Tak jak myślałem 17 maja to była umówiona transakcja ,sprzedawał Jonas Garbaravičius , członek Rady Nadzorczej. AB „INTER RAO Lietuva Pewnie się wymieniali akcjami
Byłem dzisiaj w biurze maklerskim i rozmawiałem z maklerem o tej spółce. Nawet jej nie znał :))))) co mnie zaskoczyło. Zerkną na nią i powiedział że zmieniła właściciela. Jeśli tak to co to oznacza dla akcjonariuszy ????????? Zmiana polityki ???
Byłem bardzo zdziwiony ale nie zareagowałem . Sam fakt że jej nie znał nie najlepiej o nim świadczy :) . Cały czas się zastanawiam od jakiej ceny ponownie wejść ale nie znam odpowiedzi :)))))))))
Na Twoim miejscu poczekałbym do wyników następnego kwartału . zobaczymy co się będzie działo .Możesz ewentualnie kupować po 100 akcji przy większych zniżkach ,ale na poważniejsze zakupy warto chyba poczekać . Ja żeby pieniądze sie nie kisiły kupuję (na razie kupiłem100 akcji po 70,5 więcej się nie udało ponieważ złożyłem zlecenie na 70,4 ) Asseco ,jest szansa zarobić dywidendę i może około 10 zł .Jeśli następy kwartał będzie dobry ,to nawet więcej .Później podejmę decyzje dokupić IRL czy zostać z Asseco
Mam i PZU ale krótkoterminowo wolę spółkę bez udziału skarbu państwa . Ponieważ niedługo będą dywidendy ,mogę wiec zaszaleć i stopniowo coś tam dokupić .
Mam swoje lata :)))))))) i nie bardzo chce mi się angażować na GPW. ASSECO cena 70pln a dywidenda 3 pln to jak to się ma do INTERAOLT :)))))))) ??????????. Interesuje mnie na dzisiaj tylko ta spółka i nie więcej niż 3K
Odnośnie IRL cały czas czekam na jakieś info w jakim celu wzięli dużą pożyczkę w Niemczech ,równocześnie zmniejszają poważnie jej wartość w Litwie . To może być ważna informacja. Cieszy również fakt zwiększenia o 100% sprzedaży energii w Polsce .
Ja to wszystko wiem :) Wiem także że mając 80% własności mogą ją zdjąć z GPW za 1PLN. Zadam pytanie :) Po co ma spółka być na GPW jak i bez tego może sprzedawać na rynku w Polsce ?????????????. Niemcy mają swoją GPW ?. To można i tam ją notować
Wbrew pozorom koszty ponoszą niezbyt wielkie ,myślę że tak realnie tylko 10% akcji będących w obiegu ,jest z niezwiązanymi ze spółką inwestorami. Dodatkowo fakt bycia na giełdzie jest bonusem i motywatorem dla władz spółki i okolicy .
Turów staje-Czesi zablokowali w TSUE.Popyt na prąd zza granicy w PL wzrośnie.Ciekawe ,też jestem ciekaw na co IRL ta pożyczka ? Leszczu! Młody chłop jesteś a po urlopie ...FRUSTRAT.Nie masz wiedzy czy IRL po 20..PLN jest do kupienia? Podpowiadam.Wycena portali płatnych 32-42pln.Mówię!WYCENA! Rynek z reguły widzi to inaczej! 3K papiera to nie jest dużo; masz czas do maj 2022r Tylko nie bądz monotematyczny!Na GPW będąc trzeba mieć 3;4 pozycje!
Chroń swój kapitał to naczelna zasada :) Ktoś tutaj musi studzić rozpalone głowy :) Nie będę miał emerytury 5000pln netto jak na Śląsku-nie zazdroszczę żeby nie było :))))) Wisiałem na Tauronie 6 lat i nie zamierzam ponowić błędu. Nie kupię INTERAOLT po 20pln !!!!!!
TAK/Znamy zasadę nr.1-CHROŃ SWÓJ KAPITAŁ!EMERYTURY 5000PLN NETTO MAJĄ LUDZIE NIE TYLKO NA Śląsku! Na wybrzeżu też takie mają! Wszystko zależy gdzie i za ile pracowałeś; oraz na jakim stanowisku.Ja ,jak wspominałem ,przepracowałem w TAURON 29 lat na stanowisku kierowniczym;pozostałe lata ; tu i ówdzie ale też na posadach dobrze płatnych. A tak nota bene do emerytury ile lat?
Asseco kosztuje 70pln i wypłaca dywidendę 3pln. To pytanie dla czego Interaolt wypłacając podobną dywidendę kosztuje tylko 20pln ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Oczekuje merytorycznej odpowiedzi :)
I jeszcze.Będąc pracownikiem TAURON przez 29lat NIE ZAINWESTOWAŁEM W SPÓŁKĘ NAWET 1PLN NA GPW. Znałem swoją spółkę-dlatego! Akcje pracownicze popchnąłem po dobrej cenie!
Nie wiem czy zauważasz JAK PO ODCIĘCIU ZACHOWUJE SIĘ KURS IRL. A zachowuje się b. dobrze.Na wykresie zakryta luka po odcięciu.Nigdy raczej z IRL tak nie bywało. To świadczy że zainteresowanie papierem wzrasta;popatrz na obroty!
Rynek się już wypowiedział 20pln :) . Fundusze nie weszły mimo znakomitych wyników w pierwszym kwartale i nie wejdą !!!!! Bo widzą zagrożenia takie jak pisałem i pewnie jeszcze inne :)
Przyczyn słabości jest kilka .Pierwsza to ilość akcji w obiegu ,To wyklucza z akcjonariatu dużych graczy . Proweniencja właściciela w kontekście politycznym. Brak szacunkowego przyszłego zysku zarządu Brak prognozy dotyczące wyników AB Inter RAO na podstawie szacunków analityków
Myślę , że to jest bardzo mało prawdopodobne. Nie powstały żadne nowe przesłanki od czasu wejścia spółki na GPW , dla których miałaby opuścić parkiet .Głównym powodem od początku jest rozpoznawalność stosunkowo niewielkim kosztem .
Interesującą dyskusję toczycie, Panowie. Myślę, że jeden ze sposobów na IRL, to traktowanie papieru jako dość płynnego, tzn. nie przywiązanie się do niego na siłę. Moja obecna średnia przy wolumenie, jaki posiadam to 8.40. Bywały momenty, że miałem 5, 6 tys. akcji, ale znacząco obniżyłem stan posiadania m.in. po to, aby na ten moment utrzymać niską średnią. To mnie zabezpiecza przed ew. tąpnięciami, o które martwi się LESZCZ. No, ale wiadomo, że każdy kręci po swojemu. PZDR. dla starych IRL-owskich wyjadaczy!
proszę zwrócic uwagę o czym nikt nie pisze że społka w tym roku skończyła splacac jeden kredyt który trwał wiele lat.... wiec wplynie to pozytywnie na zyski
Duzy kredyt ( na farmę wiatrową Vydmantai wind park ) o ile pamiętam ,został spłacony już wcześniej . Widzę na rynku niechęć i do kupna i do sprzedaży. Jutro wpłynie świeża kasa z dywidendy ,może wówczas coś ruszy ,choć niekoniecznie .
Dnia 2021-05-24 o godz. 10:15 ~Aa napisał(a): > Duzy kredyt ( na farmę wiatrową Vydmantai wind park ) o ile pamiętam ,został spłacony już wcześniej . Widzę na rynku niechęć i do kupna i do sprzedaży. Jutro wpłynie świeża kasa z dywidendy ,może wówczas coś ruszy ,choć niekoniecznie . >
Podobnie to widzę.Kurs osuwa się pod własnym ciężarem.Spokojnie wkrótce zobaczymy19...pln
Kupno na przeczekanie poniżej 70 zł za wolne środki Asseco Poland , było jednak dobrym ruchem . 3zł dywidendy + aktualny kurs 82,30 zł i świetne wyniki ( na razie wstępne ) rokują następną zwyżkę kursu . Będzie ewentualnie kasa na dokupienie IRL , jeśli będą dobre wyniki za 2Q
Dnia 2021-08-07 o godz. 15:40 ~Aa napisał(a): > Kupno na przeczekanie poniżej 70 zł za wolne środki Asseco Poland , było jednak dobrym ruchem . > 3zł dywidendy + aktualny kurs 82,30 zł i świetne wyniki ( na razie wstępne ) rokują następną zwyżkę kursu . > Będzie ewentualnie kasa na dokupienie IRL , jeśli będą dobre wyniki za 2Q
Wiesz z nimi tak do końca nigdy nic nie wiadomo ,dokąd nie ogłoszą ,Może 27 sierpnia lub tydzień w jedną albo druga stronę .To już niedługo ,jakby nie patrzeć . .
Dnia 2021-08-07 o godz. 21:06 ~Aa napisał(a): > Jestem dobrej myśli .Deszcze w Skandynawii i w miarę wiejący wiatr ,też powinien pomóc .
OK dzięki.Ja aktualnie przebywam na wybrzeżu na wczasach.Jestem w Dąbkach.Kończę 1,09.br i wracam na Jurę do domu .Cholera.Pogoda w tym roku słaba nad Bałtykiem.Pozdrdrawiam
Jesteś w Dąbkach , polecam (mam nadzieję jest udostępniany pomimo zarazy ) obejrzenie skarbca tj. klasztornego muzeum Zgromadzenia Sióstr Benedyktynek Misjonarek znajdujący się przy kościele w Żarnowcu . Kościół również jest ciekawy , w 2003- 4 roku konserwowałem tam z dwójką przyjaciół ołtarz główny .