zbyt mocno tę panikę wirusowa rozdmuchali ..myślę ze to nie koniec jeszcze i niestety jeszcze sporo czasu potrwa .. obym sie mylił . dzisiaj Dax nad ranem był ponad - 9 % ponad 1000 punktów w dół zrobiła Azja to obrazuje skale tej paniki .. po wejściu Europy odbił do - 5,5 %
myślę że rekiny obecnego świata jeszcze troszkę to poduszą wykorzystując panikę wśród malutkich po czym jak sie już upasą do porzygania pojawi sie pierwsza plotka o szczepionce po niej kolejne po czym ulica rzuci sie na wszelkie akcje odkupując od nich 100% drożej .. ale to sa moje jakieś dziwne wizje tylko :) :)
Dnia 2020-03-09 o godz. 11:17 ghost-man napisał(a): > myślę że rekiny obecnego świata jeszcze troszkę to poduszą wykorzystując panikę wśród malutkich po czym jak sie już upasą do porzygania pojawi sie pierwsza plotka o szczepionce po niej kolejne po czym ulica rzuci sie na wszelkie akcje odkupując od nich 100% drożej .. ale to sa moje jakieś dziwne wizje tylko :) :)
Tiaaa a Chińczyk siedzi i gra.No i tu jest problem.Chińczyk nie chodzi do pracy tylko gra.Jak posiedzi w domciu grając w TS2 jeszcze miesiąc to w Europie braknie butów,jak pogra sobie jeszcze dwa to stanie transport kołowy,a z braku towaru powstanie inflacja rzędu kilkuset %.Co zrobią ciapaci z niemcami jak zasiłek starczy im na połowę kebabów niż miesiac wcześniej?Noooooooooo kto zgadnie? Nie będę pisał co będzie za kwartał w Europie jak Chińczyk jeszcze pogra w gry Tbulla.W każdym razie jak ktoś jeszcze nie ma Biblii w domu to gorąco zachęcam do kupna i lektury.
W Chinach to akurat uporają się z wirusem szybciej niż w Europie, ich ustrój akurat się w tej sytuacji sprawdził, coraz mniej nowych zakażeń z dnia na dzień. Bardziej bym się o Europe martwił bo tu rządy nie mają aż takiej władzy a ludność dyscypliny...
Zgoda widać po makaroniarzach , i po tym jak unia radziła sobie z Brexitem itd, za ta kasę to powinni ich pogonic my na nich robimy
Wykres się załamał jeszcze liczę na knota od dołu ( młot zakryty) i dobre Info narazie marzenia
Dnia 2020-03-09 o godz. 13:58 ~borewicz napisał(a): > ciekawy jestem jak dlugo to jeszcze potrwa... ale obawiam się iż fala bankructw może nas dopiero czekać
Dokładnie.Domino dopiero rusza.Jedna branża będzie ciągnęła drugą,a ta kolejną.Mozna już robić zakłady kiedy LOT się przewróci.Za miesiąc czy dopiero po wyborach?:-) Czy za dwa miesiace dalej Polska będzie pierwszym przewoznikiem w Europie?
do Ser Pytasz gdzie zysk w tym bałaganie?Odpowiem tak,skarbnicą wiedzy jest historia.Poczytaj gdzie był zysk w 29-tym zeszłego wieku jak wall street zatrzymało gospodarkę świata na kilka lat.
Dnia 2020-03-09 o godz. 14:20 rotawirus napisał(a):
> do Ser > Pytasz gdzie zysk w tym bałaganie?Odpowiem tak,skarbnicą wiedzy jest historia.Poczytaj gdzie był zysk w 29-tym zeszłego wieku jak wall street zatrzymało gospodarkę świata na kilka lat.
i zakładasz że Stany na to pozwolę ponownie ?? że nie wyciągnęli żadnych wniosków w tamtego kryzysu i FED nic więcej nie będzie robił pozwalając stoczyć sie ich gospodarce ?? .. wojna handlowa pomiędzy Stanami i Chinami tyczy sie od dawna Europa próbowała cos na tym ukręcić więc teraz pokazane zostanie jej miejsce w szyku .. Jankesi jak zawsze spada na 4 łapy zarabiając tylko na tym
Dnia 2020-03-09 o godz. 14:42 ghost-man napisał(a): > Dnia 2020-03-09 o godz. 14:20 rotawirus napisał(a): > > > do Ser > > Pytasz gdzie zysk w tym bałaganie?Odpowiem tak,skarbnicą wiedzy jest historia.Poczytaj gdzie był zysk w 29-tym zeszłego wieku jak wall street zatrzymało gospodarkę świata na kilka lat. > > i zakładasz że Stany na to pozwolę ponownie ?? że nie wyciągnęli żadnych wniosków w tamtego kryzysu i FED nic więcej nie będzie robił pozwalając stoczyć sie ich gospodarce ?? .. wojna handlowa pomiędzy Stanami i Chinami tyczy sie od dawna Europa próbowała cos na tym ukręcić więc teraz pokazane zostanie jej miejsce w szyku .. Jankesi jak zawsze spada na 4 łapy zarabiając tylko na tym
Stany tzn kto?Indianie z rezerwatów,Polacy z Chicago czy murzyni z Florydy?Kto to są "Stany"? Cała reszta co napisałeś to brednie człowieka ,który żyje pod lodem i nie ogarnia pór dnia,bez urazy oczywiście :-)
Dnia 2020-03-09 o godz. 14:51 ghost-man napisał(a): > OK .. skoro zakładasz armagedon to wal PKC wszystko i po problemie .. chętnych znajdziesz bez problemu
Ja się już tego pozbyłem dawno,dawno temu.Wpadam na forum okazjonalnie.(nie odnosze się do kursu tylko do sytuacji na świecie żeby nie było) Tak zakładam,ze obecna "wojna" zniszczy dotychczasowy ład i porządek,a na gruzach starego powstanie nowe,lepsze.Lepsze nie dla nas oczywiście.No ale jeszcze troche czasu jest.Titanic dopiero uderzył w górę lodową.Jeszcze muszą popękać grodzie,wybuchy kotłów itd,zejdzie się parę miesięcy :-)
a ja obstawiam że KTOŚ przez duże K ... chce szybko i dużo zarobić w bardzo krótkim czasie ..im więcej zamieszania i paniki tym większy zysk .. od dawna przestałem wierzyć w przypadki gdzie gra sie rozgrywa o biliony dolarów
Ghost man - czytasz, w moich myślach zgoda Wojna trwa ( kto wymyślił wirusa??? ) I Ameryka na 4-y łapy ok , polityka- Arabia Saudyjska dziś jest powodem spadku cen ropy , myślę że w porozumieniu z USA i przeciw Rosji . Jak długo to potrwa ?? Gdyby to było prawdą to żyjemy w ciekawych czasach ( poczekamy na Rosjie aż ? )
W20 -8% a my -16% to pokazuje klasę naszej spółki , ale jaki akcjonariat ? Kto przy tej cenie zarobiony oddawał ? Wystraszeni pewnie oby mocniejsze ręce odebrały to przy dobrym Info szybciej odrobiny
Czekam nie pisze na ile
Ludzie powariowali, zamiast się cieszyć że paliwo stanieje. Jak to ma się do gamedev? Tbull jako jedyny nie był na bańce i teraz wrócił do punktu 0. Normalnie pomodlę się dzisiaj o oprzytomnienie dla wszystkich i szczepionkę.
widzę że trzeba zasilić mocniej konto przelewając wszystko co się zarobiło w tamtym roku na tym grajdole porobić analizy i spokojnie czekać aż wpadnie w zakładanej cenie .. to będzie miesiąc żniw dla tych co mają zapas wolnych środków i czas .. szok nie sądziłem że doczekam takich czasów kiedy można będzie tak swobodnie "machać" emocjami tak wielkich społeczności - społeczność lemingów .. :) :) zero własnego myślenia ..
Dnia 2020-03-09 o godz. 17:44 ~borewicz napisał(a): > Indeksy w USA dadzą wytyczną na najblższy tydzień > > a swoją drogą kiedyś KGHM kosztował poniżej 20,-
moje doświadczenie na własnej skórze to 26 - 30 zł i wszyscy krakali o jego bankructwie .. tak zbankrutował ze pojechał na 200 zł za akcje .. wtedy wszyscy pisali że do 300 dojedzie ..:) :)
A co ludzie będą robić w domach ? :D A co będzie jak dolar się umocni, to jakie spółki zyskają ? :D Od jutra powoli koniec paniki, ludzie nie będą już mieli w pracy czasu na głupoty ;)
Chińczyk dalej gra w TS2.Znajomy był dzisiaj w autoryzowanym sklepie chińskim w Arkadii po jakieś usrojstwo i niestety......... czas najbliższej spodziewanej dostawy to listopad :-) Do tego czasu Europa wróci do epoki kamienia.
Dobrałem pod korek dzisiaj, szkoda że skończyły mi się fundusze :(. Kwarantanny i zamknięte szkoły powinny pozytywnie wpłynąć na gamedev, a szczególnie na tak niedowartościowane spółki jak Tbull. Tym bardziej że w poniedziałek wychodzi ich gra. Za to CDA drze po widłach. I weź tu zrozum inwestorów... Może TIG dociska ostatki?
nie puścił na fixie więc nie wpadło po 8,50 ..bez sensu skoro cena była taka sama jak na sesji ..zrozumiałbym jeśli spadłoby na widłach o kolejne 5 - 10 % juz sie zaczynają jazdy na SP500 i Dax
A gdyby tak prognoza zarządu, tj. zysk na poziomie 20.000.000 PLN za rok 2018, okazała się prawdziwa, to gdzie byłby kurs, skoro po jej ogłoszeniu dotarł do 215zł ? I gdyby tak kolejna prognoza zarządu, tj. roczny zysk z flagowej produkcji TS2 na poziomie ponad 20.000.000 PLN, okazała się prawdziwa, czy wprost proporcjonalnie kurs akcji oscylował by około poziomu 430zł ? Jeśli ponadto przyrzeczony przez zarząd cudowny multiplayer ożywiłby wszystkie odświeżane produkcję, jaki wówczas byłby kurs akcji, jeżeli każda z nich przynosiłaby krocie? Aż strach pomyśleć, gdyby zarząd dotrzymał też słowa ws wspólnej z THE DUST produkcji, którą w intencjach długo rozważał? - myślę, że te wszystkie prognozy zarządu, załóżmy hipotetycznie spełnione przyprawiłyby cenie akcji minimum cyfr 4! Rzecz jasna, niedobry koronawirus zjadłby z tego połowę :(:(:( ...jakkolwiek dychę byśmy utrzymali :):):) Na szczęście cała kapitalizacja poszła w kanał zwolińsko-fijałkowski - wirus nas nie zaskoczył!
Teraz to już wróżenie z fusów kurs nie ma nic wspólnego z sytuacją w spółce, może i za 2 zł kupisz , a może będziesz musiał za 10 albo 12. Azja się troche uspokoiła spadki w większości nie większe niż 3-4 %, więc w zasadzie 3-4 razy mniejsze niż u nas wczoraj. Będzie trzeba akcje do emerytury trzymać żeby odrobiły te straty...
Moim zdaniem ekonomiści i finansiści dzisiaj się zastanawiają co wczoraj odwalili ale jakby ktoś chciał sypać to dobiorę. Znalazłem wyjaśnienie spadków co prawda z 2008 ale do teraźniejszych też pasuje:
Dnia 2020-03-13 o godz. 18:35 ~borewicz napisał(a): > zamknięcie tygodnia poniżej dychy :((( > > nieprawdopodobne :((
wczoraj byl czas na zakupy ..dziś na dobieranie w poniedziałek obstawiam minimalny wzrost do 11,50 maksymalnie do 13,50 .. ale to jest moja wizja i proszę sie nią nie sugerować .. :) :)
Dnia 2020-03-13 o godz. 20:54 ghost-man napisał(a): > Dnia 2020-03-13 o godz. 18:35 ~borewicz napisał(a): > > zamknięcie tygodnia poniżej dychy :((( > > > > nieprawdopodobne :(( > > wczoraj byl czas na zakupy ..dziś na dobieranie w poniedziałek obstawiam minimalny wzrost do 11,50 maksymalnie do 13,50 .. ale to jest moja wizja i proszę sie nią nie sugerować .. :) :)
W drugim scenariuszu odliczamy: 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, ... - no wiecie, tak do startu rakiety
Dnia 2020-03-13 o godz. 21:05 ghost-man napisał(a): > Dnia 2020-03-13 o godz. 21:03 ~tłumik napisał(a): > > > W drugim scenariuszu odliczamy: > > 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, ... > > - no wiecie, tak do startu rakiety > > OK .. walor zweryfikuje w poniedziałek nasze teorie ..:) :) zobaczymy kto będzie miał racje ..:)
W kolejce po dynks mówili,że w poniedziałek może nie być teleranka więc jak nie zamkną giełdy to walor może szturchnąć 6 z hakiem