Ktoś ładnie zmanipulował kurs taką podażą, wyniki były wiadome od około 14 a nic wielkiego z kursem się nie działo, ktoś walnął ładną sprzedaż niedługo przed końcem sesji, w mojej opinii inwestorzy mało doświadczeni tzw. "leszcze" jak zobaczą taki spadek i nie będą wiedzieli, że jest to typowa manipulacja kursem którą można wywnioskować po samym wolumenie to pomyślą, że raport jest fatalny i widząc stratę zaczną sprzedawać ze stratą, wtedy ktoś pięknie ustawi koszyczek i tak się robi pieniążki na naszej giełdzie :D
Tak to właśnie jest na naszej bananowej. Raport bardzo dobry, jest progres o 50% r/r
Od lat 1 kwartal jest najslabszy a mimo to spolka zwiekszyla znaczaco zyski
Do kasy spolki wpadlo dodatkowe 900k gotowki czyli wzrost o 30%
Nie ma zadnych podstaw do spadku a wrecz przeciwnie. Powinny w mojej ocenie byc gorne widly ale ladnie zmanipulowali kurs.
Zaraz po raporcie kurs ciagniety w gore i pojawily sie standardowo zlecenia na s w duzej ilosci. Po pewnym czasie znikly by znowu pojawic sie na koniec sesji
Do miesiaca czasu wejdzie nowy system a z nim nowe umowy i zwiekszenie przychodow i zyskow.
pamiętam co tu było moim zdaniem trzeba tu odebrać dużo akcji i dopiero urośnie bo ktoś chce właśnie sprzedać w takich cenach zresztą nie ma to większego znaczenia ważne gdzie bedzie kurs np za rok
Może nie odebrać - a chcieć mieć te akcje. Żeby przyszli tu nowi inwestorzy, potrzebny był lepszy raport. Spółka przyzwyczaiła do miliona zysku, mniej to za mało by kurs rósł. Taki mamy klimat. Dlaczego nie ma miliona - jest to widoczne w raporcie, ale jest to przesłanka do tezy, że następny raport również będzie chudy ( albo jeszcze chudszy ). Wszystko mogą zmienić infa o kontraktach, ale tych spółka nie podpisuje.
Podyskutujmy, wiatrak. 1. "Spółka przyzwyczaiła do miliona zysku"
Ad. 1. Spółka nie przyzwyczaiła do miliona zysku. Spółka zanotowała najwyższy wynik w swojej historii za Q1.
2. "jest to przesłanka do tezy, że następny raport również będzie chudy ( albo jeszcze chudszy )."
Ad. 2. Wyjaśnij, w jaki sposób rekordowy wynik spółki w Q1 jest przesłanką do wnioskowania o słabym raporcie za Q2.
3. "Spółka nie podpisuje nowych kontraktów"
Ad. 3. Wskaż źródło informacji.
1. Moim zdaniem - przyzwyczaiła. O rozczarowaniu świadczy wyprzedaż ( która, jak zakładam, jeszcze się nasili ). 2. Bedzie chudszy, ponieważ spółka zwiększyła znacząco zatrudnienie, a to przełoży się na gorszy wynik ( bo koszty pracy są bardzo wysokie ). 3. Nie podpisuje, bo brak progresji przychodów. Źródłem informacji jest sam raport.
1. "Twoim zdaniem" jest tutaj kluczowe :) Przyzwyczaiła - kogo? Rozczarowanie - czyje? Bo na pewno nie inwestorów, którzy spółkę znają i obserwują od dawna :)
2. Spółka znacząco zwiększyła zatrudnienie, to prawda. Opinia, jakoby zatrudnienie miało przełożyć się wyłącznie na koszt, a na przychody już nie, jest...interesująca :)
3. Jak wykazałem w poprzednim komentarzu, progresja przychodów rdr jest imponująca. Czy wiesz, kiedy spółka ostatnio informowała w ESPI o nowej umowie....? A ja wiem - w 2017r. Czy to znaczy, że spółka od 2017r. nie podpisała nowych kontraktów? No powiedz :)
Nie zgadzam się z Tobą w żadnym z ww. punktów, nie po raz pierwszy zresztą, ale dzięki za dobrą dyskusję!
1. Ale to oczywiste, że wyrażam moje opinie i wyłącznie w imieniu własnym :) Kogo rozczarował raport - sprzedających. Kto poczuł się utwierdzony w przekonaniu, że raport jest dobry - raczej nie sprzedawał ( no chyba, że liczył na tańsze odkupienie ). Jesteśmy tu długoterminowo, zatem na pewno obserwujemy nastawienie innych akcjonariuszy i ich oczekiwania. Jeśli są przesadnie optymistyczne - niczego dobrego dla krótkoterminowych notowań to nie wróży. A przed raportem oczekiwania były wygórowane. 2. Przełoży się być może na wyniki, ale w dłuższym okresie. A my gaworzymy o 2Q przecież. 3. Informowała o umowie 01.10.2020.
Dobre odpowiedzi. Z tymi już nie bardzo mogę się nie zgodzić.
Prywatnie - mam spory niedosyt. Połakomiłem się na dokupienie pakietu przed raportem, wziąłem niewiele poniżej 2zł. W rezultacie w piątek nie miałem wolnych środków, no i....carramba. A najgorsze, że narzekać mogę wyłącznie na własną głupotę, i brak trafnej oceny reakcji ulicy na raport. Ale, jak powiedziałeś, chwilę tu już siedzimy, i pewnie posiedzimy. Za kilka kwartałów planuję z rozrzewnieniem wspominać tę irytację, że mogłem kupić 20gr/akcje taniej :)
1. Spółka ma dość duży potencjał i to ze nie rzuca espi co 5 min o byle ruchu to dobrze.
2. Zachowanie kursu może wynikac z wielu rzeczy, bo bardzo słaba jest płynność i niewielkim kapitałem można sterować.
3. Bardzo dobrym sygnałem jest cisza na forum, a właściwie brak troli. Podoba mi się poziom powyższej dyskusji i to też dobrze świadczy o akcjonariacie, że nie ma rzucania błotem.
4. Zgadzam się że zwiększenie zatrudnienia to bardzo dobra a nie zła informacja. Nikt nie zatrudnia ludzi z powodu braku kontraktów.
Ja sobie dokupiłem dzisiaj po 1,8zl i jestem zadowolony. Mimo że mnie też irytuje zachowanie kursu to cierpliwość tutaj jest istotna.
Dzięki za dobre słowo, kolego PG!
Co prawda z rzadka, ale zdarza się nam wymieniać krótkie uwagi z Matizem i Wiatrakiem. Niekiedy trudno być obiektywnym, i wtedy te opinie bywają podszyte życzeniowością, ale mimo to dobrze zestawić własne zdanie z czyimś. Fajnie, że dorzuciłeś swoje 3 grosze - liczę, że nie ostatni raz! :)
Ktos nam ten kurs ubija. Przecież nikt normalny nie sprzedaje teraz na spadku żeby trcić. Nie ma też żadnej negatywnej informacji, więc pod co ten spadek?