• Nowa maszyna ? Autor: ~bogus [95.49.59.*]
    Nic innego nie przychodzi mi do głowy , bo co zrobia z 50 mln ? Poprzednia maszyna kosztowała 65 mln. Maja jeszcze na dwa lata kredyt multilinię na 35 mln .
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~BalticAndy [188.147.103.*]
    A "chwilę" temu pytałem o wolny plac. Chyba podglądają nasze rozmowy :)

pozdr
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~Rumpel [92.40.171.*]
    A może taka sama/podobna maszyna na szybko za swoje bo już sprzedają wszystko i wiedzą jak ja obsługiwać a na spokojnie w ciągu 4 lat za unijne pieniądze większą jak pisał Boguś. Pytanie czy mieliby zbyt na taką ilość towaru. I czy jednak się nie zdecydują zdjąć z giełdy choć tutaj wiele nie zyskają bo i tak mają ok 92% akcji a bycie na giełdzie to jednak plus dla P. Pożyjemy zobaczymy.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [92.40.171.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~bogus [95.49.59.*]
    jesli na tej nowej maszynie wykręcają taki szmal , ze inwestycja sie zwraca w rok to nie ma co kombinować . Jesli nie zainwestuje Novita to zainwestują inni . Oni tam w firmie dobrze wiedzą o co idzie gra. Jak zaczna zaraz to na koniec przyszłego roku rozruch .
    Andrzej dobrze prawi .Najpierw mała a potem duża. No i wtedy 1000 za akcję.
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~ed [93.181.147.*]
    Nooo widzę że się zgadzamy.

Od kilku miesięcy piszę, że w perspektywie 3,4 lat idziemy na 1000 zł

w między czasie dywidendy ')
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~dami [5.184.214.*]
    Dlaczego plus dla P.? Bycie na GPW to są tylko koszty i obowiązki a nade wszystko trzeba się ciągle dzielić dywidendą z mniejszymi, czyli z nami, z którymi jest jak ze stanem zapalnym przewlekłym, raz jest lepiej a raz jest gorzej, w zależności od lotu spółki i szczodrości głównych. Teraz, jak widać nie chcą być nadto szczodrzy ani też pary nie puścili co do inwestycji bo w raporcie rocznym się nie doczytałem, chyba że źle czytałem. Mnie osobiście się to nie podoba
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~dami [5.184.214.*]
    W szczególności z listu prezesa nic nie wyczytałem o inwestycjach ,poza ogólnikiem dostosowania podaży do potrzeb rynku
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~TylkoPytam [80.49.165.*]
    A nie bierzecie pod uwagę opcji, w której obecnie będzie 12 zł, a kolejne 8-10 zł w drugiej części roku (podobnie jak w 2020?). Spółka jest raczej ostrożna w swoich dotychczasowych działaniach, więc takie zachowanie (tj. uzbieranie gotówki na dywidendę bez zadłużania się) byłoby spójne z tym, co robili dotychczas.

Jeżeli chodzi o ewentualną inwestycje to byłby to bardzo racjonalny ruch, który mógłby wynieść spółkę na znacznie wyższy poziom. Ale to akurat jest klarowne dla wszystkich.
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~bogus [178.42.125.*]
    jak sie wczytać w list prezesa to
    1) ("maszyna") pełną wydajność produkcyjną osiągnęła w ostatnim kwartale roku 2020. 
    2) Rok 2021 to okres kolejnych stojących przed przedsiębiorstwem wyzwań związanych z umacnianiem swojej pozycji rynkowej poprzez stabilny rozwój organiczny pozwalający zaspokoić rosnące potrzeby klientów. 

jak ktos ma pewne wątpliwosci co oznacza w ustach Prezesa rozwój organiczny to przytoczę wybrany fragment z listu podsumowywującego rok 2016 ...

Rok 2017 to okres, w którym zostaną podjęte najważniejsze działania dotyczące organicznego rozwoju Novity, a jego najważniejszym elementem będzie realizacja inwestycji w nową linię technologiczną do produkcji włóknin. O wszelkich istotnych decyzjach związanych z realizacją tego procesu będziemy Państwa informować na bieżąco. 

• Re: Nowa maszyna ? Autor: ~Mikus [89.64.93.*]
    Dami kupiles znowu trochę novity?
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~dami [5.184.212.*]
    Nie mam, po prostu z drogi przeczytałem wpis kol.Rumpla no i z sentymentu do spółki mi się odpisało
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~dami [5.184.212.*]
    No dobrze ale wówczas napisał czarno na białym "...o linii" a teraz nic nie napisał. Nie doszukujmy się na siłę tego co chcemy a co jeszcze nie zostało wypowiedziane.
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~BalticAndy [188.147.107.*]
    W dość podobny sposób "doszukujemy się" przychodów, zysków itp. przed publikacją raportu z wynikami. Taka nie do końca akademicka dyskusja, bo jednak również za nasze pieniądze.
    Oczywiście jest furtka pt. pytanie akcjonariusza do Prezesa/Zarządu podczas WZA, chyba że wcześniej będzie jakieś info. Ot tak, spontanicznie :)

• Re: Nowa maszyna ? Autor: ~MIKUS [81.15.184.*]
    Wybiera się ktoś na walne ?
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~BalticAndy [188.147.124.*]
    Najpierw poczytamy, czy zaproponują wersję on-line.
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~TylkoPytam [80.49.149.*]
    Pewnym tropem może być też zachowanie JP. Jako członek RN ma on dostęp do informacji strategicznych i bieżących wyników finansowych, a także znacznie lepszy wgląd do obecnej sytuacji rynkowej w zakresie cen surowców i popytu na produkty spółki. JP ostatnich zakupów dokonywał po cenie 231 zł. I raczej nie robił tego charytatywnie albo żeby stracić. Stąd można się spodziewać, że albo wyniki finansowe nadal będą bardzo dobre (bo obecnie są bardzo, bardzo dobre!) albo plany strategiczne zakładają dalszy ciekawy rozwój spółki. Zgadujemy, ale przy 40 zł też trzeba było zgadywać :)
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~bogus [31.0.82.*]
    Za lentexu 10 lat rozmawiano o inwestycji . Przyszedł vaporjet i po pół roku była decyzja. Teraz też nie będą zbędnie deliberować .
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~stolcgeneralissimus [5.173.142.*]
    Coś wam kumy powiem ,tu nawet nieprzeciętnie celny strzał ,centralnie w samo kakało ,nie zatrzyma wzrostów, a wręcz przeciwnie, będzie kołem zamachowym do dalszych wzrostów.
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~bogus [178.42.92.*]
    na 100% jest temat nowej linii . Jesli decyzja o inwestycji zapadnie w tym roku , to zapewne niedługo się o tym dowiemy oficjalnie . Oficjalnie zarząd dostał absolutorium i został z dniem walnego powołany na następna kadencję , więc został spełniony podstawowy warunek do dalszego rozwoju firmy pod tym samym kierownictwem. Na pewno przed radą nadzorczą zarząd juz nakreslił plany na najbliższa kadencję i teraz trzeba czekać na ich zatwierdzenie i realizację . Myśle że do końca września coś sie powinno wyklarować.

• Re: Nowa maszyna ? Autor: ~poćciwizna [83.142.83.*]
    Ładnie sobie od wczoraj w s>>>, dajecie ,zupełnie na czczo, bez znieczulenia i mydła.
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~Lorczyk [5.173.106.*]
    bogus ma mokro bo kurs coraz nizej a on opowiedział teściowej że ja bierze na wczasy
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~TylkoPytam [46.134.67.*]
    Ale dlaczego ma mieć mokro? Przecież on (i ja w sumie też) jest tu od 40 zł, a po drodze zgarnął 28 zł dywidend. W rok dywidendy praktycznie zwróciły inwestycje. A przed nami jeszcze kilka sutych wypłat. Mokro to mogą mieć tacy koledzy bez akcji jak wy (bo przecież nie świętowalibyście spadków, gdybyście te akcje mieli). Panowie, dobra rada - nadal jest tanio, także możecie spokojnie jeszcze się obkupić. Najlepsze przed nami :)
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~Lorczyk [5.173.106.*]
    Dobierał na kredyt a teraz spadki, więc niedługo będzie rzeźnia !
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~bogus [178.42.37.*]
    dywidendy 49,48 brutto na przestrzeni 12 lat , ale jest już do wypłaty następne 24 pln . Prawie 10 pln z zeszłego roku i 14,40 z tego roku.
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~ed [93.181.147.*]
    lecimy na 1000
  • Re: Nowa maszyna ? Autor: ~stolcgeneralissimus [80.255.12.*]
    Na mojego niucha ,dzisiaj nastąpi nieprzeciętnie celny strzał, centralnie w samo kakało, wykonany na czczo ,bez znieczulenia i mydła.
[x]
NOVITA -2,06% 95,00 2025-10-20 15:53:35
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.