mustafa to typowo ciul na kaczych szłapach takie bzdury pisze raz na wzrost raz na spadek to dupek jakich mało a mój wnuk z pierwszej klasy pyta dziadek co to za ciulik? odpowiadam to typowy naganiacz by zaliczyć kółeczko tak jak robi dziadek tylko na nakłania na wzrosty ani na spadki jestem graczem co będzie to będzie i tyle
TU JEST OPISANE DZIAŁANIE SZORCIARZY POŻYCZONYMI AKCJAMI
OK, to ja Ci opiszę moją teorię z brokerem w tle. Masz poniższą relację
Klient indywidualny - Broker giełdowy - Dom Maklerski - GPW
Klient indwidualny zleca Brokerowi kupno akcji spółki X 1000 szt. Broker przekazuje to zlecenie do DM i DM je realizuje księgując je na koncie Brokera u siebie, a broker księguje je na koncie klienta indywidualnego.
Ale broker ma takich klientów 100 i każdy z nich zlecił zakup akcji po 1000 więc na koncie brokera w DM ma 100 000 akcji.
I teraz jak broker może grać na spadki i na tym zarabiać.
1) warunek konieczny - klienci nie wystawili zlecenia sprzedaży po wyższej cenie tylko mają akcje na koncie u brokera 2) broker zaczyna sprzedawać akcje klientów bez ich zlecenia poprzez wystawianie zleceń do DM i kurs zaczyna spadać, ale każdy klient indywidualny ma na swoim koncie nadal akcje w ilości 1000szt. 3) klienci widząc to z opóźnieniem zaczynają zlecać sprzedaż swoich akcji brokerowi i on tą sprzedaż realizuje inkasując jako swój zysk różnicę między ceną sprzedaży akcji swojego klienta na GPW, a ceną zlecenia sprzedaży po której klient wystawił zlecenie.
Czyli broker gra akcjami swojego klienta przeciwko niemu.
Jeśli natomiast klient kupił akcje i wystawił zlecenie sprzedaży do systemu brokera, który później wystawił je do DM i ten wystawił je na GPW to broker nie może tymi akcjami handlować.
Powyższy mechanizm jest wydolny i działa do momentu gdy ilość akcji w zleceniach klientów indywidualnych brokera wystawionych na GPW nie przekroczy ilości akcji posiadanych przez brokera na koncie w DM.
Problem się pojawi gdy klienci w zorganizowanej akcji zaczną wystawiać zlecenia sprzedaży w dużej grupie powyżej aktualnej ceny i broker nie będzie mógł wystawić akcji ponieważ wcześniej je sprzedał! Będzie musiał je kupić z rynku i wystawić zgodnie ze zleceniem lub utrudnić/uniemożliwić wystawienie zlecenia klientowi zasłaniając się regulaminami itp. TO !!!!!!!! z jednego DR. banku który też tłumaczył jak działają szorciarze, kółkowicze i cała szulernia < > dlatego musimy być razem wystawiać na 4 -8 tygodnie po 4 - 4.20 zł to zniszczymy szulernie która obraca naszymi akcjami a mustafa to jeden tych typów który robi kółka dlatego pisze 10 zł będzie 45 groszy 50gr sam nie wie co pisze nie słuchać szorciarzy wystawiać i blokować cwaniaków <> ulica zniszczy szorciarzy musimy działać razem