Ogolnie z tym odcinaniem dywidendy od kursu to jest jakas lipa - bo jak sie popatrzy na taki OPTEAM - jak ktos zobaczy wykres takiej spolki to by musial czytac informacje z kilku poprzednich lat aby sie dowiedziec co bylo dokladnie grane na tej spolce - a tak to zobaczy wahania kursu ze ho ho i niekoniecznie bedzie chcial w nich zainwestowac.
W dniu ustalenia prawa do dywidendy od ceny akcji odcinana jest wysokość dywidendy . A pózniej ten kurs podlega zasadom gry rynkowej i na ogół rośnie bo mniejsza cena staje sie atrakcyjna i jest na akcje popyt . Na ogół cena po pewnym czasie wraca jakby do normy lub nawet idzie dalej w górę , wszystko zależy od informacji jakie napływają ze spółki - dobre lub złe i cena na nie reaguje . Może być tak ,że po odcięciu dywidendy cena nigdy nie wraca do poziomu z przed dywidendy , ale to się rzadko zdarza . Zależy od kondycji spółki .
Nie jesteś zarejestrowany więc nie powinienem z Tobą polemizować. Zatem zrobię wyjątek.
Wyobraź sobie,że są giełdy gdzie sywidendy są wypłacane 1 raz w roku ( USA,Polska,Europa) 2 razy w roku (USA, Wielka Brytania) 4 razy w roku (USA) 12 razy w roku USA).
Układasz portfel w układzie Paretto czyli 30 % portfela w dywidendy miesieczne ,70 % portfela w dywidendy kwartalne. Oznacza to ,że 8 spółek to dywidendy miesięczne, 18 dywidendy kwartalne. Razem masz 26 dywidend czyli tyle ile jest tygodni w półroczu. Taki portfel budowałem przez 7-8 miesięcy i dzisiaj dywidendę otrzymuję w każdy piątek na poziomie 0,3 % czyli div yield ~=~ 15,6 %...
Popatrz ani razu nie wspomniałem o cenach...Mnie interesuje div yield...I do portfela mogę dołączyć spółkę z div yield > 16 % w skali roku.
Dlaczego zatem ATENDE ? Kupno po 5,5 . Dywidendą 1 /5,5 = 18,8 %...
Z tego co wiem to 18,8 % > 16 %...
Pozdrawiam serdecznie z wyrazami szacunku oraz poważaniem
Zwolennik dywidend NYSE lub szalony matematyk
Bardzo ciekawe podejsce do inwestowania :) Warte rozwazenia.
Tylko tak sie zastanawiam nad spolkami placacymi 12 razy w roku dywidende - czyli oni musza miec wszystko dokladnie policzone raz w miesiacu i wyplacac od tego dywidende - moglbys podac przyklad takiej spolki.
Najlepszym przykładem są spółki o symbolu O oraz ORC czy SFL.
Na www.finviz.com znajdziesz odpowiedzi. Na www.dividendinvestor.com też...
Niektóre płacą od 1994 roku...pozdrawiam z wyrazami szacunku
Ok 12-14% w skali roku. Wszystko jasne. Dzięki za merytoryczna i kulturalną odpowiedź. Aż jestem zaskoczony wszak tu wszędzie tylko ignorancja i chamstwo.
Pozdrawiam.
Chyba coś z liczeniem nie tak albo nie rozumię. Czy masz 100 spółek miesięcznych czy jedna to i tak masz 0.3 % od kapitału. Razy 12 to jest 3,6 procenta plus 4x0.3=1.2. Czyli 4,8 procenta
Dobrze to policzyłem?
W portfelu wystarczy mieć 26 spółek. 18 z dywidendą kwartalną i 8 z dywidendą miesięczne. Ważne aby div yield portfela był powyżej 12 - 14 % w skali roku. Wszystko powyżej tego przedziału jest dodatkowym bonusem.
Założenie. Masz stopę dywidendy na poziomie 15 % w skali roku. 0,15 /52 = 0,3 % tygodniowo. Jak PLN spada vs USD to dobrze. Jak USD spada vs PLN też dobrze.
Pozdrawiam z wyrazami szacunku oraz poważaniem.
Hej - no to juz sie zarejestrowalem ale ze nickow marcin jest od liku wiec dalem sobie nick bystra80 :) Bystra od miejscowosciw gorach a 80 to moj rocznik :p takze ja nie bede zasmiecal tego forum i dziekuje za wyczerpujace informacje Pozdrawiam Marcin.
Dnia 2021-05-13 o godz. 13:56 filand napisał(a): > W portfelu wystarczy mieć 26 spółek. 18 z dywidendą kwartalną i 8 z dywidendą miesięczne. Ważne aby div yield portfela był powyżej 12 - 14 % w skali roku. Wszystko powyżej tego przedziału jest dodatkowym bonusem. > > Założenie. Masz stopę dywidendy na poziomie 15 % w skali roku. 0,15 /52 = 0,3 % tygodniowo. Jak PLN spada vs USD to dobrze. Jak USD spada vs PLN też dobrze. > > Pozdrawiam z wyrazami szacunku oraz poważaniem.
Napisz proszę, jak w takiej sytuacji załatwia się sprawy podatkowe i na jakiej platformie utrzymujesz te akcje. Słyszałem, że niektóre platformy pobierają prowizje, nawet do 30%, od dywidend. Nie bardzo też rozumiem dlaczego utrzymujesz aż 26 spółek, co wydaje się kłopotliwe. Ten sam efekt można uzyskać dzieląc dany kapitał na mniejszą liczbę spółek i zmniejszając częstość wypłat. Pozdrawiam.
Ja jako rezydent w Polsce podlegam przepisom podatkowym obowiązującym na terytorium RP.
Gdybym przebywał 183 w roku na terytorium USA lub ich terenach zamorskich ( Hawaje,Mariany itd) to podlegam opodatkowaniu obowiązującemu na terenie jurysdykcji podatkowej USA ( wyjątek Alaska bo tam mieszkaniec / rezydent dostaje dywidendę od władz stanowych).Każdy zysk osiągnięty na terenie jurysdykcji podatkowej USA podlegam opodatkowaniu 15 %.
Jeżeli Jesteś z państwa z grupy OECD (Polska i USA należą do tej organizacji) to jeśli zapłacisz 15 % podatku od przychodu z inwestycji to pozostałe 2 % w przypadku Polski musisz zapłacić do 30.04. Następnego roku kalendarzowego.
Ponieważ w Polsce osoba fizyczna płaci 17 % podatku. Nie mam informacji jak traktowane są osoby poniżej 26 roku życia...
Przepraszam ale Jestem inwestorem kapitałowym a nie doradcą podatkowym.
Pozdrawiam serdecznie z wyrazami szacunku oraz poważaniem
Zwolennik dywidend NYSE lub szalony matematyk.
Drogi Janie
26 spółek bo masz 26 tygodni w ciągu półrocza. Bez urazy ale na kalendarzu i czerwonych kółkach to zna się najlepiej Twoja Kierowniczka d/s uczuciowych...Ona wie najlepiej kiedy w kalendarzu postawić czerwone kółko.
Pozdrawiam serdecznie z wyrazami szacunku oraz poważaniem Zwolennik dywidend NYSE lub szalony matematyk