dywidendy. Co daje przy dzisiejszej inflacji i napływie poszukiwaczy ochrony kapitału spokojną wycenę do 5% dywidendy: 2.23 x 20 = 44,60 zł. I to jest najniższa wycena jakiej się spodziewam do końca roku. Jeżeli wyniki będą lepsze (a powinny być patrząc na kwiecień) oraz biorąc pod uwagę fakt dynamicznego rozwoju spółka może być wyceniona dużo wyżej. Przy prognozowanych wynikach około 60 mln zł netto - w tym momencie C/Z = 12, a to niewiele przy dynamicznie rozwjijającej się spółce w e-commerce