Dzisiejsze info bardzo ciekawe. Nie spodziewałem się takiego raportu. Dobrze to świadczy o zarządzie, mało która spółka podaje takie komunikaty.
Wzorst ceny na aukcjach o 100% na pierwszy rzut oka wygląda przerażająco, ale dalsza część komunikatu uspokaja. Generalnie w II półroczu zmiana ceny surowca wygeneruje około 9% wzrost kosztów ogółem, natomiast popyt wciąż jest ogromny i ceny sprzedaży wyrobów urosły o kilkadziesiąt% w kilka miesięcy
Jak dla mnie jest dobrze, i o rekordowy rok nie mam najmniejszych obaw.
Niemniej dzisiejsze info część inwestorów może skłonić do sprzedaży, a korekta technicznie by się przydała, więc może będzie okazja dokupić jeszcze poniżej 50.
Dokładnie tak. Zresztą KPPD nie prowadzi biznesu od wczoraj i na takie podwyżki są przygotowani. Wzrost cen dotyczy wszystkie spółki, więc będzie można to i tak przerzucić na odbiorców.
To tak jak w Orleanie. Wyższa cena za baryłkę, powoduje skok marży do góry. Dopiero odbirca końcowy płaci rachunek za wszystkich. Trzymać, a za wolny kwit dobierać. 2q będzie rekordowy, tym bardziej że baza z 2020 jest wyjątkowo niska.
Panowie! Pracuję w branży drzewnej, produkujemy palety,rynek znam od podszewki. Zyski tartaków w tym roku, będę około 15 krotnie wyższe niż przed rokiem. Ceny więźby,palet desek wzrosły o około 150%. Branża nie wie,co robić z kasą...tylko surowca brakuje,bo USA i Chiny wykupują wszystko jak leci.
Piszę na podstawie zysków generowanych przez tartaki produkujące deskę paletową. W grudniu deska kosztowała około 450 zł/M3. Zysk tartaku około 5%. W styczniu koszt drewna wzrósł o około 2%, energii o kilkanaście%. Generalnie koszt produkcji wzrósł do około 450 zł.m3. Od tego czasu koszty przetarcia,zakupu surowca się praktycznie nie zmieniły. A teraz uwaga, podaję ceny sprzedaży w poszczególnych miesiącach,cena może się różnić o kilkadziesiąt zł.,bo musiałbym wyciągnąć faktury, żeby zweryfikować. Styczeń-520 zł. Luty-600, marzec 750, kwiecień 900,maj 1050, aktualnie 1200,ale słychać już o 1400 na horyzoncie. Cana nowych palet EUR/EPAL z około 27 zł. wzrosła aktualnie do około 65! A najlepsze jest to, że towaru nie ma. Daje do myślenia???