• KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [78.88.28.*]
    Witam wszystkich , Święta są fajne ale jutro trzeba znów brać się do roboty , więc na rozgrzewkę wykresiki.
    Miesięczny

link
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DRUGI Autor: ostry- [78.88.28.*]
    Tygodniowy

link
    Dzienny

link
    Tak patrzę na te wykresy i patrzę i się zastanawiam - dadzą radę przejść 2000 czy nie dadzą.
    I za każdym razem dochodzę do wniosku że nie mam zielonego pojęcia tak naprawdę więc pozostaje mi tylko podejmować ryzyko i starać się być po stronie trendu.
    A każdego dnia ryzykujemy życiem

link
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DRUGI Autor: amiki [79.191.57.*]
    no ja na szczęście golę się sam
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DRUGI Autor: sakitoru [94.254.178.*]
    Zawsze powstaje pytanie czy dany trend posiada cechy wykonczonego, moim zdaniem tak, ostatni wyciąg nazywany jest UTAD a korekta przed nim była "odklejona" od poprzednich "jak by" ktoś się bał że już nie zdąży wyładować wysoko i nawet nie osiągnął średniego zakresu z poprzednich. Czyli... element nowej ukladanki prawdopodobnie. Pozatym jak dla mnie to od dawna jestesmy w oddzialywaniu liczby 1920 a mozna zobaczyć co tam się dzialo na początku, po wolumenie. Oczywiscie przy tym co pisze glowną rolę odgrywają bandy.

Ps. ostatnio czytam gościa od barów.... ale muszę przyznać że o bandach nie ma zielonego pojęcia ;D
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DRUGI Autor: arbez [89.69.101.*]
    Patrząc na naszą giełdę z punktu analizy fundamentalnej, rzucają się w oczy słabe zarobki spółek.
    Jeśli WIG prezentuje się jako tako bo C/WK = 0,89, a C/Z = 18,68
    to WIG 20  C/WK = 1,08, a C/Z = 29,49
    Więc nasze spółki są relatywnie tanie ale mają niskie zyski, wiadomo że zyski prezentuje się odnosząc się do okresów przeszłych, ale czy są szanse na to żeby były wyższe w przyszłości ?

• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA H TYDZIEŃ DRUGI Autor: zosia3005 [188.146.86.*]
    Witam po świętach ,
    Moim zdaniem w dzisiejszych czasach kreatywnej księgowości , na wskaźnik C/WK nie warto zwracać zbyt dużej uwagi ... klasyczne przykłady z W20 to PKN no i ostatnio KGHM ( kolejny odpis prawdopodobnie się zbliża ) , bo spółki nie korygują na bieżąco swojej wartości księgowej do realistycznej wyceny .

Natomiast wskaźniki C/Z , które podał @ arbez( nie sprawdzałam na bieżąco ) ..
    .. dla WIG jest wysoki ( zwrot prawie 19 lat )
    a dla W20 .. bardzo wysoki .. zwrot kapitału po 30 latach ..
    a zarobek .. chyba dopiero w następnym pokoleniu ... :-))
    Uwzględnienie dywidendy wiele nie pomoże , bo z tym ostatnio krucho.

Dla mnie to na pewno nie jest tanio ani nawet relatywnie tanio
    ... jest drogo jak diabli .... !
    Pozdrawiam :-)

• Arbez Autor: sakitoru [62.87.149.*]
    A czym wazyles c/z? udzialem w indeksie? zmienil bym metodę obliczeń. odjąłbym największe cwk/ od cw/k kazdej ze spolek a następnie z takiej liczby ujemnej wyciągnął bym wartość bezwzgledną i dopiero tego uzyl jako waga. ciekawe co wyjdzie....
  • Re: Arbez Autor: arbez [89.69.101.*]
    Ja nic nie ważyłem, tylko posłużyłem się danymi ze strony GPW:

https://www.gpw.pl/indeksy_gieldowe?isin=PL9999999987&ph_tresc_glowna_start=show#wskazniki

https://www.gpw.pl/indeksy_gieldowe?isin=PL9999999995&ph_tresc_glowna_start=show#wskazniki

GPW publikuje wskaźniki dla każdej spółki, ale ja przytoczyłem te najbardziej skoncentrowane....wskaźniki są jakie są, a wnioski każdy wyciąga sam.

• Re: Arbez Autor: .jason [178.219.132.*]
    po wyciągnięciu wartości bezwzględnej można jeszcze tak otrzymaną wartość C/Z przemnożyć przez pierwiastek kwadratowy z EBITDA. To by było....
    Pewnie wszystko można, ale wartość można określić porównując dane dobro z innym, to są podstawowe dane publikowane przez wszystkie giełdy więc łatwo je szybko porównać, bardziej wnikliwe porównania można robić i pewnie grubasy tak robią, ale to już jest zaawansowana AF która akurat dla mnie stosującego AT jest nieprzydatna,  natomiast nawet stosując AT trzeba mieć ogólne pojęcie o fundamentach i otoczeniu społeczno-politycznym ..... byle nie za dużo zmiennych wprowadzić bo wtedy powstaje mętlik.
    ale za to - w/g mojej metody - otrzymujesz przepiękną, abstrakcyjną, do niczego nieprzydatną liczbę. :-)
    @jason, lubię abstrakcję, i chyba giełda jest jedną wielką abstrakcją:)
    ...ale akurat z tego pomieszania strachu i chciwości chciałbym "wyciągnąć" jakąś wymierną wartość aby mieć na chleb powszedni :))

to tak jak ja. A tak naprawdę to mój żart był skierowany do sakitoru.
  • Re: Arbez Autor: sakitoru [62.87.149.*]
    chlopie jak masz problem z matematyką dla 6 klasissty to naprawdę nie mój problem, a tym prostym zabiegiem likwidujesz wplyw kilku mega przewartosciowanych spolek a wyciągasz to co faktycznie moze miec wplyw na wig20..... nie nazywalbym tego zaawansowaną AF raczej proste równanie dla 6 klasisty które może dać ciekawy rezultat, ehhhh.
    u mnie z matmą w porządku (z przestrzeniami Hilberta i Banacha włącznie). A ty.m co nas różni jest poczucie humoru
    Podobno GRUBY był widziany i przesyła nam (leszczom) pozdrowienia z wyspy Necker na Karaibach (47 tys. $/doba).
    To żenada 15 - ta, a tu 100 mln, taką sesję powinno się wymazać.
  • Re: Arbez Autor: ostry- [83.4.37.*]
    za to jankesi bez kompleksów i optymistycznie po Świętach.
    atakują z wysokiego pułapu.
  • Re: Arbez Autor: pitru [188.146.162.*]
    T
  • Jason Autor: zosia3005 [188.146.156.*]
    Saki tradycyjnie napisał kilka linijek
    niby to dla 6 klasy , ale tak naprawdę nie napisał nic konkretnego

Moim zdaniem to trochę wyższy poziom niż 6 klasa
    więc .. ja Ci odpowiem .

Akurat ten mnożnik wybrałeś dość niefortunnie , bo jeśli spółka ma
    spory zysk .. to pierwiastek kwadratowy też byłby spory
    a w każdym razie znacznie większy niż 1 , czyli wskaźnik C/Z byłby znacznie powiększony
    .. a to fatalnie ( liczba lat zwrotu byłaby znacznie większa )
    Zadziałaby na korzyść , gdybyś proponował pomnożyć nie cały wskaźnik
    a tylko sam mianownik .
    Natomiast ...
    gdyby spółka miała stratę .. i EBIDA ujemne ... to w ogóle klapa
    bo w arytmetyce liczb RZECZYWISTYCH pierwiastek kwadratowy z liczby ujemnej nie istnieje
    za to w arytmetyce liczb ZESPOLONYCH jest taka liczba teoretyczna tzw jednostką urojoną

i tu może na ironię trafiłeś w sedno ... bo aktualne wyceny spółek
    zwłaszcza na rynkach bazowych .. są z punktu widzenia logicznie
    możliwych oczekiwań co do zwrotu z inwestycji
    .... w sferze ewidentnie liczb urojonych

Pozdrawiam :-))
  • Re: Jason Autor: .jason [178.219.132.*]
    zosiu czy na pewno przeczytałaś mój post z g. 14.48?
     Nawiasem mówiąc ,to niepojęte ile zamieszanie może wprowadzić jeden , niewinny, napisany z nudów żart.
  • Re: Jason Autor: zosia3005 [188.146.156.*]
    Tak,
    celem mojego wywodu , było jedynie nadmienienie, że
    1. Saki w swojej odpowiedzi dla 6 klasy napisał , że to proste - choć wcale proste nie jest
    2. w przypadku gdy spółka ma stratę .... nie otrzymujemy w ogóle żadnej liczby .. nawet nieprzydatnej ..

żart żartem , ale przy okazji .. możemy odświeżyć sobie trochę matematykę
    oczywiście wiem jaką miałeś intencję ...
    .. swój wywód też napisałam czekając na jakiś ruch FW20
    ale tam raczej kicha ..
    .. za to wyciąg na miedzi naprawdę śmiesznie imponujący ...
    jutro wrócą chłopaki z Londka i będą musieli posprzątać ten rozgardiasz ... :-))

• Re: Jason Autor: ostry- [83.4.37.*]
    Z prawdziwymi zyskami - nie takimi "papierowymi" wynikającymi z przeszacowania tego czy owego to może nie być za różowo w przypadku spółek z WIG20 .
    Zwłaszcza banki . Oko Saurona spogląda zwłaszcza na nie.
    a drugie oko Saurona patrzy na energetykę.
    Energa, Enea, PGE i PGNiG mają list intencyjny ws. inwestycji w Polimex
    ciekawe co jeszcze będzie się ratować za kasę z energetyki.
    a co do miedzi to wygląda bardzo ciekawie i jeśli utrzyma wybicie to jutro wracam do strategii
    KGHM L FW20 S
  • Re: Jason Autor: zosia3005 [188.146.156.*]
    Moim zdaniem cała ta ostatnia fala wzrostowa na miedzi powyżej 230 to była ściema
    jak zauważyli już dawno koledzy wyciągana krótkimi ale mocnymi podbitkami ok 4.00 nad ranem ,
    czy później też o innych godzinach .. tak jak dziś ok godz. 16.00 .. to nie jest systematyczny popyt.

W ostatnich dniach cena spadła wyraźnie pod 250 bo Chiny zapowiedziały ,
    że są przygotowane na spowolnienie w swojej gospodarce , widzą bańki spekulacyjne
    a wybór Trumpa na prezydenta rodzi ich niepewność .
    Dziś rynek pusty , nie gra Londek więc łatwo było o podbitkę .
    Dlatego mnie znów raczej kusi S na Rudzielcu ..
    .. zwłaszcza , że mają robić korektę wartości majątku
    no i .... przecież mamy OFE do przemielenia ..

PS
    Ostry .. fajna fotka .. :-))

• Re: Jason Autor: balon_pusty [95.40.234.*]
    Energetyka ma się coraz lepiej - już mają zatwierdzony wrost taryf za przesył od 2 do 5%, więc mają kasę na "ratowanie" czegokolwiek. Ciekawe kto będzie ratował nas przed black-outem.
  • a kto nas uratuje ? Autor: ostry- [78.88.28.*]
    USA - Raport: Z postępem robotyzacji znikają miejsca pracyPAP - Biznes
    27 Gru 2016, 20:47
    27.12.2016, Nowy Jork (PAP) - Rozwój sztucznej inteligencji i postęp robotyzacji prowadzi do likwidowania miejsc pracy, zwłaszcza tych, które nie wymagają dużej wiedzy. Rozwój ten jest jednak niezbędny, choć może pogłębić przepaść między różnymi grupami społecznymi - głosi raport Białego Domu.
    Raport Białego Domu, który omawia "Washington Post", sugeruje między innymi, że w celu zrównoważenia dobrodziejstw płynących z postępu technologicznego z niekorzystnymi trendami ma rynku pracy należy zwiększyć dostęp do edukacji technicznej. Niezbędna jest zarazem większa pomoc finansowa dla ludzi, którzy stracili zatrudnienie.

Są to zalecenie, których nie wcieli już w życie ustępujący rząd. Dokument, jak podkreśla "WP", został ogłoszony na niespełna miesiąc przed zaprzysiężeniem Donalda Trumpa, które nastąpi 20 stycznia.

Nacisk na kształcenie osób z najuboższych warstw społecznych i obniżanie kosztów nauki nie należy jednak do priorytetów Republikanów, którzy wygrali wybory prezydenckie i utrzymali większość w Kongresie. Mało prawdopodobne jest też wprowadzenie w życie postulatu o potrzebie podniesienia świadczeń dla bezrobotnych, w związku ze znikaniem miejsc pracy na skutek automatyzacji i robotyzacji. Kontrolujący Izbę Reprezentantów i Senat politycy Partii Republikańskiej (GOP) zamierzają okroić tego rodzaju wydatki.

Raport Białego Domu prognozuje, że zmiany związane wykorzystaniem sztucznej inteligencji, komputeryzacją i robotyzacją będą najszybciej następowały w sektorze transportowym oraz rolnictwie. Negatywnych skutków doświadczą przede wszystkim pracownicy o zarobkach poniżej 20 dolarów za godzinę i ludzie, którzy nie skończyli szkoły średniej.Według raportu nowoczesne technologie i rozwój sztucznej inteligencji przyczynią się do zwiększenia wydajności pracy; roboty zastępujące człowieka stają się bowiem coraz szybsze i sprawniejsze.

Nie przeoczył tego szef holdingu CKE Restaurants Andrew Puzder desygnowany przez Donalda Trumpa na ministra pracy. Traktuje on inteligentne maszyny jako sposób na obniżanie wydatków firm związanych ze wzrostem płac i kosztów opieki zdrowotnej. Jak mawia, roboty wymagają konserwacji i czasami się psują, ale łatwiej nimi zarządzać niż ludźmi, a poza tym nie stwarzają problemów natury prawnej.

"Są zawsze uprzejme, namawiają klientów do kupna dodatkowych rzeczy, nigdy nie biorą urlopu, nigdy nie pojawiają się za późno, nigdy nie ma obawy, że się poślizną czy przewrócą albo będą pozywać (do sądu) za dyskryminację ze względu na wiek, płeć czy na tle rasowym" - wyjaśnił Puzder w wywiadzie dla magazynu "Bussines Insider". On sam wprowadził roboty do Hardee's - sieci restauracji typu fast food.
    Trump prowadził kampanię wyborczą pod hasłami pomocy w tworzeniu miejsc pracy dla Amerykanów. Podkreślał też, że automatyzacja przyśpiesza redukcję zatrudnienia w niektórych obszarach. Nie przeszkodziło mu to powołać Puzdera na kluczowe stanowisko w swym gabinecie.Nowojorski miliarder obiecywał w kampanii wyborczej deportację nielegalnych imigrantów i powrót stanowisk przenoszonych w ramach globalizacji za granicę. Mniej koncentrował się na tym, że wielu pracowników, także w sektorze wytwórczym, zastępują nowoczesne urządzenia. Jak podkreślają teraz amerykańskie media, nowy prezydent może walczyć skutecznie z nielegalną imigracją, ale wątpliwe jest, czy powstrzyma proces udoskonalania robotów.

Zdaniem Darrella Westa, dyrektora Centrum Innowacji Technologicznej w ośrodku Brookings Institution, automatyzacja procesów produkcji czy usług będzie postępować niezależnie od tego, czy nowa administracja USA zachowa dotychczasową stawkę płacy minimalnej. Roboty będą coraz tańsze w eksploatacji.Boston Consulting Group przewiduje, że do roku 2025 koszty operacyjne robota-spawacza spadną poniżej dwóch dolarów za godzinę. Wynagrodzenie spawacza wynosi dzisiaj w USA 25 dolarów za godzinę.Maszyny uczą się coraz lepiej wykonywania nowych zadań. Sprzęt oparty na sztucznej inteligencji zastępuje pracowników na przykład w centrach obsługi telefonicznej, na lotniskach i w sklepach.

Na sytuację na rynku pracy wpłynie też wprowadzanie autonomicznych samochodów. Według zrzeszenia związków zawodowych transportowców American Trucking Associations w USA w 2010 roku około 3 mln osób pracowało jako kierowcy ciężarówek, a 6,8 mln pracowników zajmowało stanowiska związane z prowadzeniem działalności przewozowej, także przy produkcji ciężarówek i ich obsłudze. W sumie jeden na 15 pracowników w USA był zatrudniony w branży związanej z sektorem transportu samochodowego. Około 300 tys. osób, według danych resortu pracy, pracuje jako taksówkarze i kierowcy. Wkrótce wielu z nich może stracić zatrudnienie.

Co więcej, według badania firmy software'owej Intuit do 2020 roku około 40 proc. osób pracujących zostanie niezależnymi zleceniobiorcami, pracownikami tymczasowymi lub przedsiębiorcami działającymi na własny rachunek. Stałe etaty staną się jeszcze rzadszą formą zatrudnienia niż dzisiaj.Dla około 60 milionów Amerykanów będzie to oznaczać na przykład brak wynagrodzenia w trakcie choroby, brak ubezpieczenia zdrowotnego oferowanego przez pracodawcę i brak innych świadczeń.

W ciągu następnej dekady - przestrzegają amerykańskie media - technologia zdziesiątkuje miejsca pracy w wielu zawodach. Ludzie najgorzej wykształceni, nawet jeśli nie staną się bezrobotni, będą mogli liczyć na pracę mniej płatną niż obecnie i okrojoną ze świadczeń. Za najbardziej bezpieczne miejsca pracy uznaje się teraz przede wszystkim stanowiska wymagające wysokiego poziomu kreatywności, myślenia analitycznego i dobrej komunikacji interpersonalnej.Z Nowego Jorku Andrzej Dobrowolski (PAP)
    ad/ fit/ mc/
  • Re: a kto nas uratuje ? Autor: arbez [89.69.101.*]
    "Za najbardziej bezpieczne miejsca pracy uznaje się teraz przede wszystkim stanowiska wymagające wysokiego poziomu kreatywności, myślenia analitycznego i dobrej komunikacji interpersonalnej."

hmmmm....widzę że przed zawodem spekulanta giełdowego rysuje się świetlana przyszłość.....a więc druhny i druhowie głowa do góry, hip, hip hura  nie martwcie się że wtopiliście bo "futures"   przed wami.....kopanie rowów się skończyło, nadchodzi Wasz czas :)))

• Re: a kto nas uratuje ? Autor: zosia3005 [188.146.156.*]
    Generalnie świat preferuje różnej maści spekulantów .

No i właśnie jest tu pewna niespójność , bo tacy ludzie
    ...o analitycznym umyśle , kreatywni i myślący
    w ogóle nie chcą być .. pracownikami ..
    może na samym początku drogi zawodowej , są w pewnym sensie zmuszeni
    żeby poznać tryby funkcjonowania i wiedzę praktyczną
    ale zasadniczo .. praca najemna to nie wymarzona droga zawodowa ludzi kreatywnych

Ta wizja chyba zmierza do eliminacji klasy średniej
    Czyli będzie taki model .. ułamek społeczeństwa - bogacze
    dla których będą pracowały automaty i uzdolnieni stażyści
    oraz .. reszta społeczeństwa ... biedota..
    MIĘDZY NIMI .. rzecz jasna politycy , którzy będą odbierać nielicznym bogatym
    i rozdawać biednym bo to liczny elektorat ... ( o tym wspieraniu była wzmianka w cytowanym tekście ).

Niezbyt miła perspektywa rozwoju cywilizacji ..
  • Re: a kto nas uratuje ? Autor: sakitoru [94.254.178.*]
    Akurat "robotyzacja" to moja branża tak więc śpię spokojnie... ludzi do zawodu brak a robotyzacji coraz więcej, o stawki mogę się nie martwić, a tam wyzej mozna zobaczyc podejscie do matematyki, niewiele się różni od ogółu. Te hilberty....., ja mam na tampczanie kota shrodingera.

Bez sensu jest wskaźnik C/Z dla indeksu, totalna bzdura.... załóżmy że spekuła uparła się na kghm jak kiedyś na midasa czy skotana albo petrola, reszta ma C/Z 0,2 i c/wk 0,1, c/z dla indeksu wyjdzie 1000 i co to znaczy że tamtych akcji nikt nie widzi? tylko dalej sprzzedaje caly indeks bo C/z dla indeksu jest 1000? czy zrobi shorta na tą jedną i kupi następne? no wlasnie.... policzenie C/Z dla grupy bylo by bardziej sensowne.

To zapowiada się na koniec roku:
    DJ         20 000
    WIG 20   2 000
  • Re: a kto nas uratuje ? Autor: stokrotka11 [46.186.6.*]
    To zapowiada sie na konie 2017roku :DJ 10000,WIG20 -1000.
  • Re: a kto nas uratuje ? Autor: zosia3005 [165.225.84.*]
    Dobre .. :-))

PS
    Mówiłam wczoraj , że na miedzi ściema i fałszywy wyciąg

Gdyby czerwone łapki pod moimi postami mogły się wypowiadać
    .. a nie mogą - bo wątek jest tylko dla zalogowanych ...
    byłby znów taki jazgot jak dawniej na otwartym wątku
    a to oznacza , że .. jesteśmy w okolicach lokalnej górki .. ?!
  • Re: a kto nas uratuje ? Autor: ostry- [83.5.209.*]
    co do miedzi to radziłbym zaczekać do szesnastej zanim powiemy że to był fałszywy wyciąg.
    Dobrze , oczywiście . 
    Całkiem możliwe że będą się błąkać w okolicy 250 nawet dłużej , ale fundamentalnie nie widzę obecnie powodów do trwałego wzrostu z uwagi na brak popytu i mocnego dolara .
    Popyt "teoretyczny" wynika z inwestycyjnych zapowiedzi Trumpa
    ale słabo widzę możliwości ich realizacji. 
    Zresztą - nawet gdyby tak się stało , to uderzy rykoszetem w Chiny, które 
    tym bardziej ograniczą zakupy surowców w tym miedzi .
    Zobaczymy .
  • Re: a kto nas uratuje ? Autor: balon_pusty [77.115.90.*]
    U Jankesów przeczytałem, że szykują się na hurra optymizm w dniu zaprzysiężenia, więc te 20k na DJ to może być na początek. W każdym razie ciekawy nam się nowy roczek szykuje. A u nas uważam że nawet nie zaliczymy 1970, w dalszym ciągu powinniśmy skorekcić do 1820 i dopiero w górę. A zachowanie energetyki potwierdza ogólny trend ściemniania - rośnie, bo energetyka zajmie się deweloperką i będzie sama sobie wykonawcami bloków energetycznych? Normalnie wracamy do komuny^2.
    W uzupełnieniu dywagacji o słusznych trendach polecam rzucić okiem na spółkę NVIDIA z DJ : http://www.investing.com/equities/nvidia-corp zwłaszcza w ujęciu M. Czy "starszym" coś to przypomina?

Nooo ... dobre .. :-))
    Ciekawe jaki tamtejszy wajchowy ma pomysł na ..
    .. szczęśliwe zakończenie ... ??!
    Wniosek nasuwa się jeden, kto żegluje z nurtem to zarobił, a kto próbował zawracać Wisłę kijem w "szortach" to popłynął  :)
    https://www.youtube.com/watch?v=F-Bc4InX8Mw

Świetny ten filmik :)) Ale czasami wyprzedzenie trendu jest nader opłacalne :)) Kto szybciej zrobi zwrot, wygrywa regaty ...
    W pewnym sensie , bo zarobił ten - kto zamknął pozycje i zaksięgował zyski
    a jeśli zamknął i zaksięgował - to go już na tym wykresie nie ma 
    i znów mógłbyś uznać , że za wcześnie

Kto dalej płynie z nurtem ... nie może powiedzieć nic - do czasu aż zamknie pozycje
    bo jego zyski są imponujące - ale nadal wirtualne i nie ma pewności co uda się zaksięgować
    bo chyba nie wątpisz w to , że gdyby po otwarciu sesji w USA
    wszyscy chcieli jednocześnie zamknąć pozycje i zaksięgować zyski
    .. miałbyś flash-crash ... ...

Wniosek - zapytajmy tego który zostanie do końca
    z tym trendem ... ile udało mu się zaksięgować
    Myślę , że "gołych" szortów jest mało w USA , za duże ryzyko
    moim zdaniem S mogą tam mieć arbitrażyści lub jakieś fundy hedge
    tylko tego typu gracze mogą nie zważać na takie ryzyko
    bo jak się wyciag skończy - wyjdą bez szwanku a nawet z zyskiem

@arbez
    zapytam inaczej .. jeśli uważasz , że należy iść z trendem
    to kupiłbyś dzisiaj KGHM po 93 zł i Longa na FW20 po 1942-44 
    jak długo chciałbyś to trzymać ?

Wiesz , patrząc na wykres po fakcie .. komentarz jest łatwy
    pytam tu i teraz ... bo tak gramy ... ?!
  • NVIDIA na DJ Autor: amiki [79.185.179.*]
    nie mogłem znaleźć ale znalazłem na NASDAQu
  • Edek poniżej 1,04 Autor: zosia3005 [165.225.84.*]
    warto się nad tym zastanowić
  • Re: Edek poniżej 1,04 Autor: arbez [89.69.101.*]
    Nierozsądne by było zamykać w tak pięknym trendzie, jeśli inwestor wszedł np przy 50 a teraz jest 117 to zarobił 67 czyli dużo ponad 100 %, a trend się "rozpędził" mocniej w ostatnim czasie, więc jeśli obserwuje i trzyma rozsądnego stopa to nie straszna mu przecena nawet o 10%.....przysłowie mówi ....."kto się straty boi to i zysku nie ogląda" ...:)
  • Re: Edek poniżej 1,04 Autor: zosia3005 [165.225.84.*]
    To dywagacje w widokiem historycznym na wykres .
    Co było - to było

Zaproponowałam wyżej nowe rozdanie i pytam
    czy uważasz , że warto teraz honorować trend i kupić
    KGHM , FW20 .. no i .. 
    czy kupiłbyś teraz NVIDIA ... taki piękny trend .. może urośnie jeszcze 200 % .. ?

Po prostu chciałabym wiedzieć czy Twój komentarz 
    ma jakąś wartość decyzyjną .. czy tylko historyczną .. ?
  • Re: Edek poniżej 1,04 Autor: zosia3005 [165.225.84.*]
    .. tylko cena się zmienia
    jeśli wyciągną FW20 na 1950 a Ty wówczas napiszesz , 
    że kupiłbyś longa po 42 i trzymał do 52 .. to się rzecz jasna już nie liczy
    bo to znów będzie tylko historia ...
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać