• Q1 2021 w Grupie AB Autor: agencjapandl [91.222.127.*]
    Q1 2021 w Grupie AB: kolejny kwartał mocnego wzrostu przychodów i podwojenia zysku netto

Dolnośląska Grupa AB w trzecim kwartale roku finansowego 2020/2021 (okres styczeń-marzec 2021 roku) zanotowała blisko 3 mld PLN przychodów (+30% rdr), a dzięki najwyższej w branży efektywności wypracowała ponad 40 mln PLN wyniku EBITDA (+70% rdr) oraz 25,5 mln PLN zysku netto (+110% rdr). Pierwszy raz przychody za trzy kwartały przekroczyły 10 mld PLN, a zysk netto zbliżył się do poziomu rezultatu całego roku 2020 (ponad 97 mln PLN).  

– Jesteśmy firmą e-commerce, która mocno stawia na nowe technologie i automatyzację procesów, w tym transakcji handlowych i operacji logistycznych. Długoterminowo antycypujemy zmiany i inwestujemy w rozwój, w efektywność biznesową. Zbudowaliśmy trwałe przewagi konkurencyjne, wsłuchujemy się też w potrzeby naszych klientów. Myślimy długoterminowo i w taki sposób również działamy, budując zdrowe fundamenty firmy i przewidując zmiany rynkowe. To dzięki temu rośniemy mocniej niż rynek bez względu na sytuację zewnętrzną, a jednocześnie również z tego powodu bardziej niż konkurencja korzystamy na obecnej sprzyjającej sytuacji w otoczeniu biznesowym – komentuje Andrzej Przybyło, Prezes Zarządu Grupy AB

http://pandl.pl/q1-2021-w-grupie-ab-kolejny-kwartalmocnego-wzrostu-przychodow-i-podwojenia-zysku-netto/ 
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: ~Akcjonariusz [5.173.137.*]
    Wszystko niby fajnie, ale mamy efekt XTB. Jest dobry raport, ale ktoś wychodzi. Mógłby to robić dyskretnie przez kilka sesji, ale kurs jest zbijany w jedną sesję. Ciekawe czy to się skończy dziś czy za kilka dni przy kursie 4X PLN
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: ~Adwersarz [83.22.91.*]
    Nie tyle wychodzi, ile wchodzi przez pośredników, którzy, niby gwałtownie wyrzucając, przekazali akcje, świadomie obniżając jednocześnie cenę, by zebrać jeszcze więcej od wystraszonych i zdezorientowanych. Asbis to spółka ukraińską zarejestrowaną na Cyprze, z którą Amazon zapewne nie podpisałałby poważnej umowy...
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: ~george [5.173.233.*]
    Nikt nie wychodzi tylko wchodzi a cena spada o 10%. Super logiczne myślenie.
    Kiedy wchodzi ktoś z dużym kapitałem, najpierw obniża cenę. Kupuj, gdy spada, sprzedawaj, kiedy rośnie - taka logika funkcjonuje pośród dużych i bardzo dużych inwestorów...
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: ~Szwarceneger [46.215.82.*]
    Jeśli już, to Asbis jest spółką z Białorusi... i biorąc pod uwage ze jest oficjalnym partnerem Microsoftu i współpracuje także choćby z NVIDIA, Amazon z pewnością mógłby podpisać z nim umowę....
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: ~Szwarceneger [46.215.82.*]
    Swoją drogą to jest coś nieprawdopodobnego by AB, w grucie rzeczy bardzo solidna spółka, w szybko rosnącej branży, po zaraportowaniu wzrostu zysku o ponad 100%, pokonania konsensusu i zapowiedzi dywidendy... spadała o 10%. Takie rzeczy noe dzieją sie raczej na dojrzslym rynku, za ktory próbujemy uchodzic. No nic moi drodzy po raz kolejny witamy w bantustanie. Powodzenia i zdrówka wszystkim:)
    Z Białorusi, a więc jeszcze gorzej. UE planuje zawieszenie lotów nad terytorium Białorusi, wprowadza się też nowe sankcje. A może Łukaszenka ma tam udziały...
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: ~Irek [93.179.211.*]
    A co ASBIS ma z Białorusią wspolnego? chyba jedynie pochodzenie, bo rejestrowana jest na Cyprze. Nic z Białorusią nie ma wspolnego
    A czy rosyjscy oligarchowie trzymają kasę w Rosji?
    Ale człowieku głupoty gadasz
    Lepiej gadać, niż robić głupoty...
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: irekw99 [93.179.211.*]
    To tak jak by Niemcy nie inwestowali w Lewandowskiego bo jest z Polski, a gra w Niemczech...
    Niemiecki klub zainwestował w Lewandowskiego, dla tego samego, dla czego PiS zainwestował w Rydzyka: dla władzy oraz wszelkich zysków, które z tego się biorą...
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: irekw99 [93.179.211.*]
    A ja inwestuje w Białoruską firmę zarejestrowaną na Cyprze, z takich samych względów...hahaha ty mozesz w ojca inwestowac ;)
    Ale to Rydzyk manipuluje
    PiS-em, a nie odwrotnie...
    Kupowałem akcje Asbis w kwietniu minio ego roku poniżej 1,9 za sztukę. Sprzedałem niedawno powyżej 19 zł. za sztukę. Nie miałem ich wiele, zaledwie 12000 sztuk. Uznałem, że drzewa nie rosną do nieba, oraz że perspektywy dla AB są znacznie bardziej przejrzyste, jak również dlatego, że firma zarejestrowaną na Cyprze z góry zakłada manipulowanie finansami
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: irekw99 [185.234.233.*]
    Chyba spod pługa cie wzieli, ASBIS to jedna z najbardziej czytelnych i rzetelnych firm na gpw, systematyczna dywidenda i idealna komunikacja z inwestorem. Przez te wiejskie podejrzenia straciłec co najmniej 70 tys do tej pory...a w przyszłosci...no ale co to na TAKIEGO inwestora z bankiera ;) przepadniesz jak wszyscy, gdy skoncza sie wzrosty ;)
    I tutaj się z Tobą zgodzę, spektakularne zyski minionego roku mogą się długo lub wcale nie powtórzyć. Dlatego sugeruję część z nich zainwestować w nieruchomość, np. mieszkanie pod wynajem lub apartament w condohotelu. Ja, po opłaceniu podatków, zdywersyfikowałem w ten sposób ponad połowę zysków za ostatni, być może najlepszy rok w mojej karierze inwestora. Życzę powodzenia...
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: emptio_spei [178.217.197.*]
    A Apple ma umowę z Asbis.
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: ~Free [156.17.163.*]
    Obie spółki są dobre może nawet bardzo dobre, teraz jest po prostu okres poraportowej korekty i nic z tym się nie zrobi. Zazwyczaj dochodzi do realizacji zysków, chyba że raport przekroczył oczekiwania. Wtedy jest szybki rajd i dopiero realizacja (jak na Asbis).

Generalnie jak ktoś wytrzyma z akcjami kilka miesięcy to na pewno nie straci nawet jak teraz jest na minusie. Ceny wyznaczone w rekomendacjach są powyżej dotychczasowych notowań, dotyczy to szczególnie ASBISu, gdzie raport przebił sporo oczekiwania rynku.

Pewnie, że każdy wolałby mieć zysk tu i teraz, ale czasami tak się nie da. Sam jestem zły na siebie, ze nie sprzedałem jak chodziło po 69-70 zł, ale powiedziałem sobie, ze zrobię to po raporcie. No ale jak zobaczyłem otwarcie to podziękowałem, wolę poczekać aż odbije i dobierać na dołkach, wtedy będę się sukcesywnie skracał na kolejnych poziomach. Na pewno nie oddam akcji w lokalnym dołku z takimi perspektywami.
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: ~Amator [158.233.246.*]
    Obawiam się że ten dołek się jeszcze nie skończył :)
    To już nie urośnie >60, może we wrześniu ale to daleko do tego. Jeszcze pewnie giełdy tąpną pare razy.
    Wracamy na 50zł albo nawet na 35zł
  • Re: Q1 2021 w Grupie AB Autor: ~Pasterz [195.116.123.*]
    Wracamy na 10 zł za Akcję.
    masz słuszny nick, po juz są po 61
[x]
ABPL -0,11% 94,40 2025-09-19 17:02:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.