Nie podzielam ani zdania Andrzeja który wiedzę na temat giełdy ma na średnim poziomie ani klubu wzajemnej adoracji i ubieralni. Natomiast chętnie podzielę się swoimi wnioskami.
Nwai jest bardzo interesującym podmiotem który wykonuje niezwykle dobra i przyszlosciowa pracę. Natomiast chciałbym podejść do wyceny jak i aktualnego momentu na zimno. Warto zajrzeć na wykres oraz na obroty a wraz z nim idące nowe poziomy cenowe, niestety zauważymy że na ten moment mamy długą konsolidację na poziomie +/- 20 zł.(Podbicia na nowy poziom wrażenia nie robią w obrotach wystarczy zajrzeć na świece) Ja nie chce się wypowiadać czy te akcje są tyle warte czy nie ale warto zauważyć że popyt na nie jest znikomy w tym przedziale cenowym(super wynik tego nie zmienil ale okey to 1Q czekamy na następne) nikt nie chce oddać taniej ponieważ na tym poziomie jest sporo osób ubranych w akcje (ktos musial je odkupic na nowym poziomie) którzy nie chcą straty. Stąd widać że jeśli ktoś chce sprzedać musi zrzucić(oczywiście malutkimi pakietami bo zbije kurs w dół). Osobiście czekam na korektę do nizszych poziomów aby trochę usrednic( tak też kupiłem po podwyżce po 22 zł ale nie duży pakiet) no tak jak ktoś kiedyś tu wspomniał papier dla cierpliwych a nawet bardzo szczególnie że mamy maj a wraz z nim idące korekty na rynkach ale to wszystko to tylko moja opinia chętnie podyskutuje. Pozdrawiam i bez Hejtu forum jest do dyskusji:)
Moim zdaniem nie ma co wróżyć z fusów i gdybać co będzie. Pokażą wyniki za 2q jeśli osiągną około 2mln to powinno zaatakować nowe szyczty. Platforma e-NWAI daję radę cały czas jakaś emisja. Chyba, że są tu takie asy które potrafią wyliczyć przychód i zysk za 2q. Na pewno poprawią ale o ile?
Można za pomocą sprzedanych certyfikatów oszacować 2q czy będzie lepszy czy nie ..w 1q 13 352 699 sprzedali więc trzeba na koniec czerwca poczekać jaka kwota będzie widniała a platformie.. I jeszcze emisja akcji 2q załapie ale to jest niewiadoma choć na emisji akcji jest najejeksza marża .. ważne jest to że platforma działa i są ciągle nowe oferty.
Między 2 a 3mln
Jeśli przekroczy 3mln przebijemy 50zł
Jeżeli będzie mniej jak 2mln powinno się wysypać
Ale trzeba pamiętać że zwiększyli kapitał podstawowy tier I o ponad 1mln i pozwala to o ponad 20mln zwiększyć pakiet inwestycji plus pozostawiony w firmie zysk z 2020r
Sami decydujecie
No nie wiemy jaką mają marżę na emisjach ale im więcej tym lepiej. Najważniejsze w tym jest to żeby na te emisję się zapisywalo coraz więcej osób żeby na platformie był ruch. Czas jest super bo teraz jest "moda" na wejście na giełdę oraz cały czas rośnie liczba kont maklerskich. Tak naprawdę wiele przed nami. Drugie półrocze będzie istotne. Super by było przebić roczne netto 10 mln i myślę że w tym kierunku zmierzamy no ale zobaczymy:)
Hahahaha 50 zł..
Marzycielu szybciej w lipcu spadnie śnieg w Warszawie niż tutaj będzie 50 zł.. no chyba że ktoś wystawi cenę jednej akcji a kolega kupi tę akcję za 50 zł.
Siedzicie z zakupami wysokimi i podniecacie się podwyżką o 1 procent przy zakupie 1 akcji...
Przynajmniej Rafał Biały napisał prawdę....wtepnął t ten cyrk i czeka żeby nie stracić... kiedyś każdy się doczeka
I to jest merytoryczna wypowiedz Andrzeja. HAHAHAHA Mogę jeszcze dodać jego bystre spostrzeżenia, że DAF niszowa marka na rynku ciężarówek i jego współczynnik giełdowy wyszukany na wiki jako ryzyko oceny kondycji gospodarstw domowych. Nasz bohater od wymyślania przygłupich teorii.
A tak już wracając do normalności.
Dostałem ciekawą odpowiedz mailową od Prezesa. Od jakiegoś czasu ubolewam nad słabą komunikacją z ich strony z akcjonariuszami.
Postanowiłem napisać do spółki o tym problemie. Przy okazji poruszyłem kilka pomniejszych w mojej opinii kwestii. Dostałem odpowiedz i to o dziwo jak wcześniej wspomniałem od samego Prezesa.
Tak w skrócie.
Pochwaliłem za osiągnięcia. Tu lekkie zaskoczenie. W jego ocenie jeszcze niczego nie osiągnęli i to co dobre dopiero przed nimi!!!
Krótko o dywidendzie. Liczą na utrzymanie tendencji. To już moja interpretacja - cel 4 zł za 2021.
Kwestia relacji inwestorskich ze strony Pana Mariusza raczej postawa obronna z zaznaczeniem, że będą dążyć do ich poprawy. Jednak z zaznaczeniem, że trudno o wolne ręce do pracy bo nie dają rady z bieżącymi obowiązkami. To w mojej ocenie oznacza, że mają co robić mimo rosnącego zatrudnienia. Zachęcał min. do udziału w walnych. Myślę, że wreszcie się wybiorę.
Fajnie naganiacz...pracujesz u Mariusza obok przy biurku?
To kiedy chcecie naciągnąć ludzi na cenę 50 złotych za akcję
Sprawdź sobie szczegóły firm które NWAI sprzedawał i w jakiej są kondycji niektóre są po 2 zł i obroty 2-3 tysięcy złotych dziennie
Pojedź sobie kiedyś autostrada i sprawdź ile samochód DAF jeździ po drodze.W zeszłym tygodniu jechałem 500 km i samochody tej marki można było policzyć na palcach obu rąk.... czego nie udałoby się zrobić ze Scanią,Volvo.Mercedesem ,Manem
Może tylko ja miałem takiego pecha a Ty będziesz miał szczęście i będą same DAFy jeździć
Śmieszne są te teksty o prezesie i jego sukcesach...po 14 latach ma aż V40 pracowników którzy za ubiegły rok dali Milion zł zysku... podziel sobie to przez ilość roboczodniowek i wyjdzie Ci że każdy pracownik zarobił dziennie kilkadziesiąt złotych..mniej niż na straganie z warzywami
Ekipa ludzi pracujących w NWAI wygląda na bardzo zapracowanych.
Nigdy jeszcze nie było tylu emisji do obsługi co teraz.
Super podejście Prezesa to tematu.
Z takim potencjałem jaki mają faktycznie niewiele jeszcze osiągnęli.
Mnie zadowoli już dywidenda co roku w widełkach 3 do 5 zł.
Na pewno będę jeszcze dobierał akcje jak pojawi się okazja cenowa.
Pisałem o zamiarze kupna poniżej 19 zł. Na razie średnia jest nieco wyżej i chętnie ją obniżę.
Skoro rośnie tak szybko zatrudnienie w NWAI to jest jasne, że mają co robić. Nawet więcej, potrzebują nowych ludzi do pracy bo jest jej zwyczajnie więcej. Wiąże się to też ze wzrostem korzyści finansowych dla spółki. Widać to zresztą po kolejnych raportach. Niewiele jest spółek na giełdzie płacąc rok po roku dywidendę 10% wartości akcji i podwajających zysk...
Troll Jędrek zgłasza pozytywne wątki więc trzeba je zachowywać i powielać.
Dostałem ciekawą odpowiedz mailową od Prezesa.
Od jakiegoś czasu ubolewam nad słabą komunikacją z ich strony z akcjonariuszami. Postanowiłem napisać do spółki o tym problemie. Przy okazji poruszyłem kilka pomniejszych w mojej opinii kwestii.
Dostałem odpowiedz i to o dziwo jak wcześniej wspomniałem od samego Prezesa.
Tak w skrócie.
Pochwaliłem za osiągnięcia. Tu lekkie zaskoczenie. W jego ocenie jeszcze niczego nie osiągnęli i to co dobre dopiero przed nimi!!!
Krótko o dywidendzie. Liczą na utrzymanie tendencji. To już moja interpretacja - cel 4 zł za 2021.
Kwestia relacji inwestorskich ze strony Pana Mariusza raczej postawa obronna z zaznaczeniem, że będą dążyć do ich poprawy. Jednak z zaznaczeniem, że trudno o wolne ręce do pracy bo nie dają rady z bieżącymi obowiązkami. To w mojej ocenie oznacza, że mają co robić mimo rosnącego zatrudnienia. Zachęcał min. do udziału w walnych. Myślę, że wreszcie się wybiorę.
Zeusiku Wasz kogucik wypłacił 2 razy w przeciągu kilkunastu lat a nie co roku jak błędnie piszesz...nie wprowadzaj ludzi w błąd 3 złote na naście lat czyli poniżej 30 groszy na rok
Ciekawie się zrobiło na papierze. Ktoś kupił i zabrakło mu cierpliwości. Nie wydaje mi się żeby znalazła się większa grupa tak mało inteligentnych ludzi jak obecny sypacz. W lipcu kolejne rekordowe wyniku patrząc na to co się dzieje w spółce. Zobaczymy czy jeszcze kurs bardziej zejdzie.
Generalnie już mam docelowy pakiet na NWAI. Te akcje na 19 zł dzisiaj kusiły, oj kusiły. Skoro teraz taka śmieszna cena a przed nami cały czerwiec i wyniki dopiero 23 lipca to kto wie co do tego czasu będzie się działo.
Przy spodziewanej dywidendzie 4 zł można się pokusić:)