• Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~złoty strzał [46.134.245.*]
    i tak gołym okiem widać, że na notowaniach cognora siedzi grupa osób zaniżająca kurs i powstrzymująca przed wzrostem. Wystarczy przeanalizować wszystkie sesje w jaki sposób dochodzi do spadku kursu i jak ustawiane są zlecenia sprzedaży.
    Schemat jest zawsze ten sam. Jak kurs ma spadać następuje wyrzucanie akcji (MOŻE jest to tylko PRZERZUCANIE Z WORA DO WORA) w takiej ilości, jaka jest konieczna, by osiągnąć zakładany spadek kursu. Ja nazywam to KONKRETNYM WYRZUCANIEM.
    Po wyrzuceniu i obniżeniu kursu następuje zablokowaqnie sprzedaży wystawieniem kilku półek z dostatecznie dużą ilością wolumenu sprzedaży, by skutecznie zniechęcić potencjalnych inwestorów przed ruszeniem kursu do góry.
    Strategia ta pozwala na kupowanie akcji po niższej cenie od rozgoryczonych i zniecierpliwionych drobnych akcjonariuszy, którzy nie mogą doczekać się od kilku lat trendu wzrostowego, co jest tym bardziej przygnębiające, że inne spólki już dawno mają wzrosty kilkuset procentowe od swoich minimów. Rozgoryczenie jest tym większe, że najpierw latami trwała restrukturyzacja, która de facto zakończyła się fiaskiem (pozbyciem się swojej dotychczasowej działalności), a obecnie pomimo głoszonej hossy w branży jakoś giełda nie zdyskontowała tego faktu w notowaniach cognora.
    Sam fakt dotychczasowego nie ujawnienia się inwestorów, którzy nabyli ostatnią emisję daje wiele do myślenia i może budzić wiele kontrowersyjnych opinii. Wydaje się, że samemu cognorowi też zależy na nie ujawnieniu tych inwestorów. W mojej ocenie są to słupy, które właśnie od wielu miesięcy sterują notowaniami .
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~mały [95.50.149.*]
    jw :) potwierdzam
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~zośka [87.96.30.*]
    Są to święte słowa.
  • rzeczywiście trudno się z tą teorią nie zgodzić, jednakowoż ... Autor: ~Gabi [94.40.121.*]

wszystkich leszczy interesuje przyszłość kursu i to przyszłość określona w dośc sprecyzowanym czasie a tu urywają się wszystkie teorie a zaczyna jakiś jazgot
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~złoty strzał [46.134.245.*]
    Prześledźcie najnowszy przykład z godz. 12.45.
    Gość obsłużył jednym zleceniem 10 zleceń kupna i ... obniżył kurs notowań o 3 grosze.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~hm [89.228.21.*]
    Pisać do SII mamy ich od niedawna w akcjonariacie, niech sie przyjrzą tej zabawie. Trwa to juz dobre dwa lata scenariusz zawsze identyczny.
    Złożyć po raz drugi doniesienie do KNF mając poparcie SII może tym razem coś z tego będzie. Napisać do pana Tomasza Łyczko niech nie bredzi, że widzi, ale nic nie może z tym zrobić bo to trudne do udowodnienia, tylko niech sie weźmie do roboty. Chyba że sam za tym stoi. A jak tak, to już robota dla prokuratury. Im wiecej meili tym lepiej.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~adamus [188.223.48.*]
    Sygnał płynie z tego prosty albo bedą mniejszosciowi głosować tak jak chce główny akcjonariusz albo wszyscy dostaną w dupę ze im się odechce coś na zasadzie kija i marchewki także raczej radzę głosować za przejęciem hut bo z koniem kopać się nie mamy(cie) szans
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~adamus [188.223.48.*]
    A poza tym myśle ze to dobry deal i za kilka miesięcy po udanym przejęciu wszyscy akcjonariusze bedą zadowoleni czego sobie i wam posiadaczom życzę:) amen
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: 30malo [213.77.71.*]
    I CO OD DZISIAJ ZACZYNAMY!!!!!!!!
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~złoty strzał [46.134.193.*]
    Jak zwykle mieliście nadzieję na wzrosty, a zapomnieliście o wstrzymujących słupach, które zajęły już właściwą pozycje po stronie sprzedaży.
    Podbitki są realizacją zysków z wcześniej zebranych od leszczy akcji. Po upłynnieniu tych akcji kurs jak zwykle ... w dół.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~Gabi [94.40.121.*]
    nie żartuj, bo ile mogą tu wyciągnąć kasy z takich marnych ruchów?

chyba nie myślisz, że te "wielkie zyski" pakuja poźniej w świnkę skarbonkę?
    A trzymałbyś akcje w portfelu, jeśli wiedzialbyś że wkrótce ich kurs spadnie ?
    Zapomniałem dodać ... i będziesz mogł je odkupić taniej.
  • Skoro jesteś pewien takiej strategii ... Autor: ~Gabi [94.40.121.*]
    to się w to wpasuj i rób i zarabiaj tak razem z nimi

Według mnie, strategia kursu zakłada utrzymanie kursu na tym poziomie w jakims czasie i jakimś celu, ale gorzej jest z uzasadnieniem celu trzymania tego poziomu.
    Natomiast gdyby te akcje były śmieciowe, to kursem bardziej by tu bujało, a ponadto marna kondycja Niedoszłego Potentata niekoniecznie musi dołować kurs.
    Spółka to spółka, a jej kurs to kurs, to dwa inne byty, najlepiej to widać, gdy na różnych spółkach takie same infa inaczej wpływają na ruchy kursu tych spółek.
  • Re: Skoro jesteś pewien takiej strategii ... Autor: ~złoty strzał [46.134.195.*]
    A kto ci Gabi zdradzi swoją strategię ? Nie bądź śmieszny !
    Ze spółdzielnią nie wygrasz, oni mają wszystkie zrealizowane zlecenia pod kontrolą, a ty możesz stać się jedynie ich ofiarą, więc nie namawiaj nikogo na zarabianie razem z nimi, bo oni mają karty w rękawach.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~XXL [83.27.80.*]
    Kolego "złoty strzał" - czy Ty też chcesz powędrować do oślej ławki za pisanie farmazonów o zaniżaniu kursu "potentata" przez grubasów ?
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~złoty strzał [46.134.195.*]
    XXLczy tobie wydaje się, czy posiadasz jakieś poufne informacje, że innych odsyłasz do oślej ławki ? A może jesteś wyrocznią ? Myślisz, że twoje opinie są niepodważalne i jedynie słuszne ? My wszyscy mamy ciebie słuchać ?
    Jeśli tak rozumujesz to wiedz, że inni nie tylko, że mają prawo mieć inną opinię niż ty, ale również ją prezentować na forum i nie zgadzać się z twoją.
    A swoją drogą nie rób osobistych wycieczek w stronę któregokolwiek z forumowiczów. Miej choć troszkę kultury, inteligencji i dyplomacji.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~XXL [83.27.80.*]
    Nie bierz tak śmiertelnie poważnie wpisów na forum dyskusyjnym.
    Nie chciałem Cię obrazić, robię to przecież z przymrużeniem oka :-)
    Na kursy akcji nie ma to żadnego wpływu, choćby ktoś dzień i noc pisał o spadkach albo zaklinał wzrosty to nie będzie to mieć żadnego wpływu na kurs akcji.

Kurs akcji spółek giełdowych zależy głównie od stosunku popytu i podaży a nie od wpisów na forach dyskusyjnych !!!
    Kursy akcji zależą w długim okresie od wyników i perspektyw spółek.
    Jeżeli mamy progresję wyników i dobre perspektywy to nikt nie zdoła powstrzymać wzrostu kursu akcji danej spółki.
    Z kolei jeśli wyniki są złe i perspektywy nieciekawe albo złe to nikt nie powstrzyma spadków kursu akcji danej spółki.

Ja tutaj staram się zwalczać opinie głoszone przez posiadaczy akcji (często z wieloletnim stażem) że jakieś tajemnicze grubasy zaniżają kurs COGNORA od 2 lat.
    Po co mieliby to robić ? To są bzdury i farmazony.
    Oczywiście opinie pisane przez zdezorientowanych
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~złoty strzał [46.134.197.*]
    Tutaj z tobą się nie zgadzam.
    ROBIĄ DLA PIENIĘDZY !!!!
    I TO W DODATKU DLA DUŻYCH PIENIĘDZY !!!!
    Realizują swoją strategię, której ani ty ani ja nie znamy, no chyba, że masz dostęp do takich informacji, których rynek nie zna.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~abc [212.191.195.*]
    XXL nie wystarczy ci taki wywód:
    ON sam zaniża...bo....chcąc kupić 10 mln akcji Cognora po 3 zeta (kurs jest 2,6) czyli przepłaca kupując po 3, a wartość księgowa wynosić będzie 4,5 po dokonaniu tych transakcji (Cognor zyskuje 300 mln kasy) czyli zyska około 15 mln zeta ....a ile może stracić zaniżając kurs... kilkanaście lub kilkadziesiąt tyś zeta...
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~złoty strzał [46.134.198.*]
    Są tu na forum osoby, które wątpią w działania jakichś osób powstrzymujących i zaniżających kurs cognora. Niestety po raz kolejny nie mają racji.
    Schemat tych działań opisałem zakładając ten wątek. Obecna sytuacja jest tego najlepszym przykładem.
    Po piątkowej realizacji zysków dziś chcą z rynku odkupić sprzedane w piątek akcje po znacząco niższej cenie wstawiając na pierwszą półkę (po stronie sprzedaży) znaczną ilość wolumenu, by skutecznie zniechęcić drobnych przed próbą odbierania tych akcji.
    W mojej ocenie spółdzielnia ma się w najlepsze i nieźle zarabia na spadkach i bujaniu kursem. Tu chyba siedzi niezła mafia.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~XXL [85.14.117.*]
    Też tak myślę, że tu działa duża spółdzielnia a jej członkami są: darbo57, 30malo, hahaha, buffet, kwa, benny bannassi, leszczynski i mat287.
    Zaniżają oni kurs "potentata" i ładują do worów :-)
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~złoty strzał [46.134.198.*]
    Też uważam, że ludzie, którzy sterują kursem działają na forum, a na pewno czytają posty, by znać aktualne nastroje wśród drobnych.
    Kto wśród osób wymienionych przez XXL należy do spółdzielni nikt nie jest w stanie powiedzieć. Należałoby najpierw przeprowadzić stosowne śledztwo i zdobyć stosowne dowody, jednak wydaje mi się, że nawet KNF nie będzie tym zainteresowany, wymigując się stereotypową wymówką "trudno będzie to ustalić ".
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~mat287 [95.48.95.*]
    Złoty nie rób z siebie pośmiewiska. Już widzę jak się palant w rozmiarze XXL z Ciebie ubawił. Dajesz mu pretekst tymi głupimi wywodami, a on bezustannie zaśmieca forum. Odpuść
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: 30malo [213.77.71.*]
    Dnia 2011-01-31 o godz. 13:06 ~XXL napisał(a):
    > Też tak myślę, że tu działa duża spółdzielnia a jej
    > członkami są: darbo57, 30malo, hahaha, buffet, kwa, benny
    > bannassi, leszczynski i mat287.
    Zaniżają oni kurs
    > "potentata" i ładują do worów :-)
    CIEKAWE PRZEMYSLENIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!CIEKAWE CO JESZCZE WYMYŚLISZ???????????
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~Weteran GPW [46.134.96.*]
    NIE MA ZADNEJ SPOLDZIELNI !!!. Ja sam w piątek sprzedałem 20000 szt,,po 2,75 zł
    a dzisiaj odkupiłem 20900 po 2,63 !. Tak zarabiam na Cognorze od pół roku,a żałuje
    że nie pogoniłem więcej.Ale jest duże ryzyko że kurs odjedzie. Lada moment
    dojdzie do silnego wybicia kursu bezpowrotnie wysoko do góry.Podobnie jak ja ,robi wielu
    doświadczonych inwestorów.I nie ma co się pluć na forach,jeno mądrze "grać"!!!!!!
    Będzie bardzo dobrze "i n w e s t o r s y" !!!!!!!!!
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~mosze [78.155.115.*]
    brawo ja zrobiłem podobny ruch ...coś tam jest na +....a nie kopać się po kostkach
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~hahaha [89.228.21.*]
    Brawo.
    Przy nastepnym "ruchu" zostaniecie bez papierów.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~mosze [78.155.115.*]
    zamiast bąka trzymać w d..pie niech polata po chałupie....sorry
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~sztuczkowski [217.98.38.*]
    ale z was poj,,,,ne leszcze
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~złoty strzał [46.134.200.*]
    XXL, sztuczkowski i inni z forum, nie obrażajcie innych nazywając ich leszczami, bo oni pomimo, że nie mają dostępu do wielu informacji doskonale wiedzą co się dzieje z notowaniami na spólce.
    Najświeższy przykład : po przegłosowaniu uchwał takich jak chciał zarówno cognor, jak i złomrex zostaje nagle wstawione zlecenie sprzedaży przez jedną osobę w ilości ponad 200.000 tys. sztuk.
    I co nie jest to sterowanie kursem i zaniżaniem go ?
    Jest to zagranie poniżej pasa i tylko zastanawiam się komu na tym zależy. Gdybym znał kto te zlecenie wystawił, wówczas miałbym dowód kto od kilku miesięcy wpływa na kurs notowań. Myślę, że KNF powinna się tym zająć, podobnie jak petrolem.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~pszyszek [83.238.0.*]
    Nie doszukuj się sensacji. Zauważ że przeciw uchwale kupna głosowało 270 tys akcji. Na sprzedaż zostało wystawione 210 tys. To wg mnie jedna z osób która głosowała przeciw. Nie wierzy w ten biznes (wg mnie ma rację) ale sadziła że głosowanie będzie czyste, uchwała nie przejdzie i trzymała akcje. Uchwała przeszła więc po WZA wystawiła i tyle. Na jej miejscu zrobiłbym tak samo, pod warunkiem że te 2,85 pozwala wyjść bez strat.
    Ja jednak nie jestem tak naiwny, by nie mając żadnego dowodu twierdzić, tak jak ty pszyszek, że "Na sprzedaż zostało wystawione 210 tys. To wg mnie jedna z osób która głosowała przeciw."
    Wiesz sam, że głosów przeciw było 270 tys., a więc jeśliby miał mieć miejsce scenariusz przedstawiony przez ciebie, to wówczas ta osoba, która wstawiła to zlecenie sprzedaży, miałaby prawie wszystkie akcje, które były głosami przeciw. Jest to możliwe, jednak mało prawdopodobne i łatwo możnaby było to sprawdzić w dokumentach walnego.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~pszyszek [83.238.0.*]
    Gdyby wystawiono 270 tys akcji to tak, masz rację. Ale na walnym przeciw mogły głosować np 3 osoby posiadające odpowiednio 210, 50, 10 (tys. akcji). Wogóle po sprawdzeniu ile akcji posiada Złomrex można wywnioskować że poza nim, za przyjęciem uchwały głosowało praktycznie tyle samo co przeciw, a może nawet mniej.

A tak poza tym to walne z 29.12.2010 zostało uznane za ważne, przybyło na nie ponad 50% akcji i wszystkie uchwały podjęte dziś można bardzo łatwo unieważnić jeśli tylko komuś będzie na tym zależało.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~ja [89.228.21.*]
    A pozwala mu wyjść bez strat??
    Komu ty te bajki opowiadasz? Dzieci tu nie ma.
    Sprzedał te akcje? Sprzeda je pokazując je jawnie??
    Bajki to ty -ja [89.228.21.*], chcesz komuś opowiedzieć. Każdy kto siedzi na giełdzie doskonale wie o co w tym wszystkim chodzi i nie przekonasz nikogo, że pokazując jawnie swoje duże zlecenie sprzedaży zaraz po ogłoszeniu infa z walnego nie jest to celowe działanie osoby, która ma na celu powstrzymanie kursu przed wzrostem. Prawdopodobnie osoba ta nie chce wcale sprzedać tych akcji, a nawet jak znalazłby się chętny, wówczas nic złego by się nie stało, bo ... kurs się zwali i odkupi taniej. Uważam, że ta osoba, która wystawiła to zlecenie sprzedaźy doskonale jest zabezpieczana przez swoją spółdzielnię i niewiele ryzykuje wstawiając takie zlecenie. Gdyby takie zlecenie wstawił tzw. leszcz, wówczas prawdopodobnie akcje zostałyby odebrane przez tych co sterują kursem.
    Kurcze złoty, pasowałoby, żebyś jeszcze umiał czytać ze zrozumieniem. A co ja napisałem? Pisałem do „pyszczek” i w 100% się z Tobą zgadzam, ale czytaj woniej rozumiej szybciej :)
    SORRY ja [89.228.21.*], przyznaję się źle odczytalem twój post.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~buffet [83.27.130.*]
    nie opowiadajcie takich bajek ze tyle za bylo przeciw tyle bylo ZA nie liczac Zlomrexu.Ja bylem na walnym i bez Zlomrexu bylo ok.2 100 000 akcji mniejszosciowych jeden Facet co mial 270 tys zaglosowal przeciw wiec nawet bez Zlomrexy bylo by prawie 1 900 000 ZA.trzeba sie wybierac na walne a nie pozniej niestworzone hipotezy pisac jak sie nie ma o niczym pojecia
    Jeśli przyjąć, że to wszystko co wypisujesz buffet [83.27.130.*], jest PRAWDĄ, to dziwię się jak to możliwe, że do chwili ogłoszenia infa kurs trzymał się dobrze, a po jego ogłoszeniu został zwalony. Czyżby uchwały były niedobre ? Przecież o takie uchwały a nie inne walczył cognor wraz ze złomrexem !!!
    Zjazd kursu po "dobrym walnym" to jest zwykłe oszustwo !!!
    jest to prawda,sam sie dziwie myslalem ze jak wroce bedzie kolo 3 zlotych tym b.ze tam pare rzeczy ciekawych powiedzieli
    Czyli są na tym walorze OSOBY STERUJĄCE KURSEM i MANIPULUJĄCE NIM.
    Krótko tu jesteś złoty ale powiem ci dokładnie tak.
    I to od czasu, gdy nagle z 30 tyś obrotu dziennie przez ok 6miesiecy, zaczęliśmy z nieznanych powodów walić po 150-300 tyś dziennie i trwa to juz 2 lata. Dziwnie zbiegło się to z pojawieniem XXL a na forum. :) Trzeba sie dostosować lub coś z tym zrobić.
    Na razie sonduję komu na forum zależy na spadkach i dlatego często ... prowokuję.
    Może swoją wiedzą z kimś się podzielę ?
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~pszyszek [83.31.152.*]
    Jeżeli byłeś na walnym to oczywiście nie mam zamiaru niczego sugerować. Kierowałem się stanem posiadania Złomrexu podawanym na Bankierze (42,6 mln). Jeżeli jedna osoba głosowała przeciw i nie sprzedała akcji to... tym gorzej. Często chodzę na walne ale do Cognora mam trochę za daleko. Za każdym jednak razem pada w trakcie walnego sformułowanie że jest ono ważne a podjęte decyzje wiążące. A nie widziałem komunikatu że walne z 29.12 było nieważne.
    Zlomrex na tym walnym mial zarejstrowane jakies 41mln z hakiem reszta mniejszosciowi,niepotrzebnie w sumie jechalem bo zlom i tak i tak by przeglosowal
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~elchico25 [195.34.211.*]
    Przeciez to czlowiek Sztuczki tak straszy, chce zeby reszta sie wysypala a oni zbieraja
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~mat287 [95.41.135.*]
    Nie ma co się dziwić. Wielu inwestorów wchodząc przed walnym i nie tylko Ci poustawiali stopy w razie złego obrotu spraw. Cwaniaki chcą to zebrać z rynku.
  • Re: Cokolwiek byście nie pisali .... Autor: ~steve [94.75.121.*]
    nie kupili hut - źle, kupili huty - jeszcze gorzej, o co komu tu chodzi, nie rozumiem
    Chodzi na dojeniu z nas kasy i kręceniu kółeczek.
    Zbierają kiedy my mamy sygnał sprzedaży i wywalamy jeden przez drugiego, sprzedają kiedy my mamy na kreskach sygnał kupna i perspektywę zmiany trendu na wzrostowy. Jak juz sprzedadzą część robią blokadę straszą na forach zaniżają na fixach i odkupują znacznie więcej akcji. Proste? I tak do 2 lat.
    Wyrwać nas z tego może jakiś większy gracz lub fundusz.

[x]
COGNOR 12,49% 5,62 2026-05-18 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.