• KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ostry- [83.30.67.*]
    Witam wszystkich .
    Wykresy : Miesięczny
    link
    Tygodniowy

link
    Dzienny

link
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ostry- [83.30.67.*]
    I mój komentarz.
    Jeśli chodzi o kontrakt na indeks to nadal dla mnie preferowaną jest pozycja krótka.
    Natomiast jeśli chodzi o akcje to poniżej lista takich które bym zakupił chętnie
    Z WIG20
    CCC, LPP
    z MWIG 40
    CDR, FORTE , GPW, KRUK , WAWEL
    z SWIG 80
    BOS, DOMDEV, FAMUR, LIVECHAT,MENNICA, RAINBOW

Z całej tej listy w tym roku kupiłem tylko BOS i LPP z czego LPP już sprzedałem a BOS trzymam.
    Zasada kupić tanio sprzedać drogo nie pozwala poszaleć - wyceny są zdecydowanie zbyt wysokie , zwłaszcza jeśli chodzi o MWIG , dość powiedzieć że z 40 spółek wchodzących w skład indeksu zmiana jednoroczna ujemna dotyczy tylko jednej spółki.
    https://stooq.pl/q/i/?s=mwig40&t=l
    Dlatego z ewentualnymi zakupami poczekamy aż będzie taniej
    CDN

• Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ostry- [31.11.128.*]
    Po drugiej stronie giełdowej szali mamy spółki w które inwestować nie warto i nie należy.
    O tym żeby nie wkładać pieniędzy w spółki Petrolinvest oraz te w których akcjonariuszem jest pan P. ( lub spółki -słupy z nim powiązane) każdy inteligentny inwestor wie więc tymi się nie będziemy zajmować.
    Zajmiemy się spółką z modnej branży gier czyli CIgames ( w skrócie CIG)
    CIG nie bez powodu - spółka i jej właściciel mają prawdziwy kompleks starszego brata CDR , pragnąc się jak najbardziej upodobnić zmieniła więc jakiś czas temu nawet nazwę żeby się kojarzyło jak najbardziej z CD Projektem.
    Dlaczego CIG zwróciła moją uwagę ? Wydawałoby się że to spółka jakich wiele na GPW .

Z powodu operacji na akcjach nazywanej splitem.
    Co to jest ten split i po co się go robi ?
    Ano split to jest takie cudowne rozmnożenie ale nie chleba i wina tylko akcji.
    Miałeś 100 akcji po 20 zł - czary mary już masz akcji 1000 po 2 zł .
    Właściciele takich spółek twierdzą zawsze że robią to "by zwiększyć płynność akcji " :-) , prawda jest oczywiście nieco bardziej przyziemna - łatwiej jest podbić kurs na krótko i zwabić niedoświadczonych inwestorów indywidualnych .
    Mistrzostwo w takich działaniach osiągnęły np. spółki pana Patrowicza , ale nawet szanowane firmy takie jak PZU nie oparły się pokusie by sięgnąć po ten kontrowersyjny instrument.

Jak wygląda zazwyczaj scenariusz ?
    Split ( był )

Podbicie kursu ( w trakcie ) , najlepiej pod jakieś przewidywane mega - info , wydarzenie które ma przynieść spółce fortunę - podpisanie lukratywnej umowy lub...premiera gry , równolegle trwa nagonka na forum ( tydzień temu pojawił się nawet na forum ktoś kto się zarejestrował jako marek_tyminski_cigames, czy to był naprawdę prezes spółki nie wiem )
    https://www.bankier.pl/forum/temat_o-co-chodzi-z-cig,5237583,1.html

Sprzedaż akcji przez głównego akcjonariusza lub akcjonariuszy , gdy emocje są rozgrzane do zenitu a kurs akcji w obłokach .

Proza życia. Okazuje się że umowa jednak nie została podpisana albo gra sprzedaje się gorzej niż się oszacowało albo występują inne problemy , spółka wpada w kłopoty finansowe i wtedy akord ostatni czyli

Nowa emisja ( nie mylić z Nową Nadzieją )
    Zazwyczaj obejmuje ją ten sam akcjonariusz ( lub podmioty z nim związane ) który wcześniej sprzedawał - tyle że dużo taniej .
    Najczęściej za 10% tego co wcześniej dostał za akcje.

Czy tak będzie i tym razem ? Nie wiadomo. Będziemy w każdym razie obserwować posunięcia CIG i jej prezesa pana Marka Tymińskiego - pozdrawiamy.

• Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: mlodyleszcz [164.139.7.*]
    no i luka domknieta, co teraz? ... Święta ;)
  • Polak potrafi. Było na gazetę, nazwisko, biopaliwa - jest na Chińczyka. Autor: emeryt_giełdowy [83.20.69.*]
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: zosia3005 [165.225.84.*]
    W tym tygodniu już nie gram aktywnie .
    Zamknęłam jedynie z rana ubezpieczające L na KGHM
    bo Prezydenci prawie nic nie ustalili :

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Trump-nie-ugral-wiele-w-rozmowie-z-Xi-7510365.html

Pozdrawiam
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: marmag77 [194.153.119.*]
    Też skracam pozycje, dzisiaj zabrałem co moje z pzu.

Ale dzisiaj forum żyje;)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ostry- [31.11.128.*]
    Święta idą a ludzie nie samą spekulacją giełdową żyją.
    Prawdziwy dramat transakcyjny będzie w Wielki Piątek - większość rynków zachodnich będzie w tym dniu zamknięta a my będziemy handlować.
    Mogą jakieś dziwne ruchy mieć miejsce - warto to mieć na uwadze.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ravcio [213.189.41.*]
    Święta idą cisza i pustka na forum. A ja się szkole w stolicy a co ciekawsze akurat budynek KNFu mam obok, może ich odwiedzić.

Ostry z tych co pisałeś mam już od dawna CCC, LPP i BOSia. LPP osłabło po wynikach sprzedażowych ale myślę jeszcze ostatni szczyt przebiją. CCC chyba przy okazji dostało rykoszetem. Boś już miał swoje 5 minut w tym roku chyba jednak było wtedy sprzedawać ale myślę że jeszcze siłę pokaże.
    To są wszystko dobre firmy tyle że CCC jest za drogie
    LPP drogie
    a BOS tani tylko że z kłopotami
    ale jak chcesz kupić tanio akcje porządnej firmy to musisz się liczyć z kłopotami.
    gdyby ich nie było , nie było by tanio.
    Ja tam wierzę w BOS-ia
    Korzystam z ich oferty każdego dnia i jestem zadowolony.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Coś co jest drogie nie znaczy że nie może być jeszcze droższe. Jak kupowałem pierwszą część CCC po 100 zł też się wydawało drogo i wszyscy tak twierdzili a gdzie teraz jest widać. Choć fakt część ostatnio sprzedałem i dalej po trochu będę sprzedawał jak bezie rosło.
    W BOSia wierzę co mieli odpisać odpisali nawet to co nie musieli. Choć z nim niepotrzebnie pazerność mi przeważyła nad planem wcześniejszym  i zlecenie sprzedaży po 15 zł które miałem zmieniłem na 17 jak rosło z dnia nadzień. Sprzedałbym zarobił a teraz znów taniej kupił. Cóż takie życie raz decyzje są lepsze raz gorsze. 
  • Wielki Piątek Autor: zosia3005 [178.37.196.*]
    Ostry ,
    w piątek nie ma sesji na GPW   !

• Re: Wielki Piątek Autor: ostry- [31.11.128.*]
    Faktycznie !
    To co ja będę robił cały piątek ?

• Re: Wielki Piątek Autor: zosia3005 [178.37.196.*]
    Będziesz robił pisanki  !!
  • Re: Wielki Piątek Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Giełda to jak nałóg jak sesji nie ma w dzień roboczy to jakoś czegoś brak.
  • Re: Wielki Piątek Autor: marmag77 [194.153.119.*]
    Ostry jak nie ma sesji to jeździj na ryby, jak mieszkasz koło Wawy to mogę Cię czasami zabrać:)
  • Re: Wielki Piątek Autor: ostry- [83.30.2.*]
    No , niestety do stolicy mam raczej dosyć daleko.
  • Re: Wielki Piątek Autor: zosia3005 [77.253.166.*]
    Ostry ,
    Nie wiem dlaczego Twój wczorajszy post nawiązujący do mojego został usunięty
     ... nie było w nim absolutnie nic niestosownego .
    Też wiedziałam , że zgadniesz co odpowiem  :-)
    Trudno .... czasem tak się zdarza .
    Pozdrawiam :-)
    Również nie wiem ale nie zaprząta to moich myśli , przeczytałaś , wiesz co odpowiedziałem - to najważniejsze.
    a że ktoś jest nadpobudliwy , co ja na to poradzę .
    Problem jest tylko taki że moderator swoimi niezrównoważonymi posunięciami działa na szkodę samego portalu - usuwając posty stałych użytkowników doprowadzi sam do sytuacji w której pisać będą na forum Bankiera sami frustraci i dzieciarnia .
  • Re: Wielki Piątek Autor: r0bby [159.205.6.*]
    Cześć,

Chętnie bym czasem podyskutował nt. kondycji rynku ale reżim na tym forum to jakiś obłęd :(

Może się gdzieś przeniesiemy?

Pozdrawiam, również moderatora ;)
    Łatwiej chyba jednak będzie dogadać się z człowiekiem odpowiedzialnym za moderację .
    a przynajmniej spróbować.
  • Re: Wielki Piątek Autor: r0bby [159.205.6.*]
    Niby jak? Pisałem na link na stronie do kontaktu, oczywiście bez odzewu.

Nigdy nie przeklinam, politycznie też jestem niezbyt określony, a moje wypociny, co róż, zostają skasowane. I nie bardzo rozumiem czemu.
  • Re: Wielki Piątek Autor: zosia3005 [77.255.67.*]
    Takie wycinanie bez powodu to raczej wyjątek niż reguła ,
    czasem się zdarza ale dość rzadko ...
    Nie zniechęcaj się i napisz komentarz jeszcze raz , może
    w trochę innych słowach , bo czasem automat uznaje jakieś słowo
    nawet całkiem zwyczajne za zakazane .... nie wiem dlaczego
  • Re: Wielki Pi?tek Autor: r0bby [159.205.6.*]
    Z usuwaniem postów na tym forum to jaki? koszmar. Nie wiem czy mod usuwa wszystko w ciemno, co tylko kto? zaraportuje, czy zatrudnili do tego jakiego? bezrozumnego dzieciaka.

p.s.
    nie mog?em wys?a? posta ze s?owem c-e-n-z-o-r ;) W Korei P?n. jest wi?ksza wolno?? ;)
  • Re: Wielki Pi?tek Autor: ostry- [31.11.128.*]
    Dnia 2017-04-10 o godz. 22:17 zosia3005 napisa?(a):
    > B?dziesz robi? pisanki  !!

Wiedzia?em ?e to powiesz .
    Mo?e cho? na Edku jak? ma?? pozycyjk? ?
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: r0bby [159.205.6.*]
    mówiłem OBŁĘD!
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: indiana [178.37.129.*]
    Właśnie z tego powodu założyliśmy UFO z 10 lat temu, bez powodu połowa postów ginęła.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: .jason [178.219.132.*]
    jeżeli moder wycina post bez powodu napisz skargę na adres redakcji - link na dole strony. Pół roku temu tak zrobiłem , następnego dnia dostałem przeprosiny od jednego z członków zarządu i co ważniejsze przez długi okres był spokój z nieuzasadnionymi interwencjami modera. Może zmienili pracownika i trzeba go wyszkolić...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: zosia3005 [77.255.67.*]
    My tu gadu , gadu ..
    a rysuje się jakby formacja wędki ... ??!
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: makrel_adi [89.174.231.*]
    W końcu wyjście w dół z tej konsoli.. Miód dla Twoich uszu prawda Zosiu? :)
    Jak sądzicie, gdzie dojdzie ten dołek?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES I AKCYJNY SERIA M TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ostry- [83.30.2.*]
    hmm, to bardzo dobrze że spada.
  • Zmiana kodu ... ! Autor: zosia3005 [77.255.67.*]
    Jednak nie zdołali utrzymać się nad 2000 ..
    przynajmniej intra .. zobaczymy jak zamkną

No i Ruda ... a jednak ruszył się ten uparty papierek :-)))
  • Re: Zmiana kodu ... ! Autor: ostry- [83.30.2.*]
    No nie wiadomo .
    Na fixie zlecenie K 1 szt. po 219300
    mają ludzie fantazję :-)
  • Re: Zmiana kodu ... ! Autor: zosia3005 [77.255.67.*]
    Miałam oczywiście na myśli poziom 2200
    nad 2000  zdołali się utrzymać ..... JESZCZE .. :-))
  • "ULICA SYPIE", aż na czerwono podświetliłem pole indeksów na WII. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.65.*]
    W Stanach też obchodzą WIELKANOC i LANY PONIEDZIAŁEK????

• Na "Chińczyka " Autor: ostry- [31.11.128.*]
    https://stooq.pl/n/?f=1172408
    Ciekawe co teraz zrobi nasz dzielny KNF
    Anulują transakcje ?
  • Re: Na "Chińczyka " Autor: amikip [79.191.78.*]
    zarobili z 5 baniek to ich przykładnie ukarzą 500 tysi
    i kto będzie o tym pamiętał za tydzień
  • Re: Na "Chińczyka " Autor: ravcio [212.160.230.*]
    A może ich jednak dla przykładu ukarzą. A jeśli sfałszowali dokument to chyba prokuratura się powinna zainteresować.

Odnośnie naszej GPW to chyba znów przereagowała i jutro może być odrabianie spadku.

• Re: Na "Chińczyka " Autor: emeryt_giełdowy [83.11.65.*]
    "Ustalono ponadto, że w dniu 23 marca 2017 r., po publikacji raportu bieżącego 32/2017, jedna osoba fizyczna działając jako pełnomocnik na rachunkach dwóch osób prawnych zbyła duże pakiety akcji spółki Bumech S.A. Sprzedane akcje pochodziły z emisji akcji serii G. Tym samym, wykorzystując pozytywny wpływ publikacji raportu bieżącego 32/2017 na kurs akcji spółki Bumech S.A., te dwie osoby prawne odniosły istotną korzyść majątkową. W opinii UKNF, w tym przypadku mogą zachodzić przesłanki manipulacji na rynku" - czytamy."

link

Muszę być konsekwentny, więc przypominam co proponowałem w 2011 r.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_lex-specjalis-akcjonariusza-mniejszosciowego-watek-weekendowy,2405562,0.html 

"7/ Do ustawy powinny być wprowadzone przepisy, które pozwalają osobom, które mają w tym interes prawny do składania zawiadomień o naruszeniu prawa przez inwestorów lub nielegalnych działaniach zarządów i RN spółki. Kary dla takich inwestorów powinny wynosić 200% uzyskanego w wyniku naruszenia zysku." 

A jak wykorzystano zmianę art. 72 i następne ustawy o ofercie publicznej to oglądaliśmy na przykładzie iAlbatros Group https://www.bankier.pl/forum/temat_ialbatros-group-tu-nawet-nie-ma-co-komentowac-wystarczy-poczytac,24123431.html 
  • Re: Na "Chińczyka " Autor: sakitoru [62.87.149.*]
    No fajnie spadli... może dzisiaj zamknę sensownie S z 2242, natomiast daleki bylbym od oceny że to cudowne odrodzenie rynku misia, gdyby tak było LOP na FW zachowywał by się całkowicie inaczej.... a tu mielismy zamykających esów i zamykających byków... można jeszcze zadać pytanie po co się robi takie "ewidentne" konstrukcje proszące się o stoplossa byka DT... jak sobie odpowiecie na pytanie kto jest stroną dla tych stoplossów to esom nie będzie do śmiechu a po samym stylu no chyba widać że chodziło o maksymalizację reakcji stoploss.. Odsyłam do wyckoffa i analizy wykresów punktowo-symbolicznych, bo z obecnej struktury powinien wyjść podobny wynik co z tej rysowanej przez cały 2016 rok.
  • Re: Na "Chińczyka " Autor: malarz30 [83.238.28.*]
    emergigin markets spadło
    miedz nadal spada
    ciekawie tylko ze PLN się trzyma

• Re: Na "Chińczyka " Autor: ostry- [83.30.77.*]
    Nasi włodarze sprzedają "tony " obligacji w twardej walucie którą póżniej wymieniają na złotówki , które później wypłacają ludowi w ramach przeróżnych programów.
    Oto "tajemnica sukcesu " złotówki .
    dzięki @ostry za wytłumaczenie przyczyn
    ...nie pasowała mi ta złotówka do układanki
    z mojego tentegowania wychodzi mi taki potencjalny subiektywny scenariusz (który może się oczywiście nie sprawdzić )
    po odbiciu zdechłego kota i nabraniu ludzi na odnowienie L nastąpią sejsmiczne wstrząsy wtórne symulujące objęcie formacji rgr i dalsze spadki minimalnie pod linię szyi wybijając SL po czym powrót do wzrostów wraz z dobrą informacją np ratingiem .
    W to spróbuję zagrać
  • Re: Na "Chińczyka " Autor: mlodyleszcz [164.61.210.*]
    malarz dobrze maluje...
    Dnia 2017-04-12 o godz. 08:42 sakitoru napisał(a):
    > No fajnie spadli... może dzisiaj zamknę sensownie S z 2242, natomiast daleki bylbym od oceny że to cudowne odrodzenie rynku misia, gdyby tak było LOP na FW zachowywał by się całkowicie inaczej.... a tu mielismy zamykających esów i zamykających byków... można jeszcze zadać pytanie po co się robi takie "ewidentne" konstrukcje proszące się o stoplossa byka DT... jak sobie odpowiecie na pytanie kto jest stroną dla tych stoplossów to esom nie będzie do śmiechu a po samym stylu no chyba widać że chodziło o maksymalizację reakcji stoploss.. Odsyłam do wyckoffa i analizy wykresów punktowo-symbolicznych, bo z obecnej struktury powinien wyjść podobny wynik co z tej rysowanej przez cały 2016 rok.

@saki, no pelnia za pasem przeciez, co za przypadek ;)
  • Re: Na "Chińczyka " Autor: zosia3005 [165.225.84.*]
    Skoro już mowa o Chinach ..
    w Poniedziałek Wielkanocny ... kiedy będziemy wraz z rynkami bazowymi świętowali , 
    podadzą sporo bardzo ważnych danych :
    PKB , produkcja przemysłowa , sprzedaż , inwestycje
    ... które z pewnością zdecydują o dalszym kierunku

Pytanie - czy rynki wykażą odpowiednią rezerwę
    i zechcą skrócić do jutra pozycje ... czy będą szaleć i ryzykować ... ??!
    a ta dalej swoje...
  • Re: Na "Chińczyka " Autor: zosia3005 [165.225.84.*]
    Po koleżeńsku zwracam uwagę na to co jest ważne
    ale każdy gra sam .... jak chce ....

Osobiście lubię mieć na Święta spokój , ale jeśli
    ktoś jest w transie dużych zakupów ..... to pozostaje mi życzyć
    aby prysznic i dyngus nie powtórzył się we wtorek

Wesołego Alleluja .. !!

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki