• Wezwanie Autor: ~Aga [31.1.84.*]
    Co sądzisz TUP o takim scenariuszu? Moritz już nie ma z kim handlować.
  • Re: Wezwanie Autor: ~TUP [5.184.203.*]
    Mówisz, że te 53k to Moritz? Według mnie nie. To jest ktoś kto kupił po 1,xx i chce się pozbyć ze 100% zyskiem albo straszak który zrobił swoje. Przecież 27 są wyniki i wszystko pewnie wróci do normalności tylko na jakim poziomie. Nie uwierzycie ale myślałem, że jak przestanę się odzywać to pójdzie w górę i trochę szło aż Pan 53k postanowił wszystko zepsuć.
    Ten co brał po 2,3-2,4 to teraz nieźle trzęsie portkami. Alta to niestety taka spółka. Mała płynność, a do tego jak rośnie to szybko jest ubijana przez podaż, a popytu brak. A prezes jak zwykle siedzi sobie cicho, nic nie zrobi żeby wzrost miał jakieś fundamenty itd. Dlatego jesteśmy tam gdzie jesteśmy.
  • Re: Wezwanie Autor: ~Aga [31.1.84.*]
    Skorekcić żeby dokupić. Ważniak...
    Nie zaryzykowałby tego, że mu to ktoś weźmie.
    Ucieknie. Automat.
  • Re: Wezwanie Autor: ~TUP [77.253.176.*]
    Tylko wtedy by tak zrobił jeżeli to on zrobił ten wzrost i wie że innych chętnych nie ma. Tak czy owak to dla nas źle bo albo kupuję tylko jeden gość i zrobi co będzie chciał albo ktoś postanowił się pozbyć 53k i nie wiadomo czy 2 z przodu to wytrzyma. Największym problemem jednak jest kompletny brak informacji ze spółki, jak już coś jest to dobijające kurs - to jest dramat i bez tego nic z tego nie będzie.
    Ja bym nie demonizowała, albo chce przystopować kurs pod niską średnią wezwania, albo chce sprzedać po tyle i już, bo jakby ukrył to by rynek myślał że jest tego jeszcze więcej. A co jak nastąpi transakcja kupna tych 50 tysi?
    Oby to ktoś wziął bo jak nie to korekta będzie głęboka przy tej płynności. A do tego jeszcze wyniki 27 przed nami. Tam już nic nie przeszacują, chyba że w dół. Wiem jestem pesymistą tak już mam szczególnie w przypadku tej spółki.
    I tego się trzymajmy, bo jak narzekasz to jakoś kurs rośnie:) Miłego weekendu TUP.
    I wzajemnie. Tak na marginesie to nie myślisz np. oglądając reklamę BGŻ BNP Paribas o banku wspierającym zrównoważony rozwój itp. że byliby super ambasadorem Siewierza. Jakbym był Moritzem to od razu łapię za telefon i próbuję razem z nimi zrobić jakiś biznes, dałbym im działkę, lokal w Siewierzu, wspólną reklamę ogólnopolską bym zrobił, że w Siewierzu powstaje miasteczko, które od początku jest budowane na zasadach zrównoważonego rozwoju itd. Ale to może tylko ja tak myślę albo Moritz ma gdzieś promocję. Woli wydawać naszą kasę na projektowanie części dzielnic Tychów, z czego nic nie wychodzi, a nie popchnąć Siewierz na "szerokie wody". I komu on chce to sprzedać żeby wypłacić tą dywidendę? To tyle ode mnie.
  • Re: Wezwanie Autor: comtrader_optymista [91.239.154.*]
    Dnia 2021-05-14 o godz. 20:45 ~TUP napisał(a):
    > I wzajemnie. Tak na marginesie to nie myślisz np. oglądając reklamę BGŻ BNP Paribas o banku wspierającym zrównoważony rozwój itp. że byliby super ambasadorem Siewierza. Jakbym był Moritzem to od razu łapię za telefon i próbuję razem z nimi zrobić jakiś biznes, dałbym im działkę, lokal w Siewierzu, wspólną reklamę ogólnopolską bym zrobił, że w Siewierzu powstaje miasteczko, które od początku jest budowane na zasadach zrównoważonego rozwoju itd. Ale to może tylko ja tak myślę albo Moritz ma gdzieś promocję. Woli wydawać naszą kasę na projektowanie części dzielnic Tychów, z czego nic nie wychodzi, a nie popchnąć Siewierz na "szerokie wody". I komu on chce to sprzedać żeby wypłacić tą dywidendę? To tyle ode mnie.

TUP.... Ty naprawdę jesteś niereformowalny....
    Ale wiesz co?
    Narzekaj dalej! :-)

comtrader

• Re: Wezwanie Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Comtrader mnie tu nie ma... wiec się nie wypowiadam...

Ale na Alcie ... tradycyjnie nic się nie dzieje ... prezes nadal nic nie robi...

Nic nie pisałem ponieważ mnie tu nie ma :)) 

Ps. mówcie jak się coś ruszy.... to kto wie może jeszcze raz spróbuję wejść i na alcie... tym razem zarobić ....

Z poważaniem.... były ....
    Chyba Wy nadal nie rozumiecie. Prezes ma specyficzne poczucie czasu, ale jestem zdania że cały czas coś knuje i gra w szachy....byle nie sam ze sobą;) Do czegoś jesteśmy mu potrzebni i trzeba za to się podzielić, jak to przy szabasowych świecach.
    Dnia 2021-05-15 o godz. 08:21 ~Aga napisał(a):
    > Chyba Wy nadal nie rozumiecie. Prezes ma specyficzne poczucie czasu, ale jestem zdania że cały czas coś knuje i gra w szachy....byle nie sam ze sobą;) Do czegoś jesteśmy mu potrzebni i trzeba za to się podzielić, jak to przy szabasowych świecach.

No tak... albo... jako akcjonariusze to byliśmy potrzebni, ale że wciąż nimi jesteśmy to coś trzeba z nami począć. :-)
    Poza tym te fundusze się jeszcze plączą i one też na blask tych szabasowych świec patrzą...

comtrader
  • Re: Wezwanie Autor: ~stanisław [79.186.170.*]
    Dnia 2021-05-15 o godz. 03:04 ~Kr napisał(a):
    > Comtrader mnie tu nie ma... wiec się nie wypowiadam...
    >
    > Ale na Alcie ... tradycyjnie nic się nie dzieje ... prezes nadal nic nie robi...
    >
    > Nic nie pisałem ponieważ mnie tu nie ma :)) 
    >
    > Ps. mówcie jak się coś ruszy.... to kto wie może jeszcze raz spróbuję wejść i na alcie... tym razem zarobić ....
    >
    > Z poważaniem.... były ....

Kr. zrozum.. na Alcie trwa proces odwracania trendu spadkowego na wzrostowy. Wszystkie akcje którymi ktoś sypał na niższych poziomach zostały zebrane. W mojej ocenie jesteśmy w fazie akumulacji i wymiany akcjonariatu. Taki proces potrzebuje czasu. Jak się dowiemy, że prezes jednak "coś robi" , to uwierz mi .. bedziemy na zupełnie innych poziomach, a przy takim ff , może być ciężko wskoczyć do gry. To Ty musisz wyprzedzić ruch , nie odwrotnie. Ja tak gram :)))
    Stara dobra szkoła Stanisław...timing is King. Pozdrawiam.
  • Re: Wezwanie Autor: ~Nowy [31.183.243.*]
    Trochę szkoda ~defenetre , który chyba dłuższy czas siedział na Alcie, a później wyskoczył w okolicach 1.40, tuż przed wzrostami...
  • Re: Wezwanie Autor: ~TUP [5.184.233.*]
    Ciekawe jak długo będzie sprzedawał te 53k po 2,42? I czy tylko tyle chce opchnąć?
  • Re: Wezwanie Autor: ~stanisław [83.23.129.*]
    Dnia 2021-05-17 o godz. 11:36 ~TUP napisał(a):
    > Ciekawe jak długo będzie sprzedawał te 53k po 2,42? I czy tylko tyle chce opchnąć?

Jak widać raczej nic nie chciał opchnąć, a bardziej zależało mu by kupić.
    Przecież tam leży na 2,41-2,42 ile chcesz w ukryciu. Jeszcze co najmniej 35-40k. Ukrył to bo zobaczył co się stało w piątek jak pokazał ile chce opchnąć
  • Re: Wezwanie Autor: ~Aga [31.0.60.*]
    Resztówki funda?
    Jakby nie był golcem to odebrał by za kasę od babci na rachunku cioci i nie musiałby się tak pocić...z upychaniem na zlecenie dyrektora. Bez listy restrykcyjnej da się też żyć.
    To nie fund. Chyba, że po tych 53k pojawi się więcej to wtedy może tak. Pytanie czy ktoś to weźmie i sprawdzi?
    Dnia 2021-05-17 o godz. 16:27 ~TUP napisał(a):
    > Przecież tam leży na 2,41-2,42 ile chcesz w ukryciu. Jeszcze co najmniej 35-40k. Ukrył to bo zobaczył co się stało w piątek jak pokazał ile chce opchnąć

TUP... no proszę Cię...
    Ty przecież inteligentny gość jesteś...
    Pomyśl czasem nad tym, co piszesz.

comtrader
    BGŻ BNP i akcja kredytowa Siewierza? To raczej wymaga rozmów na szczeblu ponadregionalnym, bardziej widzę tu Murapol. A, właśnie, kiedyś pisałam, Murapol może użyć Alty na wehikuł, więc to wezwanie to nie takie tam bezpodstawne.
    Dnia 2021-05-17 o godz. 18:22 ~Aga napisał(a):
    > BGŻ BNP i akcja kredytowa Siewierza? To raczej wymaga rozmów na szczeblu ponadregionalnym, bardziej widzę tu Murapol. A, właśnie, kiedyś pisałam, Murapol może użyć Alty na wehikuł, więc to wezwanie to nie takie tam bezpodstawne.

Hmmm...
    Niewykluczone - kwestia ceny za pakiet Moritza...
    Ale... jak to u naszych starszych braci w wierze sądzę, że najpierw poszedłby buy-back, by realny % udział Moritza zwiększył wartość.

comtrader
    Musi być tyle, żeby inwestor pozostawił sobie pakiet kontrolny rozwadniając potem kapitał nową emisją na rynku. Na ile szacujesz Hlamata Holding i rodzinę? Na rynku już nie ma dużo wolnego towaru.
    Investors pokaże się na WZA ale termin jeszcze odległy.
    Dnia 2021-05-18 o godz. 07:50 ~Aga napisał(a):
    > Musi być tyle, żeby inwestor pozostawił sobie pakiet kontrolny rozwadniając potem kapitał nową emisją na rynku. Na ile szacujesz Hlamata Holding i rodzinę? Na rynku już nie ma dużo wolnego towaru.

Ale tu na Alcie są jeszcze pokaźnie pakiety funduszy...
    Od ich postawy i dążeń sporo zależy.

Myślę, że Moritze kontrolują tak z 60%, ale nie mam jakiś konkretnych argumentów historycznych na poparcie tej tezy.
    Ale te 60% + prawie 20% w rękach funduszy pozostawia tylko ok. 20% free floatu.

comtrader
    No co Ty...oficjalnie jest https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ALTA/akcjonariat
    ale ja odnoszę wrażenie że kontrolują po cichu znacznie więcej
    Dnia 2021-05-18 o godz. 15:52 ~Aga napisał(a):
    > No co Ty...oficjalnie jest https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ALTA/akcjonariat
    > ale ja odnoszę wrażenie że kontrolują po cichu znacznie więcej

Hmm...
    Zwróciłaś uwagę na datę aktualizacji informacji na Bankierze?

Ja wsparłem się StockWatchem:
    https://www.stockwatch.pl/gpw/alta,akcjonariat,wskazniki.aspx#informacje 
    ale też Stooq to potwierdza:
    https://stooq.pl/q/h/?s=aat

Bo mówimy o liczbie % posiadanych akcji, a nie o % głosów na WZA.

comtrader

Dnia 2021-05-19 o godz. 07:48 comtrader_optymista napisał(a):
    > Dnia 2021-05-18 o godz. 15:52 ~Aga napisał(a):
    > > No co Ty...oficjalnie jest https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ALTA/akcjonariat
    > > ale ja odnoszę wrażenie że kontrolują po cichu znacznie więcej
    >
    > Hmm...
    > Zwróciłaś uwagę na datę aktualizacji informacji na Bankierze?
    >
    > Ja wsparłem się StockWatchem:
    >https://www.stockwatch.pl/gpw/alta,akcjonariat,wskazniki.aspx#informacje
    > ale też Stooq to potwierdza:
    >https://stooq.pl/q/h/?s=aat
    >
    > Bo mówimy o liczbie % posiadanych akcji, a nie o % głosów na WZA.
    >
    > comtrader
    >

Bankier pokazuje % liczbę głosów na WZA, co z powodu akcji uprzywilejowanych znacznie się różni od % posiadanych akcji.
    Natomiast co do tego, że prawdopodobnie mają więcej niż dane oficjalne oczywiście się zgadzam.

comtrader
  • Re: Wezwanie Autor: ~Aga [37.249.110.*]
    Kontrolę daje ilość głosów, również rodzi obowiązki informacyjne i progi wezwań. Moritzowi czas się kurczy. Coś musi zrobić.
    Dnia 2021-05-19 o godz. 14:09 ~Aga napisał(a):
    > Kontrolę daje ilość głosów, również rodzi obowiązki informacyjne i progi wezwań. Moritzowi czas się kurczy. Coś musi zrobić.

W zależności od zapisów statutowych przeważnie pełną kontrolę daje już 50% + 1 akcja, a w przypadku rozdrobnienia akcjonariatu czasem nawet znacznie mniej.
    Natomiast dyskutowaliśmy chyba o szacowaniu free floatu i ilościach do ewentualnego skupienia w przypadku squizee outu...

comtrader

Niee, mi bardziej pasuje hipoteza o wypłaceniu kasy sobie po zebraniu max akcji i sprzedaży pakietu kontrolnego jako wehikułu na GPW. Nowy inwestor robi emisję. Po skoku stóp procentowych albo zbyt dużym zadłużeniu i chęci zmiany struktury bilansu niższy koszt kapitału.
    Dnia 2021-05-19 o godz. 18:17 ~Aga napisał(a):
    > Niee, mi bardziej pasuje hipoteza o wypłaceniu kasy sobie po zebraniu max akcji i sprzedaży pakietu kontrolnego jako wehikułu na GPW. Nowy inwestor robi emisję. Po skoku stóp procentowych albo zbyt dużym zadłużeniu i chęci zmiany struktury bilansu niższy koszt kapitału.

Ok, ale nawet w przypadku takiej tezy tematem do dyskusji jest liczba akcji do zebrania (jeśli nie chce się być spółką publiczną) albo liczba akcji do "olania" (emisja bez PP) tudzież "wydojenia" jeśli robi się emisję z PP.

I nie do końca kojarzę w jakim celu o skoku stóp % piszesz....
    Obecna struktura bilansu Alty wykazuje praktycznie całkowity brak zobowiązań - więc na tą chwilę jej to właściwie nie dotyczy.

Można oczywiście nabrać jakiś zobowiązań i z późniejszej emisji je pokryć, ale to paradoksalnie fajny scenariusz, bo przed emisją kurs zapewne poszybowałby w górę tak by nowe akcje np. po 7 zł łykano jak świeże bułeczki.

comtrader
    Chodzi o stopy procentowe i koszt długu obligacyjnego, Murapol i drogę na skróty po emisję. Takie tam luźne przemyślenia;) Jeszcze sporo czasu do wzrostu kosztu długu, ale sekwencja zdarzeń cyklu gospodarczego mocno prawdopodobna.
  • Re: Wezwanie Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Dnia 2021-05-19 o godz. 21:31 ~Aga napisał(a):
    > Chodzi o stopy procentowe i koszt długu obligacyjnego, Murapol i drogę na skróty po emisję. Takie tam luźne przemyślenia;) Jeszcze sporo czasu do wzrostu kosztu długu, ale sekwencja zdarzeń cyklu gospodarczego mocno prawdopodobna.

Tylko nie mówicie ze udało się wam jakoś porównać Murapol do Alty !!
    Wow taki porównanie to byłby majstersztyk :))
    Są w bliskiej zażyłości.
  • Re: Wezwanie Autor: ~świstak [31.182.249.*]
    Ciekawe który z was trzyma z innowiercą ?
    A może wszyscy ??
    Dnia 2021-05-20 o godz. 21:27 ~świstak napisał(a):
    > Ciekawe który z was trzyma z innowiercą ?
    > A może wszyscy ??

Pisze się "starszym bratem w wierze". https://rankprogress.prywatneforum.pl/images/smilies/tongue.png

comtrader
  • Re: Wezwanie Autor: ~TUP [83.18.243.*]
    Powiedzcie mi, co wy sądzicie o takim zachowywaniu się kursu jak w ostatnich dniach? Akumulacja, czy dystrybucja? Moja teoria jest oczywiście pesymistyczna, a wasza?
  • Re: Wezwanie Autor: ~Aga [77.112.31.*]
    Moja kieruje się w kierunku ustalania kursu średniego z okresu? hmmm...
    Dywidenda za 2020r. już jest uchwalona, ale co dalej z buy-backiem? Czy myślicie, że jest możliwy w najbliższym czasie? Co sądzicie w tym temacie?
    Dnia 2021-07-16 o godz. 20:03 ~Nowy napisał(a):
    > Dywidenda za 2020r. już jest uchwalona, ale co dalej z buy-backiem? Czy myślicie, że jest możliwy w najbliższym czasie? Co sądzicie w tym temacie?

Odświeżam pytanie, bo w sumie chyba nikt nie odpowiedział...
  • Re: Wezwanie Autor: ~TUP [87.205.231.*]
    O wezwaniu raczej nie ma co myśleć. To, że kurs jest powyżej 3 zawdzięczamy dywidendzie. Żeby po tym wszystkim nie spadł, potrzeba nam deklaracji wypłaty dywidendy też w przyszłym roku. Bez tego raczej nie urośniemy, a na tak rozgrzanym rynku, w przypadku głębszej korekty możemy nawet zaliczyć dużo niższe poziomy. Szkoda
    Dnia 2021-09-01 o godz. 16:23 ~TUP napisał(a):
    > O wezwaniu raczej nie ma co myśleć. To, że kurs jest powyżej 3 zawdzięczamy dywidendzie. Żeby po tym wszystkim nie spadł, potrzeba nam deklaracji wypłaty dywidendy też w przyszłym roku. Bez tego raczej nie urośniemy, a na tak rozgrzanym rynku, w przypadku głębszej korekty możemy nawet zaliczyć dużo niższe poziomy. Szkoda

TUP jak zawsze pesymistycznie zabrzmiałeś. Czy to upoważnienie do wykupu jeszcze obowiązuje? Czy jest kapitał rezerwowy na nabycie akcji własnych? Pamiętasz TUPie co pisał zarząd w raportach o polityce dywidendowej? Paradoksalnie nie twierdzę, że nie możesz mieć racji, trzeba się zastanowić co prezes może zrobić, jeśli spółka będzie realizować sprzedaże zgodnie z planem. Co z tymi pieniędzmi? Koszty prowadzenia firmy i wynagrodzenie zarządu to jedno, a reszta na co? Dywidendy? Buy back? A może coś innego...? Tego nie wiemy, ale możemy sobie pomarzyć;)...

[x]
ALTA 0,00% 1,93 2025-09-22 09:08:46
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.