• czyli z giełdy nie zdejmą? Autor: ~jakotako [85.221.158.*]
    a jeśli tak to tutaj chyba zacznie się dopiero zabawa
    spółka totalnie niedowartościowana, po przejściach i gotowa do wyrównania wskażników
    brawo pani prezesie, chciało się dla siebie ale nie pykło;)
  • Re: czyli z giełdy nie zdejmą? Autor: ~www [194.36.19.*]
    Dnia 2021-05-21 o godz. 16:22 ~jakotako napisał(a):
    > a jeśli tak to tutaj chyba zacznie się dopiero zabawa
    > spółka totalnie niedowartościowana, po przejściach i gotowa do wyrównania wskażników
    > brawo pani prezesie, chciało się dla siebie ale nie pykło;)

Na razie sytuacja niewiadoma najpierw decyzja KNF (jeśli zaakceptuje wycofanie z giełdy) pozostaje sąd. W świetle nowych przepisów obowiązujących od 1.03.2021 (tak pomaga się rynkowi kapitałowemu brawo rządzący) spółka nie ma obowiązku ogłoszenia wezwania. Możemy pozostać z nic nie dającym kwitkiem.
  • Re: czyli z giełdy nie zdejmą? Autor: ~Kulawy [188.147.35.*]
    Pokaż te nowe przepisy ... Nie ma nowych przepisów. A komu KNF zrobił problem kiedyś z wyjściem z giełdy? Problem zrobi sąd ale to masz wszystko opisane w wątku pt. " Informacje " jak chce Ci się czytać to się dowiesz jak to będzie wyglądało .
  • Re: czyli z giełdy nie zdejmą? Autor: ~Byku [195.75.235.*]
    Czyli co najprawdopodobniej będą zbierać do 95% może kolejne wezwanie-potem przymusowy wykup po 26,70.Dobrze myśle.
    A co w sytuacji jeżeli porozumienie kupuje np. po 34 zł na GPW to maja prawo wykupić niżej?
    Kto wie? Bo ja słyszę ,że nie mogą ogłosić wezwania , myśle ,że również i wykupu niżej od ceny za która kupowali w przeciągu roku akcje. Proszę się odnieść do tego zapytania?Czy taki warunek jeszcze obowiązuje czy nie jest wiążące.
    Ogłosić sobie mogą w każdej chwili z jaką chcą cena nie mniejszą niż średnie odpowiednio z 3 i 6 miesięcy i nie mniejszą niż 26.73 . Wezwanie które się właśnie skończyło było tylko wymogiem formalnym. Jeśli podejmujesz uchwałę o delistingu to musisz zrobić wezwanie więc to zrobili. Teraz ta uchwała będzie zaskarżania i sąd ja wstrzyma . Więc będzie takie zawieszenie bez rozstrzygnięcia może 6 miesięcy moze rok może 3 to zależy od sądu i od tego czy się dogadają z powodem.
    Czyli rozumiem ,że są to obecnie jedyne warunki minmalnej ceny wezwania-te ,które podałeś.

Warunek o cenie nie niższej niż zapłacili wzywający przez ostatnie 12 miesięcy -nie istnieje?

Ja wiem ,że to długo nie zejdzie z GPW ,jeżeli w ogóle -osobiście odemnie nie dostaną nawet za cenę księgową.

Chodziło mi jakiego ruchu w obecnej sytuacji możemy się spodziewać od tzw. porozumienia.
  • Re: czyli z giełdy nie zdejmą? Autor: ~jakotako [85.221.158.*]
    ok ale jeszcze takie pytanie
    mogą na dzisiaj zdjąć z giełdy jeśli nie mają odpowiedniej ilości akcji?

• Re: czyli z giełdy nie zdejmą? Autor: ~jakotako [85.221.158.*]
    nie dopisałem w poprzednim poście więc raz jeszcze
    czy do zdjęcia spółki z giełdy nie muszą mieć 95%?
    jesli na wezwanie odpowiedziało tylko 100tyś akcji to chyba im duużo brakuje
    mogą sobie ot tak?
  • Re: czyli z giełdy nie zdejmą? Autor: ~rozgoryczony [79.184.239.*]
    Dnia 2021-05-22 o godz. 21:33 ~jakotako napisał(a):
    > nie dopisałem w poprzednim poście więc raz jeszcze
    > czy do zdjęcia spółki z giełdy nie muszą mieć 95%?
    > jesli na wezwanie odpowiedziało tylko 100tyś akcji to chyba im duużo brakuje
    > mogą sobie ot tak?

wyjaśnię, choć też w świetle najnowszych przepisów mogę się mylić:
    potrzebowali 90% głosów na NWZA, aby przegłosować wycofanie - to im się udało
    potrzebują 95% głosów, aby ogłosić przymusowy wykup
    Z akcji własnych spółki nie ma głosów,ale poprzez program motywacyjny stopniowo te głosy zdobywają.
    Akcje własne spółki i tak liczone są jak by były ich , jeśli chodzi o dominację w spółce progi wezwań i tak samo przymusowy wykup nie mogą jedynie z nich głosować na walnych. To już było przerabiane to nie są ich akcje ale je jedynie kontrolują bo posiadają większość w spółce . A progi czy wezwań czy przymusowego liczą się od akcji kontrolowanych . Zresztą to że kontrolują to masz dowód bo nie zostały umorzone a są rozdawane i nic nie dał pozew funduszu ,więc kto kontroluje ? No kto ? Oni chcą po prostu wyjść z giełdy łatwiej wtedy już drobnych przycisnąć i wycisnąć za niską cenę. Ale na razie tego nie zrobią bo to będzie zaskarżane a jak już jest opisane w innym wątku praktyka jest taka że sądy to wstrzymują . Wystarczy popatrzeć na energe gdzie wycofać na tej samej zasadzie chce nie byle kto i na razie też nic nie może zrobić. Co będzie potem to już zależy głównie od większościowych . Różnie bywa. Moze długie postępowanie sądowe może inne rozwiązania.
    95%-potrzebne jest tylko do przymusowego wykupu.Mogą jeżeli spełnią warunki i sąd nie wstrzyma wykonania uchwały o wycofaniu z GPW .Myślę ,że naprawdę to oni chcą Naszych akcji za bezcen wcale nie myślą o wyjściu z GPW-to zbyt dobra reklama szczególnie na rynku Amerykańskim gdzie zawierane są już pierwsze umowy.Nikt przecież nie oddałby za 26,70 gdyby nie psychologia -straszak wyjścia z GPW.A jednak poza pracownikami paru oddało ,no może jeszcze słupy ,które skupowały po 34 na GPW.
  • Re: czyli z giełdy nie zdejmą? Autor: ~Ziutek [109.231.46.*]
    Dnia 2021-05-22 o godz. 21:36 ~Byku napisał(a):
    > 95%-potrzebne jest tylko do przymusowego wykupu.Mogą jeżeli spełnią warunki i sąd nie wstrzyma wykonania uchwały o wycofaniu z GPW .Myślę ,że naprawdę to oni chcą Naszych akcji za bezcen wcale nie myślą o wyjściu z GPW-to zbyt dobra reklama szczególnie na rynku Amerykańskim gdzie zawierane są już pierwsze umowy.Nikt przecież nie oddałby za 26,70 gdyby nie psychologia -straszak wyjścia z GPW.A jednak poza pracownikami paru oddało ,no może jeszcze słupy ,które skupowały po 34 na GPW.

To, że chcą kupić pozostałe akcje za bezcen pokazało ostatnie wezwanie.
    A o wyjściu z GPW już też zdecydowali, przecież złożyli papiery do KNF. Myślisz, że będą przekonywać KNF do negatywnej decyzji?
  • Re: czyli z giełdy nie zdejmą? Autor: ~jakotako [77.112.2.*]
    złożenie papierów a zgoda KNF to jednak inna para kaloszy
    do wycofania i przymusowego wykupu potrzebują 95%
    Dnia 2021-05-23 o godz. 15:09 ~jakotako napisał(a):
    > złożenie papierów a zgoda KNF to jednak inna para kaloszy
    > do wycofania i przymusowego wykupu potrzebują 95%

Ja bym to ujął inaczej i patrzył z naszej strony(inwestorów) potrzebujemy min 5%(lepiej więcej) ,by rozwój sytuacji był zależny od nas inwestorów. Jak to zostanie spełnione wszelkie decyzje organów rozstrzygających spory mogą być dla nas korzystniejsze i czas będzie pracował na naszą korzyść.
    Wystarczy ponowne walne i głosowanie za pozostaniem na GPW.
    KNF jest od wydania zgody -decyzja należy do większosciowego akcjonariatu.
    Dnia 2021-05-23 o godz. 15:51 ~Byku napisał(a):
    > Wystarczy ponowne walne i głosowanie za pozostaniem na GPW.
    > KNF jest od wydania zgody -decyzja należy do większosciowego akcjonariatu.

To na kiedy Kolega(większościowy akcjonariat) zwołuje walne?
    Na razie czekamy na decyzję KNF. Walne pojęło decyzję 28 kwietnia '21
    Nie umiesz przewidzieć co będzie w okresie miesiąca, a wyrokujesz co może być za rok
    O co Ci chodzi człowieku z szacunkiem odpowiedziałem na Twoje pytanie ,a Ty mnie krytykujesz.Szkoda słów.

Tak Ty masz racje tyle ,że ja z Tobą nie spieram się o żadną racje.
    Nie krytykuję Kolegi, staram się poukładać fakty.
    Jeżeli o Koledze coś nieprawdziwego napisałem, to przepraszam
[x]
ROPCZYCE 0,43% 23,20 2025-11-12 16:08:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.