• Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: lawyer_mz [31.0.125.*]
    Zakładam drugą część tematu ponieważ nie lubię zbyt długich bo na telefonie za dużo przewijania ;)
    Ostatnio pohandlowałem co nieco spółką XERS, na pierwszy rzut oka wydaje się być interesująca, muszę zrobić głębsze DD.
    Niestety małym minusem jest fakt, że sporo wzrosła ostatnio ale to oczywiście nie oznacza, że nie wzrośnie bardziej gdyż sporo powinno się tam dziać w najbliższym czasie.
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: lawyer_mz [31.0.125.*]
    Z ciekawostek to w piątek nabyłem mały pakiet NSPR po 0,74$ ale nie polecam, na pytania stawiane na forum dlaczego rośnie to odpowiedź jest bo jest tanio, bo są szorty, bo jest duże zainteresowanie ulicy :D
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: ~aaa [46.204.2.*]
    Ja głownie MLSS ale SLBG ostatnio nabyte. - taki producent rzutek do piłek tenisowych .

do tego czekam na DOCU i SQ. jak troche rynek ochłonie lub bedzie jakas wieksza korekta na nasdaqu
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: lawyer_mz [91.212.223.*]
    Ja też mam już takie odczucia, że ta pompka musi skończyć się korektą. Dziś posprzedaję trochę co by uwolnić gotówkę i być gotowym na ewentualne zakupy.
    Wczoraj przed sesja wybrałem kilka tematów pod ewentualne wejście ale jak rynek ruszył to nie dali szansy w sensownych cenach:
    LIFE +40%
    CNSP +24%
    BSQR +89%
    PPBT +47%
    KMPH +28%
    Takie miałem wczoraj przed sesją pomysły ale nic nie kupiłem niestety, piątek był do tego :D
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: ~aaa [31.182.161.*]
    Kupie tez pinterest po tym jak apple wprowadzi update OS-a i bedzie tam mozliwosc wylaczenia mozliwosci sledzenia „cookies” Powinno to chwilowo przeczolgać facebooka i inne spolevznosciowki. Pod Android tez bedzie to musialo byc wprowadzone.
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Ja mam w zasadzie to, co w poście z pierwszej części wątku i generalnie nie narzekam, choć niektóre pozycje przyciąłem. Np. HTBX, który własnie rośnie o 80 procent.
    Marihuana idzie w górę. APHA i ACB tez ładnie w górę.
    Zobaczymy jak skończy nam Milestone w USA - info stomatologiczne nie rozgrzało rynku, ale może trochę pomoże.
    Wziąłem jeszcze HEXO w ramach uzupełnienia zestawu marihuanowego.Kiedyś juz miałem.
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: lawyer_mz [31.0.126.*]
    Też spoglądałem na HTBX jakiś czas temu ale się nie zdecydowałam niestety. Ja dzisiaj nabyłem pakiet LAC i mam nadzieję na dalsze wzrosty spółek od litu. Co do Hexo to też sporo ostatnio urosło z 4$ w grudniu do dzisiejszych 9,5$ chociaż LAC tez z 11 na 22 poleciało, kurcze ciężko coś taniego wyszperać tam :D
    Co do moich wcześniej tu spisanych typów to ciekawa akcja na BSQR jest, wczoraj wzrost potężny i zacząłem handlować trochę w okolicach 5,3-5,5 ale dość szybko pozbyłem się pakietu bo za mocno szarpało a dziś poleciało na ponad 11$ (a teraz 8$), "scared money don't make* money" jak tam mówią hehe. Ale trzeba przyznać, że potrafią się tam dobrze bawić.
    A wogóle to mam wrażenie, że jakieś spore pieniądze postanowiły pobawić się z grającymi na krótko, podobne akcje na kilku obserwowanych walorach widzę, podpuszczanie, ze już drogo, że sporo urosło oddanie pola szortom i sru w górę :D
    A tymczasem Milestone w USA już 3,68 USD :-)
    Najważniejsze, że kurs podąża w jedynie słusznym kierunku :-)
    3,75 już :) Idą na ostro teraz, powinniśmy 4$ powitać w krótkim czasie. pięknie. Jakby tak teraz dali info o umowie następnej to wystrzeliłoby konkretnie.
    Dorzuce dzisiaj wieczorem do portfela surowcowego SBSW - Sibanye-Stillwater Ltd. ADR, gra pod surowce jak platinum palladium czy gold ,

Dr wezele - Lithium - kurcze to nie jest rzadki metal jest go sporo mna swiecie ale chyba problem w tym ze 50% projektow jest robione przez start upy a one z reguły nie dowożą projektów a juz na pewno maja opóźnienia . To chyba schęce sie na na lithum do portfela . To start up ale juz po pozwoleniach .

Zacząłem lekko przycinac MSLL - po prostu za duza pozycja ale docimam tylko delikatnie ( na pokrycie kosztow biezacych ) bo trzymam się zasady giełdowej daj rosnąć zyskom a przycinaj straty .

Dnia 2021-02-10 o godz. 07:55 ~aaa napisał(a):
    > Dorzuce dzisiaj wieczorem do portfela surowcowego SBSW - Sibanye-Stillwater Ltd. ADR, gra pod surowce jak platinum palladium czy gold ,
    >
    > Dr wezele - Lithium - kurcze to nie jest rzadki metal jest go sporo mna swiecie ale chyba problem w tym ze 50% projektow jest robione przez start upy a one z reguły nie dowożą projektów a juz na pewno maja opóźnienia . To chyba schęce sie na na lithum do portfela . To start up ale juz po pozwoleniach .
    >
    > Zacząłem lekko przycinac MSLL - po prostu za duza pozycja ale docimam tylko delikatnie ( na pokrycie kosztow biezacych ) bo trzymam się zasady giełdowej daj rosnąć zyskom a przycinaj straty .
    >

Aaa - o licie i LAC to Lawyer pisał, nie ja .

Jesli to w ogóle do mnie było, bo nick mam jednak troszkę inny ;--)
    Tak Pomyłka dr_wezol. Czy w polsce jest miejsce na portal taki jak seeking alpha ? Czy jednak rynek za biedny i za mała ilość inwestorów?
  • platformy do handlu call i putem w stanach ? Autor: ~aaa [31.182.161.*]
    Czy ktos z was handluje na callach i putach , jesli tak to przez jaka platformę ?

• Re: platformy do handlu call i putem w stanach ? Autor: lawyer_mz [91.212.223.*]
    Też jestem ciekawy, ja nie mam żadnego doświadczenia, chętnie bym lepiej poznał temat.
  • Re: platformy do handlu call i putem w stanach ? Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Ja też nie gram na opcjach, nie pomogę.

Co do giełd za Oceanem - zapowiada się dziś kontynuacja marihuanowego szaleństwa :-)
  • Re: platformy do handlu call i putem w stanach ? Autor: ~aaa [31.182.161.*]
    Poszukam platformy , widze saxo z taka ofertą ale moze cos w Stanach bedzie pewnie taniej . Moze XTB w Polsce tez to ma .

Ja do tej pory bawiłem sie tylko na opcjach na indeks WIG 20. Ale z czasem WIG20 mnie wyleczył bo w tym indeksie nie ma niczego ciekawego . Na akcjach to co innego .

• Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: ~Prorok79 [178.36.235.*]
    Cześć
    Ja powoli odrabiam straty po bankrutach US które zgarnęły mi 40% portfela , bolało.... (JcPenny/Tailored Brands/Akorn/Denbury/MNK/ASNA)
    Aktualnie mam:
    TELL (1,8$) to moja perła długoterminowa, po wystartowaniu budowy terminala LNG spodziewam się mocnego wzrostu.
    NOVN (0,88$) - wciąż mała kapitalizacja, opracowują aerozol na wspomaganie leczenia covid-19
    AMRN (5$) - po spadku wartości odrabiają ze swoją vascepą. będą wchodzic na rynek eu/china
    ANAB (21$) - jakiś biotech, nie wiem co robią, ale lubię tę ciszę na forum stockwits :-)

Napiszcie mi czy warto wchodzić w ten MLSS po tej cenie?
    Jezeli psychicznie ciężko ci akceptowac wchodzenie na szczytach to poczekaj na korekte chocby z 4,50 Wszystko masz na firum poczytaj i podejmij decyzje. To twoja kasa twoje ryzyko . My czekamy na kolejne umowy na compuflo i tyle. Jak covid sie uspokoi to szpitale zaczna myslec o innowacjach . Na razie sa zawaleni Covidem
    Nie bądź zbyt gruboskórny wobec mnie proszę. Nie jesteśmy konkurencją dla siebie na rynku Jankesów.
    Liczę na współpracę, macie dobre forum.
    Sorry , nie miało zabrzmieć gruboskórnie . Po prostu część inwestorów lepiej sie czuje psychicznie gdy kupują cos na korektach i tyle. Ja tam wole trzymac sie trendów i moge kupowac na rynku rosnacym nawet jak dotykamy szczytów .

Dzisiaj dokupiłem PInterest (PINS US ) , nie żeby było jakieś info ale mam wyznacznik trendów dotyczacych ładnych i praktycznych produktów , w postaci mojej żony, której gust nigdy nie podażał za głównym nurtem . To ona w w 2006 roku powiedziała że apple robi sliczne komputery i jeżeli ma u nas jakis stac w salonie to tylko Imac . Kupiłem IMAca 27 ale nie niestety nie kupiłem wtedy akcji :-( . 

Potem miała racje z wieloma markami i od tego momentu podsłuchuje co sie jej podoba co jest ładne , dobrze zrobione itd . Teraz mówi ze pinterest jest swietna platforma dla rzeczy , kompozycji i staje sie idealna witryna dla rzeczy ładnych i czesto bardzo drogich . Dlatego pomio ze pinterst jest na szczytach postanowiłem dokupic papier .

W druga strone tez to działa , jak opowiedziałem jej o Brasterze powiedziała ze kobiety nie kupia takiego sprzętu . Bo nikt nie che wiedziec ze jest troche w raku , jak cos jest podejrzane to wali sie do lekarza a nie kupuje gadżet .

Ot taka anegdota z życia wzieta .

Mlss dodałem do kupna jak spadnie. Martwi mnie info że insider selling... Niedużo ale jednak
    Dnia 2021-02-11 o godz. 12:13 ~Prorok79 napisał(a):
    > Mlss dodałem do kupna jak spadnie. Martwi mnie info że insider selling... Niedużo ale jednak
    ---------------------------
    Ta sprzedaż zaraportowana wczoraj była z 4 stycznia i było o tym tu sporo pisane a nawet do spółki maila wysłałem w tamtym czasie. No i jak widać te transakcje sprzedaży insajderów niezbyt zaszkodziły notowaniom.

Wczoraj była szansa na wejście po 3,5$, ja niestety sprzedałem wcześniej 1/3 po 3,22$ i chciałem odkupić już nawet wyżej ale akurat wracałem z pracy i jak podszedłem do kompa to już było w okolicy 3,7$ :(
    TELL wczoraj kupiłem po 3,54 więc prawie 100% wyżej od ciebie i zgadzam się, że ciekawy projekt mają tylko jak długo trzeba poczekać na efekty, możesz napisać coś więcej na ich temat.

Mają genialnego właściciela Souki, który często informuje akcjonariuszy przez YouTube przy porannej kawce. W tym roku plany rozpoczęcia budowy rurociągu/terminala LNG. Szkoda sprzedawać te akcje w cenie poniżej 50$ :) wejdź na stickwits, tam sporo informacji ... Ja trzymam ze względu na LNG = wodór= przyszłość. I Souki jest normalnym facetem z głową na karku, nie jakiś laluś od pokazywania palcem na power poincie.
    50$ to ambitny plan, na razie jak widziałem na zdjęciu to pusta działka tam teraz jest, jak to śpiewali "tu na razie jest ściernisko ale będzie San Francisco" :D dziękuję za informację o właścicielu bo takie detale nierzadko są najważniejsze.
    Jak codziennie 5-10% będzie rosło to szybko będzie San Francisco
    Jestem od ubiegłego tygodnia zapakowany w akcje KMPH i wcześniej ANTX po równo i z ciekawością będę obserwował zachowanie tych walorów w oczekiwaniu na decyzję FDA odpowiednio 02.03 oraz 26.02. Niezmiernie żałuje, ze nie kupiłem GTHX bo wydawało mi się już drogo po 30$ a dziś po pozytywnej decyzji zapowiada się otwarcie w okolicy 40$ mam jednak nadzieję na solidny rajd powyżej wymienionych spółek, może nie tak spektakularny ale w wymiarze choć kilkudziesięcioprocentowym.
    Na ONTX przerobili dzis juz 370 mln akcji, gdy wszystkich razem wyemitowali 230 mln :-)
    Ale wzrost słuszny - 40 procent.
    Jak widać - jakby się potrzymało, to by się zarobiło nawet na tym.
    Cierpliwość (często) popłaca.

Na wspominanym przez Lawyera PAVM też nieźle idą - juz prawie 10 mln akcji w obrocie przy 70 mln wszystkich.
    Na Milestone dziś można powiedzieć kompletny zastój - 400 tys akcji to tyle, ile wczoraj było samych szortów. Ale to może nam dobrze wróżyć.
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: lawyer_mz [31.0.127.*]
    Zdecydowanie dobrze, że na spadkach mały wolumen, nie ma paniki bo i nie ma do niej powodów, cały rynek zanurkował dziś.
    Co do ONTX to maszynka do robienia emisji ale faktycznie akcje brane w tamtym roku po 0,40$ dziś by ładnie dały zarobić, po fakcie to każdy mądry :D
    Kolejnym wyrzutem sumienia powinna być dla nas spółka RVP, o której na naszej tablicy ST ktoś wspomniał, z pomysłem nieco pokrewnym do MLSS, w tamtym roku okolice 1,5 a dziś nieco poniżej 20$.
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: lawyer_mz [31.0.127.*]
    Doctore przyjrzyj się jeszcze spółce KMPH, ja dziś wyprzedałem ATNX a dobrałem tego no i MLSS po 3,6$.
    Na teraz mają KP415, które w przypadku otrzymania etykiety 30-13 będzie mocnym katalizatorem ale dopiero KP879 może być hitem, ale to jednak dalsza przyszłość. Spółka zrestrukturyzowana finansowo, może warto coś tam kupić i zaryzykować na dłuższy termin, ja mam akcje ze średnią 9,75$ i jakby podbili na 19,5$ do decyzji FDA to puszczam połowę a resztę zakopię.
    Dnia 2021-02-17 o godz. 21:45 lawyer_mz napisał(a):
    > Doctore przyjrzyj się jeszcze spółce KMPH, ja dziś wyprzedałem ATNX a dobrałem tego no i MLSS po 3,6$.
    > Na teraz mają KP415, które w przypadku otrzymania etykiety 30-13 będzie mocnym katalizatorem ale dopiero KP879 może być hitem, ale to jednak dalsza przyszłość. Spółka zrestrukturyzowana finansowo, może warto coś tam kupić i zaryzykować na dłuższy termin, ja mam akcje ze średnią 9,75$ i jakby podbili na 19,5$ do decyzji FDA to puszczam połowę a resztę zakopię.

W istocie KMPH wygląda interesująco

• Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: lawyer_mz [5.172.237.*]
    Dzisiaj wskoczyłem w KNSA na porannym dołku po 23,01$, jest to kolejna pozycja do gry pod decyzję FDA. Instytucjonalni mają tam ponad 87% akcji, Blackrock, Vanguard, Ameri i przede wszystkim Baker Bros. Myślę, że mogą bez trudu to pociągnąć do 32-34$ przed decyzją, która ma być do 21.03. Na ST tylko 1300 obserwujących więc ulica póki co niezbyt zainteresowana.
    Obecnie jestem zapakowany po uszy w KMPH z ceną 9,85$, jeszcze w piątek dawali poniżej 10$, ATNX odpuściłem bo wyjątkowo słabo się zachowuje na tydzień przed decyzją o dopuszczenie dla Paclitaxelu.
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: ~Miras [5.173.137.*]
    Avino Silver & Gold Mines  .
    Ja w zeszłym tygodniu ponownie wszedłem w kopalnie srebra . Na reddit pospolite ruszenie na srebro wszyscy kupują na potęgę może ruszą tego srebrnego kolosa na powyżej 30$
    Faktycznie srebro ładnie performuje w ostatnich tygodniach, utrzymało 27$ a dziś ruszyło dalej na północ. Ze spółek kopalni srebra to Hecla Mining jest moim zdaniem dobrym typem, nie jest to ogromna spółka lecz już o solidnej kapitalizacji 3,5 mld ale nie takiej żeby nie szło jej bujnąć o 10-20% na sesji, dziś zyskuje +9,5%.
    W ogóle to ciekawa sytuacja nam się w USA zrobiła Russel i Dow30 na plusie, Nasdaq nurkuje 1,7% a S&P500 traci 0,5%. Już w piątek było podobnie gdy Russel2000 zyskiwał prawie 2%, ewidentnie kapitał płynie do mniejszych spółek teraz.
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: ~Miras [5.173.137.*]
    Srebrne spółki pięknie sobie radzą na reddit pospolite ruszenie kupna fizycznego srebra .
    Generalnie fizycznego srebra jest dużo mniej niż papierowego.
    Do tej pory duże instytucje krótko trzymały cenę srebra ale chyba zaczyna się to wymykać spod kontroli.
    Jak przebije 30$ a to jest bardzo prawdopodobne w najbliższym czasie to droga otwarta do 50$.
    Srebro może być kruszcem 2021 r.
    Ale dziś krwawa łaźnia się szykuje, wczoraj mnie korciło aby zredukować się trochę ale zabrakło zdecydowania niestety bo decyzja FDA dla KMPH już za tydzień a MLSS pięknie do wczoraj wyglądał i zdawać się mogło, że jakieś dobre informacje w drodze. Oby to była tylko korekta na wygrzanym rynku, a jak wy to widzicie?
    No cóż sławetna korekta w toku . Jak masz czas codziennie pilnowac rynku to jeszcze mozesz sie skrócić. Jak nie , to szkoda zachodu bo mlss za chwile bedzie znowu powyzej 4$ choc moze kolo 3$ tez najblizszych dniach zobaczymy.
    Dnia 2021-02-23 o godz. 14:15 ~aaa napisał(a):
    > No cóż sławetna korekta w toku . Jak masz czas codziennie pilnowac rynku to jeszcze mozesz sie skrócić. Jak nie , to szkoda zachodu bo mlss za chwile bedzie znowu powyzej 4$ choc moze kolo 3$ tez najblizszych dniach zobaczymy.

Rynek w USA odchoruje pewnie tę bitcoinowo-Teslową spółkę.
    Z Milestone w USA to nie wiadomo - na razie np. w Pre Market rośnie.
    Za to u nas stabilnie w dół :-)
    Lawyer - miałeś nosa, że wyszedłeś z ATNX :-)
    Dnia 2021-03-01 o godz. 23:24 ~dr_wezol napisał(a):
    > Lawyer - miałeś nosa, że wyszedłeś z ATNX :-)
    -----------------------------------
    Coś mi tam nie pasowało, male zainteresowanie, niemrawe ruchy ceny, rozważałem jeszcze koło czwartku kupno niedużej pozycji ale brak popytu nie przekonywał by tam miało się zadziać coś pozytywnego. W pewnym momencie zdecydowanie ciekawszą wydała mi się spółka KNSA i tam trochę kupiłem. No ale to dziś jest sądny dzień, decyzja FDA w sprawie KP415 od KMPH. Pewne na ten moment jest tylko to, że gdy się nie uda to wiadomo że poleci z 50% jak wczoraj ATNX i CRMD. Muszę przyznać, że trzymanie takiej spółki odczuwam jako hazard, wierzę, że szanse są duże i szacuję je na ok. 85-90% ale to wciąż sytuacja zero jedynkowa.
    Jak dziś się uda to piję szampana a jak nie wyjdzie to....i tak się nie poddam :)
    KMPH z pozytywną decyzją FDA w sprawie KP415!
    Niestety nie napiłem się wczoraj bo ogłosili to dopiero dziś około 6 rano naszego czasu. Muszę przyznać, że mocno się wczoraj stresowałem, zachowanie kursu nie nastrajało optymistycznie a dodając do tego klapy zaliczone przez ATNX i CRMD dzień wcześniej zrobiła się z tego wyczerpująca wojna nerwów. Dziś okaże się jak odbierze to rynek, mam nadzieję na wzrost rzędu 50-75% ale na pewno nie sprzedam całości bo przyszłość przed nimi rysuje się ciekawa.
    Napiszcie czy ktoś z was podjął ryzyko.
    Dnia 2021-03-03 o godz. 09:17 lawyer_mz napisał(a):
    > KMPH z pozytywną decyzją FDA w sprawie KP415!
    > Niestety nie napiłem się wczoraj bo ogłosili to dopiero dziś około 6 rano naszego czasu. Muszę przyznać, że mocno się wczoraj stresowałem, zachowanie kursu nie nastrajało optymistycznie a dodając do tego klapy zaliczone przez ATNX i CRMD dzień wcześniej zrobiła się z tego wyczerpująca wojna nerwów. Dziś okaże się jak odbierze to rynek, mam nadzieję na wzrost rzędu 50-75% ale na pewno nie sprzedam całości bo przyszłość przed nimi rysuje się ciekawa.
    > Napiszcie czy ktoś z was podjął ryzyko.

Ja -nie :-)
    Ale życzę wzrostów oczekiwanych, albo i większych.
    Dobrze by było, żeby te największe nie skończyły się już w pre market. Ale i tak powinieneś miec duże powody do radości.
    Powodzenia w kolejnych inwestycjach! :-)

• Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: ~Miras [5.173.138.*]
    Miałeś nosa . Gratulacje !!!!
    Dzięki panowie, zapowiada się gorąca sesja bo z tego co czytam na ST to dostali 30/13 choć nie wiem czy to gdzieś potwierdzone.
  • Re: Interesujące spółki NASDAQ/NYSE cz.2 Autor: ~milos [83.28.220.*]
    lawyer, gratulacje,trafiłeś w punk, w poniedziałek myślałem,żeby kupić KMPH, ale zadziałał refleks szachisty,no i akcja odjechała, teraz nie kupię bo 50% w górę to za dużo dla mnie. Tobie życzę dalszych wzrostów, bo już nie ryzykujesz za dużo, jeszcze raz gratulujęi powodzenia.Co do MLSS, uzbroić się w cierpliwość i trzymać bo da zarobić sporo. MM wciąż trzymam akcje, ale straciłem orientacje co do perspektyw.
    po korekcie na nasdaqu czy to dopiero wstęp? , techy lecą jakby ze skycrapera spadały . kurde kusi mnie aby wywalic MLSS i sprobowac odkupic po 3 z kawałkiem ,
[x]
MILESTONE 0,00% 1,58 2023-12-18 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.