• Ile spadnie? Autor: ~Inwestor [89.64.57.*]
    Spolka ma swietne wyniki. Powoli rosnie, malo kto ja widzi, bo na forum praktycznie cisza. Powodow do zastoju w branzy narazie nie widze. W ciagu roku zakladajac, ze nie bedzie jakiegos krachu, katastrofy itp, to ile moze maksymalnie-racjonalnie spasc... do 7zl.. 6zl, ile moze maksymalnie-racjonalnie wzrosnac... do 12zl, 14zl?
    Ryzyko straty wynosi 10 - 25% kapitalu.
    Potencjal zysku wynosi 50 - 70% kapitalu.
    Zakladajac ze ryzyko straty i potencjal zysku sa rownie prawdopodobne, to bilans tej gry szacuje zgrubnie na +40% w skali roku.

Co kupowac jak nie to? Albo innymi slowy, ktora spolka wypada lepiej w takiej analizie? Albo dlaczego moja analiza jest bzdura?
  • Re: Ile spadnie? Autor: ~KubaM [31.0.32.*]
    Bzdura bo podałeś niczym niepoparte wartości procentowe...
  • Re: Ile spadnie? Autor: ~Inwestor [89.64.58.*]
    Dzieki @KubaM sluszna uwaga. Moje szacunki opieram na przewidywaniach zysku opartych o ich trend, o to ze yato sprzedaje sie w marketach budowlanych, o to ze cokolwiek szukasz z tej kategorii w allegro to toya jest najwiecej, o to ze sam kupilem okolo 30 roznych narzedzi/artykulow tej firmy i w wiekszosci jestem zadowolony (choc zdarzaja sie buble).
    Rzeczywiscie nie robie prawdziwej finansowej analizy, lecz tylko zgrubne estymaty. Zakladam tez, ze utrzymywany kurs przed pandemia na ponad 4zl przy stabilnej pozycji spolki, juz wycenil ja realnie.
    To tylko moj punkt widzenia nie pakujcie w to kasy opierajac sie o moje zdanie.
  • Re: Ile spadnie? Autor: ~Wich [83.14.59.*]
    Chciałbym przypomnieć że Yato to także gastronomia, a ta rusza i zaczynają się inwestycje. Dodatkowo jest najtańsza jeśli chodzi o chłodnictwo gdzie reszta branży podniosła skokowo ceny o 20-30% a to daje szansę na przebicie się oferty z pośród bardziej znanych producentow
[x]
TOYA 1,26% 8,87 2026-05-14 15:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.