Całkowita zgoda. Myślę że fund sypał przez cały tydzień i albo wysypał się całkowicie albo zostało mu już niewiele akcji. W najbliższych dniach zapewne będą kolejne zawiadomienia.
Według mnie sypacz jest już powoli na wyczerpaniu....jak to mówią baba z wozu koniom lżej! Po wysypaniu Value Fiz będzie, żadnego funduszu w akcjonariacie!
Moim zdaniem kupuje albo będzie kupował sam Bowim. Pisali przecież że mogą pomniejszyć dywidendę o wartość kupionych akcji do umorzenia. Akcje funduszu mogą służyć teraz jako "stabilizator" ceny akcji. Przy zbyt wysokiej cenie mogą zasypywać a przy niskiej dokupywać. Dlaczego? Bo celem w jakieś perspektywie czasowej wydaje się wyjście z giełdy a niższy kurs daje w potencjalnym wezwaniu możliwość niższej ceny. Sytuacja rekordowych wyników daje z jednej strony kasę na ich wykup z drugiej ryzyko zbyt wysokiej ceny akcji i tym samym ewentualnej znacznie większej kasy na ich wykupienie. Wszystko zależy czy są "większe podmioty", chętne na kupno akcji których coraz mniej.
Warto pamiętać, że dyrektor finansowy Mercator sprzedał kilka tysięcy akcji po 18 zł, kiedy już doskonale wiedział co się dzieje w firmie. Co się potem stało z kursem, proszę sprawdzić.
To samo na rynku złomu. Najwyższe ceny od lat 90 i najstarsi złomiarze takich czasów nie pamiętają. A oprócz skupu złomu, handluje się też wyrobami i ludzie wykupują wszystko co przyjdzie a da się wykorzystać.
Kto posluchal mnie ten dobrze zrobil. Ale to nic. Tu C/z bedzie nieco ponad 3 po wynikach. 20zl to pierwszy przystanek miedzy wynikami za I a II kwartal.