Dzień dobry ,
na dziś nie mam absolutnie żadnej koncepji , więc pozostanę raczej bez pozycji .. chyba , że później cos się wyklaruje ..
@ostry , gratuluję kilku ostatnich rozgrywek ... Twój wczorajszy tabun longów lekko mnie przeraził .. szczerze życzę aby i ten pomysł okazał się trafiony :-)
Pozdrawiam :-)
Wczoraj dałem ciała i jestem bardzo niezadowolony z tego faktu.
Za chwilę przemyslę sytuację i zacznę działać . Na razie te wyłamanie nie wygląda groźnie, ale kto wie jak bedzie dalej , więc trzeba będzie jednak tabun przerzedzić , albo w ogóle przegnać go na inne pastwisko.
100 koni to poważna dźwignia :) każdy punkt waży 1K nie dziwię się że może uwierać taka liczba koni. Tak w ogóle jak brać długie to właśnie teraz, jak wig20 jest na lini trendu i go broni, choć z drugiej strony straszy obrót na kasowym, tak mały że w każdej chwili możemy się znaleźć pod linią. Wg mnie, kasowy pod 72 i wtedy należy zastanowić się nad zasadnością utrzymania L
od 14-go września jesteśmy w 4-ej fali , jak a=c , to wychodzi 2346
od dna z 24-go lipca, korekta o 23,4 % też daje 2346......
potem do góry w okolice 2500
już tylko kilka tygodni zostało do wyborów w usa, 5-ta fala przypadnie moim zdaniem na okres wyborczy - będzie mógł Obama pokazać ,że nominalnie mają nową hossę na słabszym o połowę dolarze - potem latami będą za ten dodruk płacić
obserwuj wykres wig20 dzienne i jego linię wzrostową, pięć punktów stykowych pokazuje, że jest to dość wiarygodna linia, przełamiemy to będzie faktycznie grząsko póki co to luz
@rudy jak wig20 był na górce to były jeszcze niżej i nie odbiło, baza była tylko 18 :) Zagrałeś L pod bazę czy pod obronę szczytu z 12.09 na wig20? u mnie intradaday sygnał kupna pow 92 dopiero
tak naprawdę to zagrałem pod połączone trzy rzeczy - bazę oraz pod to, że bziki są zaledwie parę punktów pod wsparciem (SP - okolice 24-28) a my jesteśmy zaledwie 10 punktów od wsparcie na FW - 2378, stąd decyzja o wejściu (możliwe, że za wcześnie) na połączone te trzy przesłanki, że baza pesymistyczna (sugerująca zrost) oraz że wsparcia na FW i SP nie zostaną połamane
dodatkowym czynnikiem jest to, że mamy już trzecią sesję spadkową i chociażby malutkie. sesyjne odbicie przed testem 2378 się należy :)
@termi tak się zastanawiam czy ponieważ jesteśmy cały czas w tej samej konsolidacji, to nie powinniśmy rozpatrywać zmian na LOP dopiero po opuszczeniu formacji? wyjście dołem poniżej 378, wyjście górą powyżej 455?
ważne jest również to aby nawet jak spada wyłapywać momenty kiedy można zarabiać na eL :) a co najważniejsze nie jestem i nigdy nie będę pewny kierunku, pewność kierunku jak dla mnie jest synonimem straty depozytu :)
Ale ogólnie rynek postrzega pewną czasoprzestrzeń: przed samymi wyborami miejsce na niepewność wygranej i co za tym idzie.. korektę - przełom października/listopada. Powtórka - przełom listopada/grudnia to groźba przekroczenia długu publicznego us.. 'sufit' . 2momenty na dobranie przez fundusze chcące wykazać się zyskami i pobraniem bonusów za 2012r. AT nie raz ratowała, wolę ją
@bull_eye
To byłby sygnał do generalnej zmiany trendu (lub kontynuacji). Dzisiejszy wzrost LOP odnoszę do dni poprzednich, gdzie takiej sytuacji na spadku nie było i traktuję jako kolejny element wzrastającej nerwowości, na której idzie coś tam ugrać...
Popyt, jak najbardziej może się jeszcze obronić, bo póki co, indeksy mało spadły i dalszej presji nie widać. Wystarczy, że wrócimy ponad linię przyspieszonego trendu na WIG20, która według mojego rysowania jest w okolicy ~2383 (linia kontraktów została przebita, a ewentualny ruch powrotny może dojść nawet do 2440)...
@termi to teraz wiem dlaczego nie możemy się dogadać, bo mamy inaczej krechy porysowane :) u mnie krecha idzie po dołkach : 24.07, 30.08 potem 05.09 i dzisiejszy open wypadł na tejże linii. Podaj mi proszę swoje dołki
Te samy daty. Zrobiłem zbliżenie na wykresie i linia uszczegółowiła się na 2380... Ale kopii kruszył nie będę, bo i tak czekam na realizację TP... Trzeba jednak przyznać, że popyt jest przy swoich wsparciach bardzo agrysywny, więc nie wykluczam i wyjścia wyżej...
Ja poprawiłem, Ty poprawiłeś i coś się nam zgadza teraz :) Jest jeszcze jedna możliwa interpretacja przejścia przez przyspieszone linie trendów. Taka, że wyszliśmy bokiem i nie da to nam żadnego wskazania i dalej będziemy kontynuować ruch boczny aż do opuszczenia konsolidacji :( Brak przyspieszenia spadków po przełamywaniu linii może sugerować takie rozwiązanie. Coraz więcej dylematów...
dziwnie wygląda sprawa z LOP na FKGHM. Ktoś nieźle zebrał na tych poziomach, nie obserwowałem wczoraj, więc nie wiem, w którą stronę to poszło. Ktoś coś widział?