Tak jak pisałem dzisiaj nas już Ułanska fantazja poniosła, oderwaliśmy się nawet od CAC z którym dość mocno korelowalismy i w poniedziałek może być ciekawie patrząc jak wysoko RSI jest u nas i jak się dzisiaj rynki zamknęły
Z tego co grzeją to wygląda na grę pod zawieszenie broni , a z inflacja to wygląda ze do końca roku nie spadnie u nas a nawet i wzrośnie, UE obniza stopy bo musi. przez zielonych gospodarka lezy, a Jankes się wystraszył luk ostatnich cel i na wszelki wypadek zanurkował przed weekendem, widać że zapakowani w L, bo jak się korekci to szybko zamykają, spadek we środę odnoszę wrażenie że gruby zrobił sobie czyszczenia stopów, rano wystrzał w górę na FW a później zbieranie, końcówka dziś jakby zapowiadała się korekta... albo płochliwe byczki przed weekendem uciekały.... czas pokaże...
Pozdrawiam
Moim zdaniem zwłaszcza u Jankesa zapowiada się na spora korektę pytanie czy my z Europą na czele za tym pójdziemy czy nie. Dow Jones zaczyna rysować podwójny szczyt, Nasdaq i S and P w konsoli która zaczyna wyglądać na dystrybucję. No ale najmocniejsze wnioski co do tej korekty można wyciągnąć po zachowaniu Big Techow które są coraz słabsze, nie reagują nawet zbytnio na niezłe wyniki, a Kapitał podbija spekulacyjne mniejsze podmioty, typowe dla końcówki hossy. Czy tak będzie czas pokaże ale jesteśmy coraz bliżej przynajmniej jakiejś większej korekty.
Nie jestem znawcą Eliota? Ale wigbanki jakby robiły 5 i brakuje 4 % do wysokości fali 1 tj 14800, wybiły ATH. może być tak że w tym rygodniu dystrybucja podbija jeszcze, na wig20 4 % jest 100 pkt to wychodzi pelny zasięg orgr 2570.
Banan może wszystko bo malutki grajdoł , ale powinien spadać np do jak 77 pisał 2330 , bo rynki rozgrzane i korekta jest uzasadniona ale moc ostatnich dni powala i niszczy AT itp :)
Moja prognoza na ten tydzień: Korekty czas zacząć, KaGieHaeM rusza Z lekka obniżając poziomy WIGusia Za nim PEKAO co mocno urosło Zaufanie do Trumpa go na szczyty wyniosło Czas zająć pozycje takie jak szorciarze Wreszcie sporo zarobią, ja też o tym marzę Lecz scenariusz wydarzeń nie musi być taki Optymizm jest wielki, może nie być padaki
Może być konsola, zobaczcie sobie wykres październik-listopad 2022 r. Po mocnym rajdzie poszło w bok kilka sesji a potem jeszcze w górę, ale nie tak spektakularnie jak wcześniej. Możliwe, że taki sam scenariusz będzie grany. Czas pokaże.
Było 2200 było 2300 jest 2500 i konsola a może dalej wzrost już 2100 nikt nie obstawia jak to było przy 2200, bardziej klasycznej 5 tki od 2200 2490 dawno nie widziałem , ciężko z nią dyskutować, dla mnie jesteśmy w kanałowej korekcie, i jeszcze ta dywergencja szczytowa, podręczniki pisać dla banksterów na studiach
Izraelska giełda odrabia dzisiaj spadkowy piątek na giełdach świata, ponieważ piątek to u nich szabat, czyli ostatni dzień tygodnia przeznaczony na odpoczynek.
teraz to loteria ,trwają rozmowy o cła ,jak nie dogadają się to bedzie panika .Moim zdaniem w poniedziłek lekkie spadki +-.Zależy też jak w usa czy to osłabnięcie to coś więcej.Moim zdaniem idzie korekta
Na wątku weteranów @klapa wysmażył post odnoszący się do moich komentarzy na temat gry długo i średnioterminowej w porównaniu do jednosesyjnej. Facet nawet tego nie wie, że gra jednosesyjna nie polega tylko na tym, że otwieramy pozycję na początku sesji i zamykamy ją przed końcem. Wystarczy popatrzeć na sesyjny tikowy wykres ceny, wolumenu i LOP-u aby zobaczyć grę jednosesyjną, głównie skalpowanie. Są też gracze jednosesyjni, którzy zamykają swoje pozycje tuż przed końcem sesji i tak w piątek od godz. 15:20 LOP zmniejszył się o 1200. W wolnej chwili odpowiem szerzej na te jego wynurzenia, które wyczytuje w necie i zamieszcza na forum jako doświadczenia zawodowca. A pewnie nie gra na rynku nawet jednym kontraktem.
Ja się nie zdziwię jak tym razem zieleń na rynkach od poniedziałku wcale nie oznacza nic dobrego, ostatnio luki były wyciągane i kończyliśmy wyżej, a może tym razem zaczynamy od zieleni żeby zakończyć czerwienia?
Na rynku nic się nie dzieje :)) LOP zmniejszył się od otwarcia o 90, cena porusza się w przedziale 12 pkt., a całkowity wolumen sesyjny wynosi 4072 kontrakty.
Dokładnie nic się nie dzieje choć brak zmian to delikatny plus dla byka. Rynki nie bardzo przejęły się cofką Jankesa. Bykowi się nie śpieszy może odpoczywać a misiek nie potrafi zrobić cofki.
Nie wyczytałeś ironii w moim wpisie. Jaki brak zmian? Cały czas idzie gra jednosesyjna, głównie skapowanie, w oczekiwaniu na mocniejszy impuls kierunkowy ze strony bazowych, który zostanie przez FW20 powielony. Patrząc na jego zachowanie, można się bardziej spodziewać wybicia niż wyłamania.
Można grać na 5-7 pkt uznając z dołu 2498-2500 z góry 2507-10. Ktoś ma do tego cierpliwość i czas to może próbować. Jak dla mnie rano nie byli zbyt skorzy ruszać w górę za Daxem i tu był plus dla misia ale standardowo jak ostatnio bywa o 10 delikatnie ruszyło PKOBP z anim WIG-banki i nie bardzo chcą się cofnąć więc plus dla byczka i się zrównoważyło. Trochę gra na przeczekanie i czekanie na impuls.
Mam pytanie do kogoś kto ma wiedzę o animatorach rynku. Czy animatorzy mają ustaloną ilość transakcji jakie muszą zawrzeć na rynku w każdym dniu? Czy nie ma żadnych takich obwarowań? Wie ktoś coś?
Cierpliwość i czas trzeba mieć do każdego rodzaju gry. Jeżeli nie obserwujesz rynku, to może za chwilę się okazać, że przegapiłeś początek dłuższego, szybkiego ruchu kierunkowego, a później boisz się do niego dołączyć.
grać w tak wąskim przedziale i tego pilnować mimo że SL to trzeba by nic innego nie robić i nawet do WC nie wychodzić ;-) Premier nie wie że giełda tyle w styczniu urosła... jakoś trochę dziwne.
animator na wig20 jest zobowiązany: obecności w arkuszu min. 80%, wystawiać oferty o wartości od 50 do 220 tyś zł, spread nie większy niż 2% i minimalny udział w obrotach od 1,3 do 1,8%. Nie wiem dokładnie jak jest z FW20, ale pewnie coś w tym stylu...
Jeśli to takie proste, łatwe i oczywiste co zrobić jak mówi premier np. Konsultacje, Rada gospodarcza, spotkania z biznesem to mi się nasuwa tylko jedno pytanie ... czemu nie można było wcześniej ? A może to znów tylko gadki przed wyborami ?