• Cisza przed wynikami Autor: axn [83.24.38.*]
    zamilkło coś nasze forum przed raportem za Q1.Jestem ciekaw jakie obstawiacie wyniki? W tym rozdaniu prawdopodobnie dowiemy się między innymi czy zarząd Agroligi okaże się sprytniejszy zarządu od Kernela? Czy nastąpiło przesunięcie sprzedaży oleju z Q42020 na Q1 2021? Czy dla C/Z zobaczymy ponownie 2 z przodu i będzie to najzyskowniejsza spółka na NC i najbardziej niedowartościowana? Czy 2021 będzie najlepszym dotychczas rokiem w historii firmy?
    Ja liczę, że 17 maja wszystkie odpowiedzi będą wskazywały na TAK .a jak będzie to dowiemy się już w poniedziałek tym czasem czekam na IMC .
  • Re: Cisza przed wynikami Autor: ~Stefan [79.184.238.*]
    W 1Q20 była strata 772 tys. EUR. W 1Q21 mamy umocnienie hrywny o ponad 6% (w 1Q20 było osłabienie o 13,5%), wyższe ceny produktów rolnych oraz działającą bioelektrownię. Przy bardzo ostrożnym założeniu, że będziemy mieli taki sam wynik tylko z plusem (czyli +772 tys.) to mamy prawie 4 EUR EPS co daje C/Z około 2,5. To wg mnie przy założeniu, że nie przesunęli części produkcji z 4Q20 na 1Q21. Jeśli to zrobili to będzie kosmos.
  • Re: Cisza przed wynikami Autor: ~rolnik [90.156.32.*]
    Ja nie liczę na żadną rewelacje za IQ. Rewelacja będzie dopiero po zbiorach ziarna słonecznika w 4Q i w kolejnych.
    Liczy się gra conajmniej w średnim terminie. https://forsal.pl/biznes/rolnictwo/artykuly/8160867,ceny-zywnosci-na-swiecie-rosna-bedzie-drozej.html
  • Re: Cisza przed wynikami Autor: ~axn [83.24.38.*]
    zgadza się w długim terminie na spółkach ukrainskich powinno być bardzo dobrze zważywszy że wszyskie są po inwestycjach i zaczynają mocno kapitalizować. Widzialem raport IMC wg. mnie bardzo dobry. Nadwyzki kapitału i niski poziom kredytowania. Agrolidze należy się również znacznie wyższy kurs - aktualny to super promocja. a patrząc na zaraportowane bardzo niskie przychody za Q4 mam teorię, że zarząd przewidział wysoki popyt na olej i przesunął sprzedaż na Q1 i /lub Q2, sprzedając tylko tyle ile było niezbędne. Krótko mówiąc spodziewam się w poniedziałek milej niespodzianki , a jak będzie czas pokaże.
  • Re: Cisza przed wynikami Autor: masekrut555 [89.231.197.*]
    Ja chciałbym żeby Agroliga wyszła już z NC. Nie sprzyja jej siedzenie tutaj ;/
    bonanza przed nami od wrzesnia 2021:

According to her, in 2020/21 MY, sunflower production decreased by 5 million tons compared to 2019/20 MY. 
    “The rise in prices will provoke the expansion of areas under sunflower in Russia, Ukraine and Romania, which is one of the leading suppliers of products from the EU. -  up to 57 million tons ", -  predicts analyst.
    In particular, as Kristina Serebryakova notes, a new record for sunflower production is expected in Ukraine, if weather conditions permit.
    As a reminder, according to USDA forecasts, the sunflower harvest in Ukraine in 2021/22 MY is expected at 16.7 million tons , which is   2.6 million tons or ▲ 18% higher than the harvest in 2020/21 MY
  • Re: Cisza przed wynikami Autor: ~axn [83.24.39.*]
    tym lepiej - czuję tu zapach pieniędzy :)
    Jeśli AGL myśli o przejściu na GPW to powinna zacząć poważniej podchodzić do kwestii relacji inwestorskich i nie publikować raportów kwartalnych z partyzanta w trakcie sesji. Ciekawe jak będzie dzisiaj.
    zbeształem pana prezesa mailowo, liczę że wyciagnał wnioski
    Chyba posłuchał
  • Re: Cisza przed wynikami Autor: axn [83.24.39.*]
    Rolnik ale mu nagadałeś - 19.00 i ciągle nic :) oby w terminie się wyrobił.
    Jak to jutro nie odleci w kosmos to ja wymiękam. Rok temu strata 772 tys. EUR, teraz 2 989 tys. EUR zysku.
  • Re: Cisza przed wynikami Autor: ~Lucas [37.47.150.*]
    Piekny wynik.
  • Re: Cisza przed wynikami Autor: ~rolnik [91.230.17.*]
    przychody ku mojemu zaskoczeniu przesuniete, jak mowiliscie.
    wynik ladny
    ja i tak czekam jednak na nowe zbiory
    A czy mamy pewność, że przesunięte ? Przychody rok temu 20 682, teraz 23 382. Różnica 2,7 mln EUR. Kurczę, Prezes mógłby napisać chociaż ze 2-3 zdania: co, jak, dlaczego ? A tak trzeba kminić samemu.
  • Re: Cisza przed wynikami Autor: ~Stan [46.204.3.*]
    Pięknie !!!
[x]
AGROLIGA -0,92% 21,60 2026-04-02 16:44:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.